Maldív-szigetek Maldív-szigetek

  • Gasztronómia, helyi konyha, nemzeti ételek

    A szállodakomplexumokban nemzetközi ételeket szolgálnak fel. A hazai ételek alapja a hal és a rizs. A maldív ételek nagyon csípősen és pikánsan készülnek. Ha tipikus hazai ételt szeretnénk megkóstolni, ajánlott kipróbálni a hallevest és a kari fűszerrel elkészített halat.

    Az ételek nagy részét halak és egyéb tengeri fajok alkotják, kalmárok, polipok széles választékából válogathatunk. Ezen kívül sok étel elkészítéshez haználják fel a kókuszpálma gyümölcsét, a mangót és az ananászt.

    A tradicionális maldív konyha indiai jellegű-csípős, fűszeres, főként karival ízesítve. A szállodákban ételvariációk hosszú sorából válogathatunk, a konyha hozzászokott az európai turistákhoz-itt megtaláljuk a Földközi-tenger partvidékére jellemző ételeket, az olasz, francia, kínai és arab konyha is képviselteti magát. Az üdülőközpontok többségében a reggeli, ebéd és vacsora svédasztal formájában kerül felszolgálásra. A luxusszállodákban az ebédet és vacsorát a lá carte formájában, tetszés szerint választhatjuk. A szállodák a gyermekekre is figyelnek, az étlapon nem pikáns és kari fűszertől mentes ételek is szerepelnek.

    Ún.“hosszú ételnek „ , roshinak neveznek minden olyan ételt, amely különféleképpen elkészített halakból , valamint krumpliból áll és amelyet rizzsel és kenyérrel kínálnak. A „rövid étel“ , azaz hedhikaa édességből és egyéb nyalánkságokból áll, amelyeket a helyi teaüzletek pultjain találjuk meg. Ide tartoznak a kirántott halgömböcskék, amit lisztben és tésztában forgatnak meg, az édes tojáskrém, a kókusztej rózsaszín pudinggal és a  pikáns halas kalácsok. A főétel végeztével a Maldív-szigetek lakosai bételleveleket rágcsálnak, egy kis dióval, szegfűszeggel és citomkrémmel, mindezt egy kicsit megpörkölve.