Mauritius Mauritius

 • Helyi konyha

  Maurícius konyhájának jellemző jegyei

  Az exotikus konyha a bevándorlók hazájának kombinációjából született. Nemcsak kultúrájukat és hitüket hozták magukkal, de az étkezési szokásokat és az új recepteket is. A mauríciusi konyha magába foglalja az indiai, kínai, afrikai, európai és az ázsiai konyha jegyeit is. Ahogy azt várhattuk, a konyha gazdag tengeri halakban és a tenger gyümölcseiben, exotikus gyümölcsökben és fűszerekben.Úgy tűnhet, Maurícius konyhája ugyanolyan, mint bármely más trópusi országé, ez azonban mégsem igaz. Minden országnak megvannak a jellegzetes hozzávalói és ételkombinációi. A mauríciusi konyha meglep a nem várt kombinációival, és a szabadban termesztett gyümölcsök ízével.

  Mauríciuson tartózkodva biztosan találkozunk a sziget legjellegzetesebb alapanyagával, a finom paradicsommal, ami édes. A helyi szakácsok főként mártások színezéséhez használják. Ezen kívül találkozunk az annyira kedvelt hagymával és fokhagymával is. Ami meglephet, az a szekfűszeg gyakori használata, ami kellemes illatot kölcsönöz az ételeknek.

  A fent említett mártások nagyon kedveltek, ami főként a francia konyha hatásának köszönhető. A legízletesebb mártások, amiket feltétlenül meg kell kóstolnunk, a Vingaye és a Rouigalle. Mindkét mártás alapanyagául a fokhagyma szolgál, de ízben nagyon különböznek.A Vingaye mártást hidegen, borecettel és mustármaggal kínálják, míg a Rouigaille mártást melegen, kiadós paradicsom hozzáadásával készül. Habár a mauríciusi konyhát leginkább a francia konyha befolyásolta, azért az indiai konyha is nagy hatást gyakorolt rá. Az indiai bevándorlóknak köszönhetően megkóstolhatjuk a curry, indiai rizst, vagy chillit, amit a szigeten termesztenek. Főként halak, szárnyasok és saláták készítésénél használják,tulajdonképpen szinte minden ételnél. Természetesen az ételek chilli nékül is kaphatók,de ha igazán meg szeretnénk ismerni a sziget valódi konyháját, kedvet kapunk megkóstolni a chillit.

  A legkedveltebb ételek

  A mauríciusi specialitások közé kétség kívül hozzátartozik a Briani névre keresztelt muszlim étel, ami rizs, fűszerek, hús és burgonya hozzáadásával készül. Nagyon híresek a pálmaszívek, amelyekből a milliomossaláta készül. Igazi kulináris élménynek számít. Ne feledkezzünk meg a füstölt ételekről sem, gazdag zöldségkörettel, citromlével lecsepegtetett kagyló, vagy a vadból, őzből és vaddisznóból készült ételekről. Ha a fehér húsokat részesítjük előnyben, akkor sem fogunk csalódni. Próbáljuk ki a grillezett szárnyasokat, fácánt, vagy fürjet. Sok ételt a nálunk kissé szokatlannak számító izzó lávakövön készítik, főként a Roche Carri-t. Izgalmas, hogy a sziget minden részén máshogy készítik el az ételt, szinte sosem kóstolunk meg kétszer ugyanolyan Roche Carri-t.

  Az exotikus gyümölcsök szintén a trópusi országokhoz tartoznak, Maurícius az édes gyümölcsök kedvelői számára valódi paradicsom. Avokádók, ananász, mangó, dinnyefélék termesztése folyik,de megterem itt a licsii és a papaya ,a karambola, corasol és a kókuszdió is. Ha gyümölcskombinációra vágyunk, rendeljünk nagy adag gyümölcssalátát, ami egész napra elegendő energiát nyújt.

  A kiadós ételeket és az alapanyagokat elnézve számíthatunk arra,hogy kulináris élményben lesz részünk.Mindez India, Franciaország, Kína és Afrika hatásának köszönhető.Az asztalra kerülhetnek francia mártások, kreol grillezett marhasült, vagy indiai curry is.

  Mire ügyeljünk az étkezésnél?

  Csakúgy, mint a többi exotikus országban, itt is érvényesek az íratlan szabályok, ami az étkezést illeti. Csak palackozott vizet fogyasszunk és az italainkba, pl. a Coca Cola-ba ne tegyünk jeget. Habár a csapvíz viszonylag tisztának számít, sok ház használja a tetőre szerelt tartályban összegyűlt vizet is, ahová esővíz is kerülhet.Elmondható, hogy az veszélytelen, amit átfőzve, átsütve vagy meghámozva kínálnak. Ezért a frissen vásárolt gyümölcsöt alaposan mossuk meg, és hámozzuk meg, és kerüljük a tengeri kagylókat, amit a part menti árusok kínálnak nekünk. Sokszor egész nap járják a partot, így a kagyló már nem biztos, hogy friss. Figyeljük meg az éttermek tisztaságát és a kiszolgáló személyzet ruhájának tisztasága is sok mindent elárul. Ezért inkább érdemes áldozni egy olyan étteremre, ahol tiszta és színvonalas étkezést tudnak számunkra biztosítani.