Maldív-szigetek Maldív-szigetek

 • Pénznem, árak, vásárlások

  A Maldív-szigeteken a maldív rufie (RF) a pénznem, amely 100 laariból áll. A jelenlegi árfolyam, 1 USD = 12,8 RF, 1EUR = 17,2 RF.

  Az üzletek és az éttermek többsége az amerikai dollárt is elfogadja. Ezt a pénznemet főként a bankok részesítik előnyben, amelyek csak ezért a pénznemért váltanak rufiet. A pénzváltók más pénznemet is váltanak, bár ez nem szokványos.

  A nyaralóhelyeken szinte mindenhol találunk pénzváltót. Pénzt a nagyobb szállodákban is válthatunk. A szállodák ,üzletek, benzinkutak, autókölcsönzők, nagy üzletek és az éttermek bankkártyát is elfogadnak, főként American Express, VISA, Master Card és Euro Card kártyákat. A Maldív-szigeteken csupán egyetlen bankautomata található, ahol a külföldi bankoknál vezetett számlákról lehet pénzt leemelni. Ez Maleban, a HSBC épülete előtt található. Ideutazáskor számolnunk kell egyéb kiadásokkal is, a környékbeli kirándulásokkal, esetleges orvosi ellátással, ennek nagysága individuális igények szerint és a kirándulás hosszától függően változik.

  Ami az árakat illeti?

  Az élelmiszerek és az éttermek árai magasabbak, mint ahogy azt az európai kontinensen megszokhattuk. Érdekességnek számít, hogy húst csak a magasabb kategóriájú szállodákban szolgálnak fel. A helyi lakosok csupán ünnepnapokon fogyasztanak húst.

  Fontos tudnivaló, hogy a szállodák személyzetének illik borravalót adni. Ennek nagysága a személyzet esetében 7 USD személyeként egy hétre, a hordárnak 1 USD-t, vagy 10 RF-t illik adni. Ami a borravalót illeti, a luxuséttermekben ez már bele van számítva az árba.

  A szórakozási lehetőségek irányárai:
  Búvárkodás 25 USD
  Búvárfelszerelés kölcsönzése 15 USD
  Halászat 30 és 50 USD egy napra
  Kirándulás a környező szigetekre 30 USD
  Kirándulás tengeralattjáróval 100 USD

  Vásárlás

  A turistaközpontokban megszámlálhatatlanul sok üzlet található, amelyek késő estig nyitva tartanak. Ha tipikus szuvenírt keresnénk, vehetünk csodás kagylókat, fából készült dobozokat, gyékényszőnyeget, batikolt és selyemből készült ruhákat, vagy kerámiát.

  Kedveltek a Dhoni hajó miniatűr másolatai is, vagy a vitorlások makettjei. A Maldív-szigetekről ez a hajó szállítja Srí Lankára a teát, vízipipát, legyezőt és terítékkészletet. A Maldív-szigetekről CD-t is vihetünk a helyi tradicionális, vagy modern zenével.

 • Tájékoztató árak

  A szerényebbek csupán 10 dollárt fizetnek ki az egész napi ételért. A turistaközpontokban található szállodák nagy része kb. 100 USD-ért kínál kétágyas lakosztályt teljes ellátással. Szezonon kívül a feléért is kapható. Ha nem csupán a tengerparti homokban szeretne henteregni a sporteszközök bérléséért jelentős összeget fizethet ki.