Megnyitás | Vissza a főmenühöz

A világ 10 legszebb botanikus kertje

A természetben való gyakori időtöltés csupa pozitív hatást gyakorol a lelki és a fizikai egészségünkre egyaránt. Sajnos hajlamos az ember figyelmen kívül hagyni az élet apró örömeit, amik a természetben rejlenek: az arcunkat simogató meleg napsugarakat, a madárcsicsergést, a friss tavaszi levegőt, vagy éppen a gyönyörű növényeket – pedig nem vehetjük ezeket garantáltnak! Egy botanikus kertben lehetőség adódik megfigyelni a szebbnél szebb természeti kincseket, akár egy nagyváros közepén is. Ha érdekel, hogy hol találod a világ legnagyobb és legszebb botanikus kertjeit, akkor maradj velünk!

ThaiföldBrazíliaBerlinSzingapúrMauritiusLondonMadeiraFokvárosKanadaAusztrália

Áttekintés

Egyre népszerűbb úti célnak számítanak a botanikus kertek, akkor is, ha nyaralásra kerül a sor. Ennek egészen egyszerű oka van! Az arborétumok, vagy fűvészkertek a városok zöld tüdejeként egy kis rejtekhelyet kínálnak a forgalmas utak, a zaj és a kipufogófüst elől. Ennek köszönhetően a látogatók köre rendkívül változatos. A hobbi-botanikusoktól kezdve, a természet szerelmesein át, a pihenésre vágyókig mindenki szívesen sétálgat a botanikus kertek buja zöld növényzete és tarka virágai között. Sőt, a gyermekes családoknak is kitűnő programötlet lehet. Amíg a legkisebbeket lefoglalja a változatos növény- és állatvilág és a rengeteg látnivaló, addig a szülőknek is van esélyük fellélegezni. Ugyanakkor a madár-rajongóknak is ideális helyszín egy botanikus kert, mivel a régió faunáját is megismerhetik a megfelelő felszereléssel.

Hamarosan kiderül, hogy milyen érdekességek várnak Rátok a mi kedvenc botanikus kertjeinkben! Szó lesz modern üvegházakról, műemlék épületekről, izgalmas múzeumokról, és kifejezetten gyerekeknek szóló programokról!

1. Nong Nooch Trópusi Kert Pattayában

A thaiföldi Pattayában kezdjük a botanikus kerteket felderítő világkörüli túránkat, nem egészen egy óra autóútra Bangkoktól. Az első lélegzetelállító helyszín csaknem 250 hektáron terül el. Bár a kert csak 1954 óta várja a látogatókat, ennél messzebbre röpít vissza az időben, ugyanis a egyik része 17. századi francia stílusjegyeket képvisel. A területét különböző tematikák szerint osztották fel – van például orchidea kert, valamint egy olyan parkrész, ahol a Stonhenge másolatával találkozunk. A Nong Nooch Botanikus Kert sorra nyeri a magas rangú díjakat, amit szerintünk Ti sem kérdőjeleznétek meg a thaiföldi paradicsom meglátogatása után! Egy tanácsot azonban érdemes megfogadni: szánjatok rá akár egy teljes napot, hiszen a park hatalmas, rengeteg látnivalóval!

  • Terület: 250 hektár
  • Nyitvatartás: Naponta 08:00 -tól 18:00-ig
  • Érdekesség: Mini állatkert, csónakázás

A Nong Nooch Trópusi Kert pagodái

A Nong Nooch Trópusi Kert pagodái

Ha mégis attól tartotok, hogy egy idő után unalmassá válik a nézelődés, megannyi változatos program közül válogathattok! Betérhettek például a mini állatkertbe, de veterán autókat is megcsodálhattok az út során. A csónakázás is remek időtöltés csakúgy, mint a Thai Kultúrterem meglátogatása. A sétától megfáradtan érdemes beülni az étterembe, ahol finom thai ételkülönlegességekkel tölthetitek fel az energiaraktáraitokat. Az ajándékboltban pedig biztosan találtok valami szépet, amit szuvenírként hazavihettek!

Thaiföld Phuketen túl - Pattaya

Ez is érdekelhet:

Thaiföld Phuketen túl - Pattaya

2. Rio de Janeiro Botanikus Kert

Rio de Janeiro botanikus kertjét 1808-ban kezdték el kialakítani, az akkor uralkodó portugál király tiszteletére. Később a nyilvánosság előtt is megnyitotta a kapuit ez a nagyjából 140 hektáros terület, melyet mintegy 3500 őshonos és külföldről származó növényfaj gazdagít. A kert védjegyének azonban a főbejáratnál található pálmafákat tekintik. A gyönyörű orchideák, az indiai fűszernövények és a színpompás broméliák csak néhány példa a számtalan szépség közül, amely az UNESCO bioszféra-rezervátumként elismert botanikus kertben megtalálható. A könnyebb áttekinthetőség érdekében a parkot több területre osztották, például a bonsaiokkal és illatos cseresznyefákkal tarkított Japánkertre.

Pavilon a Rio de Janeiro Botanikus Kertben

Pavilon a Rio de Janeiro Botanikus Kertben

Ahhoz, hogy a park minden zegét-zugát felfedezhessétek, egy teljes napra lesz szükségetek. Nemcsak növényeket lehet itt megcsodálni, hanem a brazil állatvilág egyes lakóit is – tukánok, hullámos papagájok és teknősök élnek a rezervátum területén. Kár lenne kihagyni a 16. századból származó gyarmatkori házat, amely most látogatóközpontként üzemel. Itt ajándéktárgyakat is vásárolhattok.

  • Terület: 140 hektár
  • Nyitvatartás: Hétfőn 12:00 -tól 18:00-ig, keddtől vasárnapig 08:00-ról 18:00-ig
  • Érdekesség: Az UNESCO bioszféra-rezervátuma

Copacabana, Rio de Janeiro szíve és lelke

Ez is érdekelhet:

Copacabana, Rio de Janeiro szíve és lelke

3. Berlini Botanikus Kert

Majdnem 20000 növényfaj, 43 hektár, és 15 üvegház: ezek a Berlini Botanikus Kert lenyűgöző számai. Ez a festői komplexum csak egy karnyújtásnyira fekszik a városközponttól, így érdemes útba ejteni, ha a német fővárosban jártok. Valójában ez a világ egyik legnagyobb biológiai sokféleségű kertje, amelyet a 20. század elején alapítottak.

Berlini Botanikus Kert: Kilátás egy üvegházra

Berlini Botanikus Kert: Kilátás egy üvegházra

A kihagyhatatlan látnivalók közé tartoznak az üvegházak trópusi és a szubtrópusi növényei, mint például az élénk színű orchideák, az illatos eukaliptuszok, és más Németországban ismeretlen, különleges virágfajták. Aki még több érdekességre kíváncsi, mindenképp vegyen részt a Botanikus Múzeum egyik kiállításán!

  • Terület: 43 hektár
  • Nyitvatartás: Naponta 09:00 -tól 20:00-ig (az üvegházak csak 18:30-ig)
  • Érdekesség: Botanikus Múzeum

Lovagok és hercegnők világában: Európa 10 legszebb vára

Ez is érdekelhet:

Lovagok és hercegnők világában: Európa 10 legszebb vára

4. Szingapúri Botanikus Kert

A világ minden pontjáról érkeznek látogatók Szingapúr 19. századi botanikus kertjébe, amely egyben az UNESCO Világörökség része is. Sok vendég a Nemzeti Orchideakertben kezdi a kirándulást, amit semmi esetre sem hagyhattok ki! Csak itt, körülbelül 60000 növény található, ezzel a világ legnagyobb „kertje a kertben“. De az etnobotanikus kert is örömmel fogadja a természet szerelmeseit.

Pálmafák a Szingapúri Botanikus Kertben

Pálmafák a Szingapúri Botanikus Kertben

Ha gyerekekkel utaztok Szingapúrba, a botanikus kerten belüli Jacob Ballas Children’s Garden várja a játszani vágyó legkisebbeket. Az olyan létesítmények, mint a tanya, a gyümölcsös és a csobogó patak közelebb hozza a gyermekeket a természethez, miközben játékosan tanulhatnak. A kert területén éttermek és kávézók invitálják az korgó gyomrú vendégeket. Aki szívesen megismerné a botanikus kert történetét, annak előszeretettel ajánljuk az SBG Heritage Museum-ot!

  • Terület: 74 hektár
  • Nyitvatartás: Naponta 08:00-tól 18:30-ig (a legtöbb létesítményre vonatkozik)
  • Érdekesség: Leglátogatottabb botanikus kert

Keresztül-kasul Ázsián, avagy a TOP ázsiai úticélok

Ez is érdekelhet:

Keresztül-kasul Ázsián, avagy a TOP ázsiai úticélok

 

5. Sir Seewoosagur Ramgoolam Botanikus Kert

Mauritius északnyugati kerülete, Pamplemousses ad otthont a körülbelül 37 hektár területű botanikus kertnek, amely a sziget egyik fénypontjának számít. Legalább két órát ajánlott itt eltölteni, hogy teljes egészében fel tudjátok térképezni a 18. században kialakított kertet. A déli félteke legrégebbi botanikus kertjének megalapítása a francia kertész és botanikus, Pierre Poivre nevéhez fűződik. Ma akár egyénileg, de akár egy vezetett túrán is bejárhatjátok Mauritius ékkövét.

Óriás tavirózsák Mauritiuson

Óriás tavirózsák Mauritiuson

A parkot szebbnél szebb virágok jelképezik, nevezetesen a tavirózsák és a pálmák, melyeknek több, mint 85 fajtáját csodálhatjátok meg. Emellett számos ritka fafaj él a kert területén, némelyiket pedig különböző nemzetek államfői ajándékozták Mauritius legszebb botanikus kertjének. Egzotikus virágok és gyógynövények is érkeztek ide Ázsiából, Afrikából és Közép-Amerikából. Az állatbarátok minden bizonnyal megragadják az esélyt, hogy óriásteknősöket láthassanak, míg a történelem iránt érdeklődők nagyobb valószínűséggel veszik fel a gyarmatkori házat a listájukra. A műemlék épület a fényképek háttereként is jól mutat!

  • Terület: 37 hektár
  • Nyitvatartás: Naponta 08:30-tól 17:30-ig
  • Érdekesség: Gyarmatkori műemlék épület

A dodók őshazája - Mauritius

Ez is érdekelhet:

A dodók őshazája - Mauritius

6. Királyi Botanikus Kert, Kew

Londonban nem a híres Hyde Park az egyetlen lehetőség, ha a természetbe kívánkoztok. Kew városrészben is eltölthettek néhány kellemes órát a szabadban, és mindössze fél órát kell utaznotok a központból. A Királyi Botanikus Kertben több, mint 50000 növényben gyönyörködhettek, amelyeket tematikák szerint osztottak el. Egyik része az arborétum, amely a terület közel kétharmadát foglalja el, és többek között 18. században ültetett fákkal büszkélkedhet. Már érthető, hogy a Kew Gardens miért az UNESCO Világörökség része!

Úton a kew-i Királyi Botanikus Kertben

Úton a kew-i Királyi Botanikus Kertben

De a Sziklakertnek is megvan a maga varázsa. Egyhektáros területe 1882-ben épült, és 1994 óta robajló vízesésekkel rendelkezik. A Királyi Botanikus Kert ezen részén szinte úgy fogjátok érezni magatokat, mintha a hegyekben lennétek! Az ottani növényfajok a világ hat alpesi régiójából származik, például a Pireneusokból és Új-Zéland csúcsairól. Ha még ezek után is szeretnétek többet megtudni a növényvilágról, vessetek egy pillantást a faiskolára! 10:00 és 15:00 óra között megtekinthetitek a fiatal fák termesztését.

  • Terület: 121 hektár
  • Nyitvatartás: Naponta 10:00-tól 19:00ig (Utolsó belépés: 18:00)
  • Érdekesség: UNESCO Világörökség része, faiskola

Hét nővér, nyolc mészkő-szikla Angliában

Ez is érdekelhet:

Hét nővér, nyolc mészkő-szikla Angliában

7. Funchali Botanikus Kert

Madeira virágszigete már önmagában is valóságos paradicsom a természetbarátoknak! Ennek ellenére, itt sem szabad kihagyni a botanikus kerti látogatást. A Funchalban található arborétum története 1960-ig nyúlik vissza, és jelenleg mintegy 2000 növénynek ad otthon egy kilenc hektáros területen. Egész évben jó választás, hiszen még télen is zöld és virágzó látvány fogad!

Mintákat alkotó virágok Madeirán

Mintákat alkotó virágok Madeirán

A park öt tematikus részre oszlik: a gyümölcsöskertre, a pozsgás növények területére, a trópusi kertre, az őshonos növényekre és a Loiro Parkra, amely a színes növényvilág mellett a sziget csodálatos faunáját is bemutatja. Ne lepődjetek meg, amikor papagájokat láttok elrepülni a fejetek felett!

  • Terület: 9 hektár
  • Nyitvatartás: Naponta 09:00-től 18:00-ig
  • Érdekesség: Egész évben színekben pompázik

A páratlan Madeira: Édenkert az óceán közepén

Ez is érdekelhet:

A páratlan Madeira: Édenkert az óceán közepén

 

8. Kirstenbosch Nemzeti Botanikus Kert

Kirstenbosch-t Fokvárosban alapították a 20. század elején, ma pedig 36 hektárrá nőtte ki magát. Ezzel a legnagyobb a kilenc botanikus kert közül, amely Dél-Afrikában található. Nemcsak a mintegy 7000 őshonos növényfaj sokfélesége lenyűgöző, hanem a különböző magasságok is. A kert legmagasabb pontja az 1000 métert is eléri. Április és augusztus között 08:00-tól és 18:00-ig várja a látogatókat, szeptembertől márciusig pedig 08:00-tól 19:00-ig tart nyitva. Különösen tavasszal érdemes felfedezni az ébredező természetet, amikor virágba borul a kert. A szemfülesek egy-két proteát (cukorcserjét), Dél-Afrika rózsaszín nemzeti virágát is megpillanthatják.

Kirstenbosch Nemzeti Botanikus Kert

Kirstenbosch Nemzeti Botanikus Kert

Körülbelül két órára lesz szükségetek a kert bejárásához, ahol akár piknikezhettek vagy évszaktól függően koncerteken is jól érezhetitek magatokat. Ezenkívül megéri végig sétálni a “Tree Canopy Walkway”-en, vagyis a lombkorona-ösvényen. Így 130 méter magasból gyönyörködhettek a parkban, de egész Fokvárosra lélegzetelállító kilátás nyílik. Tériszonyosoknak nem ajánljuk!

  • Terület: 36 hektár
  • Nyitvatartás: Naponta 08:00-tól 18:00-ig (szeptember és március között 19:00-ig)
  • Érdekesség: Lombkorona-ösvény

A különleges Fokváros

Ez is érdekelhet:

A különleges Fokváros

9. Montreáli Botanikus Kert

A kanadai Montreálban 1936 óta örülhetnek botanikus kertnek. Marie-Victorin testvér alapította, aki valószínűleg az ország leghíresebb botanikusa. Nem meglepő, hogy a növények sokfélesége első pillantásra lenyűgöz. A 75 hektáros területen herbárium is található. A Montreali Botanikus Kert minden nap 09:00 órakor nyitja meg kapuit, és az évszaktól függően eltérő időpontban zár.

A Montreáli Botanikus Kert

A Montreáli Botanikus Kert

A kert fő attrakciója az 1988-ban létrehozott japánkert, és az ott cseperedő bonsaiok. Emellett a kínai kert varázslatos környezete is nagy népszerűségnek örvend, mivel Kínát leszámítva ez a legnagyobb a maga nemében. A tíz üvegháznak köszönhetően pedig esős időben is rengetegen látogatnak ide.

  • Terület: 75 hektár
  • Nyitvatartás: Naponta 09:00-től, a zárás évszakonként változik
  • Érdekesség: A legnagyobb kínai kert Kínán kívül

Utazz el a világ legboldogabb országaiba!

Ez is érdekelhet:

Utazz el a világ legboldogabb országaiba!

 

10. Királyi Botanikus Kert, Sydney

A listánkon szereplő utolsó úti célhoz a világ másik felére kalauzolunk el Titeket – Ausztráliába, a Királyi Botanikus Kertbe! A több részre osztott 30 hektáros parkot a metropolisz zöld tüdejeként tartják számon. Fedezzétek fel a furcsa pozsgás növényeket, a begóniákat majd a kert másik felén az illatos rózsákat! Az ingyenes belépés különösen csábítóvá teszi ezt a nagyszerű programot.

Légi felvétel a Királyi Botanikus Kertről

Légi felvétel a Királyi Botanikus Kertről

A kert közel van a Sydney-i Operaházhoz, ezért könnyen látogatható egy városnéző túra részeként. A Sydney-öbölre nyíló panorámát is kiélvezhetitek a kertben sétálva. Megalapítása egyébként egy kormányzó kertjéig nyúlik vissza, ahol az első 3000 növényt termesztették. A park mai formája 2016-ban ünnepelte fennállásának 200. évfordulóját. Az esemény alkalmából megnyílt a "The Calyx"modern épülete, beleértve egy üvegházat, és 18 000 különböző növényt. Tehát látnivalóból nem lesz hiány!

  • Terület: 30 hektár
  • Nyitvatartás: Naponta 07:00-tól, legalább 17:00-ig
  • Érdekesség: Kilátás Sydney-re, modern üvegház (The Calyx)

Sydney – az ikonikus városok városa

Ez is érdekelhet:

Sydney – az ikonikus városok városa

 

2024.02.09. Sára Porvay

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.