Mauritius Mauritius

  • Növényvilág

    Maurícius rendkívül gazdag és sokszínű flórával rendelkezik. A sziget fekvésének köszönhetően exotikus növényeket, csodás pálmákat és színes cserjéket láthatunk. A szigetet egykor kiterjedt esőerdők, pálmákkal borított szavannák és vegyeserdők borították. Sajnos a telepesek erdőirtásának köszönhetően az eredeti sűrű növényzet csupán Ile Aigrettes és Il Ronde környékén maradt meg.100 évvel ezelőtt a területet a ma már ritkaságnak számító ébenfaerdő borította, ma már csak kisebb foltokban találhatók meg, a Machabée rezervátum területén.

    Maurícius szigetén járva egészen biztosan elvarázsolnak a csodásan virágzó cserjék, főként a Trochetia Candolleana, aminek virágai a hegyes vidékek erdőinek mélyén nyílik. Azonban egyre gyakrabban tűnik fel szállodák közelében, a nagyobb turistaközpontokban is termesztik, biztosan észrevesszük. Ezen kívül érdemes megemlíteni a Trochetia triflora nevű növényt, amely hatalmas,hófehér virágaival hívja fel magára a figyelmet,valamint a Dembeya Acutangula nevű cserjét. Ez utóbbi rózsaszín virágok tucatjával büszkélkedhet, amelyek illatát messzire érezhetjük Az ibiszkusz virágaival szintén gyakran találkozhatunk, több fajuk is él itt, mint pl. a Hibiscus Boryanus, vagy a Hibiscus liliflorus., amely a Rodriges szigeten honos. Többféle pálma él itt, ilyenek a Vacoas és Pandans nemzetségbe tartozó pálmák, de láthatunk majomkenyérfát, eukaliptuszokat, több tópusi növényfajt és orchideákat is.

    Az erdőirtásnak köszönhetően az utóbbi években nagy erőkkel dolgoznak az itteni flóra megmentésén.A Mauritian Appeal Fund organizáció speciális területeket alakított ki, amelyek megvédik a növényeket az állatoktól és a vadon termő növényektől. Itt különleges növényfajok élnek, amelyeknek itt több lehetőségük van a túlélésre.

    A sziget flórájának legjelentősebb képviselőit a Pamplamousse botanikuskertben vagy a Sir Seewoosagur Ramgooglam Nemzeti Parkban tekinthetjük meg.