Mauritius Mauritius

 • Ünnepek és események

  Az állami ünnepek és a közéleti események fontos szerepet játszanak Maurícius mindennapjaiban. Ilyenkor ünnepségekre, felvonulásokra kerül sor, az emberek szórakoznak és más családokkal találkoznak.Ismerkedjünk meg Maurícius állami ünnepeivel és néhány fontos eseménnyel, amiről kár lenne lemaradnunk.

  Állami ünnepek

  Január 1. és 2. Újév

  Március 12. Maurícius függetlenségének ünnepe

  Április húsvéthétfő

  Május 1. a munka ünnepe

  December 25. karácsony

  Fesztiválok és ünnepségek

  A fesztiválok és a vallási események fontos szerepet játszanak Maurícius életében. Itt India, Kína és Franciaország ünnepei kombinálódnak, a kínai festla, a hindu Maha Shevartree ünnepe, vagy a Pere Laval ünnepe.

  Nagyon várt és elég hátborzongató a Cavadee fesztivál, amit minden évben február elején a hidegben tartanak. Ez egy indiai ünnepség, amikor Subramaya nevű démonról emlékeznek meg, aki fogságba ejtette a tamil törzs egy tagját, Idoumbanat. Ilyenkor félelmetes előadásokat rendeznek, amikor az artisták izzó parázson járnak, és átszúrják a testüket apró tűk tucatjával. Néhány látogató is , főként a mélyen hívők, átszuratják az arcukat és a nyelvüket, meggyőződésük, hogy így kiűzhetik testükből a gonosz szellemeket. Felvonulásokat is rendeznek ilyenkor,az emberek együtt imádkoznak és virágból, valamint fából készült kompozíciókkal vonulnak, a végén egy tejet tartalmazó dobozka van felakasztva.Ezzel vonulnak a templomba, ahol aztán szentmisére kerül sor.

  A kínai hatás leginkább január végén érződik a szigeten, ekkor kezdődik ugyanis a Kínai tavaszi fesztivál.Ez egy életteli és vidám ünnepség az új év kezdetén .A fesztivál alatt a kínai kultúra előadásaira kerül sor és versenyeket is rendeznek,pl. rizsevő versenyt. A fesztivál részeként tüzijátékra is sor kerül, van vásár is , kiűzik a házakból a rossz szellemeket, valamint sárkányt eregetnek. Az emberek piros dekorációval díszítik házaikat, mivel a piros szín boldogságot és bőséget hoz a házhoz.

  A következő jelentő fesztivál a hindi Maha Shevaratree, amire március elején kerül sor, Shiva isten tiszteletére. A fehérbe öltözött zarándokok egész éjjel a Ganga-Talao tóhoz zarándokolnak, ahol áldoznak Shiva istennek és vízbe eresztik a virágokkal borított faszerkezetet.Az emberek abban hisznek, hogy a tó vize összeköttetésben áll a szent folyó, Gangesz vizével, ezért nagyra becsülik.1898-ban ugyanis a Gangeszből szerzett víz a Ganga-Talao tóba lett öntve.

  A következő hindu fesztivál a Holi, ami márciusban van megrendezve, fények fesztiváljának is nevezik. A látogatók ilyenkor tánccal, énekkel ünnepelnek és mauríciusi finomságokat fogyasztanak. A fesztivál az ördög elleni boszúból született, akivel egyszer egy Holika nevű ember szövetkezett. El akarta pusztítani Bhakta paraadu nevű szent , de végül máglyahalálra ítélték. Az emberek ilyenkor elégetik Holika fényképét és megünneplik a gonosz felett aratott győzelmet.

  Szeptember 9-én rendezik meg a a Pere Laval nevű fesztivált ,elzarándokolnak Lavala szerzetes sírjához. A Port Louisban található Sante Croix templomba ilyenkor emberek ezrei zarándokolnak el,hittől függetlenül. Zarándokolnak,hogy imádkozzanak az elismert mauríciusi apostol sírjánál, akit 1979-ben szentté avattak cselekedetei miatt. Ez az ember feláldozta magát a szegényekért és a betegekért.