Mauritius Mauritius

 • Pénznem, árak, vásárlások

  A hivatalos pénznem és árfolyam

  A hivatalos pénznem a rupee, azaz RS, ami 100 centből áll. 1 euro 43 rúpia. Ami a pénz országból való kihozatalát és bevitelét illeti, semmilyen korlátozás nincs a többi pénznemmel kapcsolatban sem. Hogy zajlik a pénzváltás? Semmiképp se felejtsük el magunkkal vinni az útlevelünket, és számítsunk arra, hogy a pénzváltók 50 rúpia körüli felárat számolnak fel.

  Nagy előny, hogy az árfolyamot az állam határozza meg, így az a sziget egész területén egyéges. Fontos az inkasszóűrlap, amit a pénzváltásnál kell kitölteni. Hogy miért? Ez az okból van, ha mégis maradna pénzünk és vissza szeretnénk váltani.I gen nagy előny a turisták számára a  pénzváltók sűrű hálózata a sziget egész területén.

  Mit hol kaphatunk Mauríciuson?

  A szuvenírvásárlás minden kirándulás fontos része. Minden országnak megvan a maga specifikuma, aminek emlékeztetnie kell az ott töltött időre. Ez érvényes Maurícius szigetére is, szimbóluma a tollas szépség ,a dodó. Ezt a szimbólumot szinte minden üzletben ,minden formában megtaláljuk, örömet szerezhetünk egy kis szoborral, pólóval, képpel, fényképpel, vagy képeslappal. A lehetőségek sora szinte végtelen.

  Maurícius másik jellegzetessége a hajómodell. A kézműveseknek a sziget több helyén vannak műhelyeik, műveik egyediek. Ha ilyen egyedi szuvenírre vágyunk, számolnunk kell, hogy kicsit drága lesz.A hajókészítés sok hetes megfeszített munka eredménye, ezért meg kell fizetni. Egy közepesen nagy hajómodell, amelynek erdetije egykor az óceán habjait szelte néhány ezerért kapható, ezért cserébe azonban az ebédlőnk dísze lesz és a látogatóknak megakad rajta a szemük.

  A divat és ruhák kedvelőinek Maurícius igazi földi paradicsom. Több világmárka, mint a Diesel, Roxy és a Quicksilver Mauríciust választotta a gyártás színhelyéül, itt gyártja a termékeit, ezért sok itt a gyár. A legtöbb ruhaüzlet a Floreal és Curepipe környékén található, de nem kell aggódnunk,minden turistaközpontban találunk üzletet . Ha olcsón szeretnénk divatos árut vásárolni, a factory elárusítói készségesen állnak rendelkezésünkre és mi elmerülhetünk a márkás pólók és farmerek tengerében. Nagy előnyt jelent az alkudozás lehetősége, minél több dolgot veszünk, annál nagyobb kedvezményt kapunk, hát nem fantasztikus? Ha 10 euroért márkás pólót szeretnénk vásárolni, irány Maurícius!

  A további hagyományos szuvenírek közé tartozik az ajándékcsomagolásban lévő tea, rum, szivar, vagy exotikus fűszerek. A helyi lakosok kézügyessége nemcsak a hajómaketteken mutatkozik meg , hanem a csodás korallokból készült nyakláncok, karkötők és aranyból készült ékszerek is dícsérik az őket  készítőket.

  Hol vásároljunk?

  A vásárlásra legideálisabb hely a Port Louis partján található Caudan Waterfront és a Grand Baie piac Port Louisban.. Curepipe és Quatre Bornes vároaiban szintén sok vásárlási lehetőség kínálkozik. Ha a vásárlásnál egy kicsit spórolni szeretnénk, látogassunk el valamelyik ún.duty free shop-ba. Elég ha van nálunk útlevél és repülőjegy. Ha mégis elfelejtenénk szuvenírt vásárolni a számunkra kedves embereknek, ezt akár az utolsó percben is megtehetjük.A repülőtéren szintén megtalálhatók a duty free shop-ok, és itt is van lehetőségünk egy kis vásárlásra.

  Nyitvatartási idő

  Az üzletek egyes régióktól függően tartanak nyitva. A turistákat meglepheti, hogy itt néhány bevásárlóközpont nyitvatartási ideje milyen rövid.Egészen sokkoló, hogy Port Louisban sétálva nem lehet bejutni a Caudan Waerfront bevásárlóközpontba. A legtöbb üzlet 17:00 –kor bezár.

  Az üzletek többségében lehet fizetni bankkkártyával.Bankautomata minden látogatott régióban található.

 • Tájékoztató árak

  Élelmiszerek

  Kenyér : cca. 9 RS
  Vaj: cca. 30 RS
  Joghurt: cca.10 RS
  Palackozott ásványvíz : 15 RS - 1,5 l
  Palackozott sör : 35 RS
  Gyümölcs cca. 30 RS tömeg szerint.

  Az étterem kínálatából

  Olcsóbb étterem: 100 RS a főétkezésért
  Magasabb színvonalú étterem 300 RS
  40 RS egy üveg Coca Cola
  Luxusétterem cca. 600 RS

  Közlekedési lehetőségek

  Benzin 40,5 RS -liter
  Utazás autóbusszal cca. 10 RS és 25 RS között
  Taxiszolgáltatás cca100 RS, távolságtól függően

  Szórakozás

  La Vanille Krokodilfarm : cca. 180 RS
  Blue Penny Múzeum : cca. 120 RS
  Safari nevű tengeralattjáró 3200 RS
  Casela madárpark 150 RS
  Kirándulás Ile aux Aigrettes-be 800 RS