Mauritius Mauritius

 • Utazási és közlekedési lehetőségek

  Elutazás előtti intézkedések?

  Mauríciusra utazva nincs szükségünk vízumra, ami igencsak megkönnyíti a dolgunkat. Rendelkeznünk kell azonban még legalább fél évig érvényes útlevéllel. Bár 2004-ben eltörölték a vízumot, teljesítenünk kell néhány feltételt. Nem tartózkodhatunk az országban 6 hónapnál hosszabb ideig és elegendő financiális készlettel kell rendelkeznünk, ez 50 dollár egy napra. A vámot illető előírásokkal kapcsolatban tudnunk kell, hogy az országba behozhatunk 1 l tömény italt, 2 l bort, 250 cigarettát, 250 ml-nyi illatszert és 10 cl parfümöt. Szigorúan tiltott a fegyverek, drogok és pornográf képek behozatala.

  Hogyan jutunk el Mauríciusra?

  A legkényelmesebb lehetőség, ha repülővel utazunk.Minden nemzetközi járatot az Air Mauritius bonyolít le. A szigeten 5 repülőtér található.
  Ha kalandvágyók vagyunk és szeretünk hajókázni, akár hajóval is eljuthatunk Mauríciusra, ez azonban nagy adag bátorságot és némi gyakorlatot igényel.

  Közlekedés a szigeten

  Több lehetőségünk is adódik.attól függően, milyen gyorsan szeretnénk eljutni az adott helyre. Autót akár egész napra is bérelhetünk, de készüljünk fel a szigorú feltételekre. Az autókölcsönzők többsége 23 év alapkorhatárt szab meg, természetesnek számít a nemzetközi jogosítvány. A bérlés ára a kölcsönzőtől függ, általában 400 és 1500 rúpia között mozog, amibe a teli tank is beletartozik. Ezt azonban szintén teletankolva kell visszaszolgáltatni. Autókölcsönzők minden nagyobb városban és szállodában találhatók. Kissé olcsóbban is bérelhetünk autót, pl. az újonnan szerzett ismerőseinktől, vagy a helyi lakosoktól.

  Taxival is közlekedhetünk, szinte minden szállodánál belebotlunk néhányba. Nem árt azonban előre tisztázni az árat, főként azért, mert csak kevés taxis használ taxamétert. Az alkudozás nagyon fontos, nem árt megbizonyosodnunk róla, hogy a taxis nem értett félre miket. Előre meg kell beszélni a visszautat, valamint a várakozási idő árát is. A legismertebb taxiszolgálat a British Morris Minors, amely színvonalas és kényelmes fuvarozást biztosít. Az ár az út hosszától és az autó felszereltségétől függ, pl.attól, hogy van-e benne klimatizáció. Taxit akár egész napra is bérelhetünk cca. 1500 rúpiáért. Így egész napos kirándulást szervezhetünk,saját sofőrrel, aki jól ismeri a szigetet. Itt is fontos előre tisztázni az árat. Néhány taxiszolgálat a várakozási időért is számít felárat, érdemes előre infromálódni, hogy elkerüljük a kellemetlen félreértéseket..

  A buszozás az olcsóbb közlekedési módokhoz tartozik. A hálózatot 5 társaság üzemelteti, akik szívonalas szolgáltatást nyújtanak A menetrendekkel a turistaközpontokban ismerkedhetünk meg. Az autóbuszok tiszták, kényelmesek, színesek, vallási tárgyakkal vannak díszítve. A nagyobb városokban 10 percet sem kell várnunk rájuk, a félreesőbb helyeken már kissé elidőzünk. Jegyet a buszokon vehetünk, áruk 25 rúpia körül mozog.

  Az egyik legjobb mód, hogy megismerjük a szigetet, ha kerékpárt kölcsönzünk..Ha jól beosztjuk az időnket és megtervezzük az útvonalat, egy nap alatt több mindnet bejárhatunk, mint gondolnánk. A kerékpárkölcsönzők árai 30 rúpia körül mozognak óránként, egy napra 150 rúpia, ami viszonylag kedvező. Fontos azonban elelnőrizni a kerékpár állapotát. A kerékpárkölcsönzők listája minden szállodában megtalálható.
  Ha szeretjük a veszélyes helyzeteket, stoppolhatunk is, bár ilyen távoli és idegen kultúrában nem ajánlott, főként nem nőknek.

  Amit tudnuk kéne Mauirícius közlekedéséről

  Mauríciuson sokféle közlekedési előírást kell betartani, ezekkel nem árt megismerkednünk. Jegyezzük meg, hogy itt az út bal oldalán közlekednek, és az utak nincsenek túl jó állapotban, nem árt az óvatosság. A lakott területeken ne menjünk gyorsabban 50km/h-nál, városon kívül is csak max.80 km/ órával.