Maldív-szigetek Maldív-szigetek

  • Növényvilág

    Ha a Maldív-szigeteken járva a trópusi klíma miatt kiterjedt és párás trópusi esőerdőt várunk, akkor bizony csalódnunk kell. Csupán néhány szigeten találhatóak kisebb kiterjedésű erdők.

    A sziget flórája 5 kategóriába osztható, attól függően, hogy a növények milyen ökoszisztémát alkotnak. A part mentén terül el a füves sáv, amelyet mintegy 20 fűféle alkot. Ezt az övezetet a cserjék övezete követi. Legjellegzetesebb képviselőik a füzényfélék és a Scaevola nemzetségbe tartozó páfrányok. A parttól távolabb méretes, akár 5 m magas fákat láthatunk. Erre járva érezhetjük az ibiszkusz illatát és láthatjuk a kaani nevű fákat. A nagyobb szigeteken, ahol trópusi esőerdők találhatóak, nagyon gyakoriak a kandoo és a midhili nevű növények. A Maldív-szigeteken élő legmagasabb fa a bengáli fügefa, ami bayan tree néven ismert. A leggyakoribb és a legfeltűnőbb fa a kókuszpálma. A termetes fák túlnövik a környező vegetációt, jellegzetes alakjuk miatt a Maldív-szigetek szimbólumává váltak. A fa törzsét hajóépítéshez, leveleiket házépítéshez használják. A kókuszdiót a konyhában használják fel, számos tradicionális étel alapjául szolgál. A kókuszdió héja kötelek készítésére is felhasználható, kiegészítők készülhetnek belőle, de tüzelőanyagként is szolgál.

    A terület ízletes gyümölcsökből sem szenved hiányt. Banánt, mangót, papayát, gránátalmát ananászt és narancsot termesztenek itt. Hazai termény még a kukorica, édesburgonya, dinnye, köles és egyéb mezőgazdasági termények.