Egyesült Arab Emírségek Egyesült Arab Emírségek

 • Pénznem, árak, vásárlások

  Hivatalos pénz: 1 dirham = 100 fil (AMD) , ha nem rendelkezik dirhammal, angol fontot és USD-t váltani nem probléma. A bankkártyákat mindenhol elfogadják, a városokban sűrű a bank automaták hálózata.

  Az Egyesült Arab Emírségek pénzneme a dirham (AED). 1AED=100 fil. A papírpénz 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1000 dirhamos tételekben van nyomtatva, az aprópénz fajtái 1 dirham, 50, 20, 10 és 5 fil. A főbank az Emirates Bank International. A pénzváltást bankban is intézhetjük, de előnyösebb pénzváltóban, ahol mindez díjmentes. Ezt a szolgáltatást a szállodák többsége is felkínálja. Pénzt bankautomatából is kivehetünk, némi díj ellenében. Fizetni kártyával is lehet, a legelfogadottabbak az AmericanExpress, MasterCard, vagy Visa. A bankok és egyéb állami intézmények vasárnaptól csütörtökig tartanak nyitva, reggel 9:00-től 13:00- ig. 2006.9.1-étől az állami intézményekben, az iskolákban a péntek és a szombat munkaszüneti nap, a hét vasárnaptól csütörtökig tart.

  Az Emirátusokban szinte mindent megvehetünk, az üzletek késő estig nyitva tartanak. Az amerikaiak szlogenje, a Shop till you drop!-Vásárolj, amíg leesel!-itt megalapozott kijelentés. Itt minden megvásárolható, ami a világpiacon kapható. Az alacsony adó és az olcsó fuvarozás miatt sokaknak csupán vásárlás céljából is érdemes ideutazni. A fő vásárlási centrumok Dubai, Abu Dhabi, Sharjah és Al-Ain városaiban találhatóak. A klimatizált bevásárlóközpontokban még a legnagyobb forróságban is kényelmesen vásárolhatunk, itt kulturális programok is várják az odaérkezőket. Az emberek a bevásárlóközpontokba vásárolni és szórakozni is járnak. Kifejezetten olcsók a Duty free shopok, amelyek Dubai és Abu Dhabi repülőterein találhatóak.

  A szupermarketek nyitvatartási ideje 9:00-23:00. Pénteken, amikor is munkaszünet van, az üzletek többsége 14:00-ig tart nyitva. A délutáni szünet 13:00-tól minimum 16:00-ig tart. A délutáni szünet után estig, vagy akár késő éjjelig is nyitva tartanak. Ramadán idején ez az időpont éjjeli egyre tolódik.

  Minden évben télen rendezik meg a Dubai Shopping Festival-t, ezzel párhuzamosan a Desert Classing PGA golfversenyt, a Dubai World Cup lóversenyt és egyéb érdekes programokat, mint pl. a Dubai Jazz Festival-t. Ebben az időszakban az üzletek akár 70%-os árengedményekkel csalogatják a vásárlókat. A Shopping Festival a lakosok minden rétegére kiterjed és sok program, mint az utcai tüzijáték, gyermekprogramok teljesen ingyenesek.

  Az országra jellemző szuveníreket a piacon találhatjuk meg. A leghíresebb piac, a Souq al-Arsah, Sharjah emírségben található. Különféle fűszereket, ornamentális mintákkal díszített beduin ékszereket, kézzel szőtt szőnyegeket vásárolhatunk, amelyek készítése már régi hagyomány, de vehetünk tipikus csemegét, mint pl. datolyát,vagy a világ egyik legjobb kaviárját, ami szintén itt kapható. Közkedveltek a kézzel készített különböző méretű teáskannák (Dalla), a gazdagon díszített fémtányérok, az arab öltözék (Kandura). A vízipipa az illatos dohánnyal segít kiélvezni az exotikus atmoszférát, barátainkat pedig meglephetjük egy tevés motívumos szuvenírrel. A dubaii Gold Souq-ban csodás ékszereket és drágaköveket láthatunk. Még ha nem is vásárolunk, akkor is megéri kiélvezni az arany csillogó környezetét. A főutca mentén mintegy 200 ékszerüzlet található, ahol az ékszer tömege fontosabb, mint a design. A Shopping Festival ideje alatt az arany ára hihetetlenül alacsony és minden korlátozás nélkül megvehető. A piacokon megszokott az alkudozás, így az árat akár a felére is alkudhatjuk.

  Mivel az itt található szállodai szobák luxusberendezésűek, a szállás meglehetősen drága. A szállodák többsége 4 és 5 csillagos, elsőosztályú komfortot és luxust kínál. A forró nyári hónapokban és ramadán idején nagy kedvezménnyel szállhatunk meg. Az ország legdrágább szállásai Dubaiban találhatóak, itt egy éjszakára 600 AED-t kell fizetnünk az egyágyas szobáért, 700AED-t a kétágyas szobáért. A legolcsóbb szállodák árai 70-80 AED egyágyas szobáért, 100-120 AED kétágyas szobáért. A legolcsóbbak a hosztelek, ahol már 15–35 AED-ért is megszállhatunk. Ehhez azonban rendelkeznünk kell Hostelling International Card igazolvánnyal, vagy be kell fizetnünk az éves tagságot valamely hosztelben. Annak ellenére, hogy az Emirátusokban egyetlen kemping sem található, sátrazni a tengerparton és a sivatagban is lehet.


 • Tájékoztató árak

  Tej (1 liter) - 480 Ft
  Vekni friss fehér kenyér (500g) - 370 Ft
  Rizs (1kg) - 564 Ft
  Tojás (12 x) - 748 Ft
  Helyi sajt (1kg) - 2 806 Ft
  Csirke filé (1kg) - 1 955 Ft
  Marhahús (1 kg) - 3 013 Ft
  Alma (1kg) - 600 Ft
  Banán (1kg) - 490 Ft
  Narancs (1kg) - 510 Ft
  Paradicsom (1kg) - 410 Ft
  Burgonya (1kg) - 282 Ft
  Hagyma (1kg) - 250 Ft
  Saláta (1 fej) - 477 Ft
  Víz (1,5 literes palack) - 177 Ft
  Borosüveg (középkategóriás) - 4 954 Ft
  Házi sör (0,5 literes üveg) - 1 067 Ft
  Importált sör (0,33 literes üveg) - 1 470 Ft
  Cigaretta 20 csomag (Marlboro) - 1 816 Ft