Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Május TOP 5 kihagyhatatlan úti célja

Shutterstock

Ahogy a tavasz korábbi hónapjaira, úgy májusra is összeállítottam egy csokrot a legtökéletesebb úti célokból. Tettem mindezt azért, hogy a mindennapi életből kiszakadni vágyóknak segítsek megtalálni a lehető legideálisabb célpontot. Ezért remélem, hogy a lenti országok valamelyike, vagy akár mindegyike Téged is utazásra inspirál!

EgyiptomTörökországTunéziaCiprusOlaszország

Szerző: Szeitz Krisztina

Egyiptom – Az örök klasszikus

Merülj el a Vörös-tenger csodáiban!

Merülj el a Vörös-tenger csodáiban! Shutterstock

Tudom, Egyiptomot lassan már minden bejegyzésemben megemlítem, de nehéz lenne kihagyni a listából, hiszen az ország tavasszal kitűnő nyaralási célpont. Májusban a levegő hőfoka 30 °C körül jár, és a tenger is bőven eléri a 24 °C -t, ebből adódóan egyszerűen eszményi a klasszikus vízparti nyaralás kedvelői számára. Ezt a tényt csak fokozza, hogy a Vörös-tenger menti üdülővárosok – mint Marsa Alam, Taba, Sharm El Sheikh és persze Hurghada - minden igényt kielégítő szállodakomplexumokkal és saját partszakaszokkal várják a pihenni vágyókat. Jobban belegondolva, mi más lehetne pihentetőbb egy homokos strandon való ejtőzésnél, miközben finom koktélt szürcsölünk és hallgatjuk a tenger halk morajlását?!

Egyiptom – A Sínai-félsziget vonzásában

Ez is érdekelhet:

Egyiptom – A Sínai-félsziget vonzásában

A lazításon kívül természetesen aktív kikapcsolódásra is bőven van lehetőség, így a korallzátonyok közti búvárkodás, vagy snorkelezés maradandó élményt kínál. A gazdag élővilággal rendelkező tenger szépségeiben való tobzódáshoz a két búvárkodás közti yachtingolás is hozzátartozik.

Karnaki templom

Karnaki templom Shutterstock

Mivel májusban még nincs égető forróság, ezért az ókori Egyiptomi Birodalom fennmaradt hírmondóit mindenképpen érdemes megcsodálni egy-egy fakultatív program keretében. A „must have” látnivalók közül az első helyen Kairó szerepel a Gízai piramisokkal, a Szfinxszel és az Egyiptomi Régiségek Múzeumával.

Kairótól déli irányban tovább haladva érjük el a Nílus mentén fekvő Thébát, mely az egykori birodalom fővárosa volt. A megannyi műemlék otthonául szolgáló thébai fennsík jelenleg az UNESCO világörökség részét képező helyszín. Itt találjuk többek közt a Karnaki és a Luxori templomot, valamint az ókori uralkodók szent temetkezési helyét, a Királyok Völgyét.

Vitorlázz a Níluson!

Vitorlázz a Níluson! Shutterstock
 

Az ország számos, további csodás kincse közül mindenképp kiemelném az egyiptomi oázisok egyik legszebbjét, a Szíva-oázist. A Líbiai-sivatag peremén fekvő, a 13. században épült erőd valódi kuriózumnak számít, mely Egyiptom egy kevésbé ismert arcát tárja fel a kíváncsi felfedező előtt.

Ha utazásunkat szeretnénk még inkább emlékezetessé tenni, akkor érdemes egy napot eltölteni a Níluson való hajókázással.Ehhez választhatjuk a luxusjacht kényelmét, de akár egy tipikus, egyiptomi vitorlásra is bátran felszállhatunk. 

Törökország – Fedezd fel Isztambult és Kappadókiát!

Varázslatos napfelkelte a Boszporuszon

Varázslatos napfelkelte a Boszporuszon Shutterstock

Májusbantalán még egy kicsit hűvös a tenger a Török Riviérán való fürdőzéshez, ugyanakkor tökéletes az idő Törökország rejtett kincseinek és klasszikus szépségeinek felfedezéséhez. A következőkben ez utóbbi, vagyis Isztambul és Kappadókia legismertebb értékeit igyekszem egy kicsit közelebb hozni.

Az ország kulturális és gazdasági központjaként Isztambul igazi, modern metropolisz, ahol egyszerre érhető tetten a múlt nagysága és a jövőbe mutató fejlődés modernitása.

Az egykori Konstantinápoly felfedezése közben könnyű elveszni annak színes forgatagában, belefeledkezni a vásárlás és a történelmi emlékek nyújtotta örömökbe. Ez utóbbi közül mindenképpen kiemelném az óvárosban található Hagia Sophia, a Kék mecset és a Topkapi palota épületeit.

Isztambuli virágos tavaszköszöntő

Ez is érdekelhet:

Isztambuli virágos tavaszköszöntő

 

A viharos múlt hírmondóinak szemrevételezése után érdemes az óváros utcáin barangolni, belefeledkezni annak lenyűgöző hangulatába, valamint hamisítatlan török édességeket kóstolni a helyi kávéházakban. Az egzotikus ízkavalkád kiélvezése után, a Nagy Bazárban való bolyongással még inkább elmélyedhetünk a helyi kultúra varázsában.

De mielőtt végleg elhagynánk Isztambult és Kappadókia csodái felé vennénk az irány, még mindenképp fizessünk be egy, a Boszporuszon való hajókirándulásra!

Mesebeli Kappadókia

Mesebeli Kappadókia Shutterstock
 

A Törökország szívében megbújó Kappadókia földje olyan, akár egy izgalmas, földöntúli táj. Egy elképzelt mesevilág ez, ahol a természet káprázatos szépsége mellett az ember évezredes jelenléte köszön vissza. A földfelszín felett a lenyűgöző, UNESCO világörökség részét képező Göreme-völgy “Tündérkéményei”, az Ihlara-völgy különös sziklái és a nevşehiri régió egyedi színeinek hőlégballonról való megcsodálása örök emléket tartogat.

A mesés török Kappadókia

Ez is érdekelhet:

A mesés török Kappadókia

 

A vidék föld alatti része legalább annyira különleges, mint a fenti táj, azonban a sziklákba vájt barlangok, templomok, Kaymakli és Derinkuyu földbe rejtett városai rabul ejtik az ide érkező képzeletét. Ahhoz, hogy Kappadókia mibenlétét a lehető legteljesebben magunkba szívhassuk, az egyik barlanglakásból lett szállodában szálljunk meg és adjuk át magunkat a hely csodáinak.

Tunézia - Többet rejt, mint hinnéd!

Klasszikus arab hangulat

Klasszikus arab hangulat Shutterstock

Talán egy picit meglepő, hogy Tunézia is itt sorakozik a májusi úticélok közt, hiszen a Földközi-tengernek még enyhén hűvös a vize, azonban a 28 °C körüli levegő napfürdőzésre csábít. Ehhez olyan strandok nyújtanak tökéletes helyszínt, mint Djerba szigete, vagy Tabarka partszakasza.

Emellett az ország nevezetességeinek felkeresésére is ideális alkalom nyílik. Tunéziai körutazásunkat a fővárosban, Tunisz fallal körül vett Medinájában célszerű elkezdeni. Itt a klasszikus arab bazársorok közt haladva egy különös világba csöppenhetünk, mely tele van izgalmas színekkel, szagokkal és olyan csodás épületekkel, mint az Al-Zaytuna mecset.

Chebika oázis

Chebika oázis Shutterstock

Tunisz városától déli irányba haladva érjük el El Djemtelepülés híres Amfiteátrumát, mely a Kr.u. 3. században épült és a világ egyik legnagyobb ilyen jellegű épületének számít. Mégsem érdemes sokat itt időzni, hiszen Tunézia még számos nagyszerű helyet tartogat.

Ennek megfelelően az ország további ismert célpontjai közt találjuk Ksar Ouled Soltanekülönleges berber épületeit. E hely a filmrajongók körében is rendkívül népszerű, ugyanis a Star Wars Tatuin-on játszódó jeleneteiben is fel-feltűnik.

Tunézia látnivalói

Ez is érdekelhet:

Tunézia látnivalói

 

Ha egy kicsit természetközelibb szépségre vágyunk, akkor irány a Djebel el Negueb hegy lábánál fekvő Chebika oázis, mely gyönyörű vízesésével és egyedi hangulatával az egyik legnépszerűbb tunéziai kirándulóhelynek számít. 

Ciprus - Egyedisége Téged is rabul ejt

Ayia Napa

Ayia Napa Shutterstock

Ciprus, akárcsak Egyiptom a tavasz utolsó hónapjában remek választás a tengerparti nyaralás és a hűs habokban való fürdőzés iránt áhítozók számára. Ezt a kijelentést Ayia Napa csodás sziklás öblei, a Nissi beach kényelme és Páfosz partszakasza is alátámasztja.

Ciprusról fontos tudni, hogy a sziget jelenleg is megosztott, hiszen déli felét a görögök, míg északi részét a törökök uralják. Ennek köszönhetően érdekességekben, gyönyörű történelmi kincsekben és szépséges partszakaszokban nem szenved hiányt. Ez utóbbiból fent már tettem egy rövid felsorolást.

Ciprus - Álmaink szigete a Földközi-tengeren

Ez is érdekelhet:

Ciprus - Álmaink szigete a Földközi-tengeren

 

A strandolás és vízparti pihenés mellett számos izgalmas látnivalót is találhatunk a szigeten, melyek közül Petra Tou Romiou-t, vagyis Aphrodité szikláját ki kell emelnem. Itt a természeti szépségen túl egy mítosszal is megismerkedhetünk, mely szerint a görög istennő ezen a helyen lépett először partra. A mesés sziklától nem messze - még mindig a sziget déli részén maradva -, a korábban említett Páfoszvárosában további izgalmas nevezetességeket vehetünk szemügyre. Ezek közé tartozik a páfoszi erőd, a római hullámtörő és a 4. századból származó királysírok is.

Aphrodite szülőhelye, Petra Tou Romiou

Aphrodite szülőhelye, Petra Tou Romiou Shutterstock

További érdekességekre Lárnakavárosában bukkanhatunk, melyek közül a Szent Lázár templomot, a Hala Sultan Tekke-t, valamint a Tengerparti erődöt semmiképpen sem szabad kihagyni.

A görög részből való tökéletes átmenetet a főváros, Nicosiaadja, melynek egyik fele a görög részhez, míg másik a törökhöz tartozik.

A sziget északi részén Famagusta kedves kis városát, a Beşparmak hegység lenyűgöző kastélyait és Kyrenia varázslatos óvárosát mindenképpen érdemes bejárni. 

Olaszország – Dolce vita!

Velence

Velence Shutterstock

Itália szépségeiről nem könnyű röviden írni, hiszen annyi lenyűgöző várost, ókori emléket és pihenésre csábító tengerpartot tartogat, hogy számba venni is nehéz. Azonban a májusi, kellemesen melegben célszerű a városnézésre és a kirándulásra helyezni a hangsúlyt.

Ennek tükrében az ország északi részének szépségei közül ezúttal Velence, Verona, Milánóés a Comói-tó négyesét ajánlom figyelmetekbe.

A tuti hetes: A legszebb üdülőhelyek Észak-Olaszországban

Ez is érdekelhet:

A tuti hetes: A legszebb üdülőhelyek Észak-Olaszországban

Velencétnem kell különösebben bemutatnom, hiszen köztudott tény, hogy a vízre épült város több, mint ezeréves múlttal és ámulatba ejtő építészeti kincsekkel bír. A Szent Márk tér nevezetességeinek - mint a Szent Márk-székesegyház, a Pátriárka palotája és a Campanile - megcsodálása, a Canal Grande vizén való gondolázás, a Dózse palotában való gyönyörködés mindenki bakancslistáján kötelezően ott kellene, hogy szerepeljen.

A Velencétől alig egy órányi autóútra fekvő Veronaelsősorban Rómeó és Júlia történetéből, ismert, azonban sokkal több ennél! Ahhoz, hogy ezt a kijelentést ténylegesen megértsük sétáljunk át a Ponte Pietra boltíves hídján, látogassunk el a város szívében álló Arénához és kapaszkodjunk fel a Torre dei Lamberti tornyába, ahonnan lenyűgöző panorámában gyönyörködhetünk. Persze veronai útunk során Júlia erkélyét semmiképpen se hagyjuk ki a sorból!

A Comói-tó

A Comói-tó Shutterstock

A Veronától nyugatra elterülő Milánóazon túl, hogy az ország gazdasági motorja, gazdag építészeti kincseket is rejt. Ezek többségét a központi, Piazza del Duomo térről könnyen elérhetjük. A Milánói dóm, a Galleria Vittorio Emanuele II, a Pinacotera di Bera képtár és a Scala épülete kihagyhatatlan program. Ezen túl, arról sem szabad megfeledkezni, hogy Milánó a világ egyik legjelentősebb divatközpontja, ahol a híres fashion week eseményen túl, az év minden napján luxusmárkák végtelen kínálatából csemegézhetünk.

Olaszország 10 legszebb városa egynapos kirándulásokra

Ez is érdekelhet:

Olaszország 10 legszebb városa egynapos kirándulásokra

Észak-Olaszország természeti szépségei közül messzemenően kiemelkedik Európa legmélyebb tava, a Comói-tó. Az Y alakzatot formázó állóvizet hegyek ölelik körül, melyek kedves kis településeket rejtve valódi mesevilágként tárulnak az ember szeme elé. Ahhoz, hogy a lehető legteljesebb élményt kapjuk, szálljunk hajóra és egyszerűen csak engedjük, hogy a hely szépsége magával ragadjon. 

Itália megannyi gyöngyszeme közül az én szívemet mégis az Amalfi partvidékés Capri szigeterabolta el. Kétség kívül beleszerettem az itteni tájba, az izgalmasan kanyargó szerpentinbe, a hegyoldalba épített házakba, az illatozó citromfákba és Positano szűk, romantikus utcáiba. Persze az egész partvidék szép, azonban Amalfi nyüzsgő városa a Szent András katedrálissal és a Ravello településén magasodó Villa Rufolo épületével egy életre megigéz és örök maradásra csábít.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.