Egyesült Arab Emírségek Egyesült Arab Emírségek

 • Gasztronómia, helyi konyha, nemzeti ételek

  Az Emírség konyhája igen sokszínű. Nem csoda, hiszen több mint száz nemzetiség él itt egymás mellett. A legnagyobb választék a luxusszállodák étlapján van, ahol már a reggelit is több fogás formájában tálalják fel. Sok gyümölcsfélét és frissen facsart gyümölcslevet kínálnak Nem hiányozhat a datolya, füge, zabkása sem. Tipikus arab ételeket is felszolgálnak, ilyen az abahara, fúl medammes, hummus.Az ilyen luxuséttermekben egész nap kedvünkre válogathatunk a világ többféle konyhájából, néhány étterem egy- egy országra specializálódik. A szállodákban különböző esteket is rendeznek, ahol kulináris specialitásokat is megkóstolhatnak.

  Az utcán jobban megismerkedhetünk az arab konyhával, mint a szállodákban. A fast foodon kívül a legtöbb étterem pakisztáni, indiai, libanoni és iráni tulajdonban van. A kisebb standoknál is nyugodtan megkóstolhatjuk az ételeket, a higiénés körülmények állandó ellenőrzés alatt vannak. Az arab ételek leggyakoribb hozzávalója a hal, tevehús és tej, szárított datolya, és a fűszerek, amelyek bármely fűszerpiacon beszerezhetőek. A karmadon illata, kömény, őrölt bors, sáfrány egyszerűen nem hiányozhat az étlapról. A fűszerek iránti rajongás egészen Salamon király idejéig vezethető vissza, a fűszer, amely a drágakövek és drága áruk mellett is nagy gazdagságnak számított.

  A fűszerek használatában a helyi szakácsok igazi mesterek, az ételek ízesítésénél csodákra képesek. Az illatos fűszerek és az aromatikus növények a hal és húsfélék ízesítésére szolgálnak, de az édes és sós sütemények készítésénél is használják. A süteményekhez a narancs levét is hozzáöntik, vagy a mandula olaját. A saláták és a zöldségek a fűszereknek köszönhetően különleges ízt kapnak, pl.az articsókapüré sáfránnyal van ízesítve, a karfiol fokhagymával és szezámmagos krémmel, a tenger gyümölcsei citromlével és borssal. A húsételeknél pikáns ízt lehet elérni sáfrány, koriander vagy fokhagyma hozzáadásával, amelyet néha mosusszal és ámbrával helyettesítenek erős aromájuk miatt.

  Ami a húst illeti, főleg bárányt, szárnyast és marhahúst fogyasztanak. A húst grillezik, főzik, mártásokkal, vagy zöldségfeltéttel, leggyakrabban ecetöntettel, dinnyével, vagy karfiollal kínálják. Az állatnak elvágják a nyakát és hagyják kivérezni, az állatot kizárólag csak így szabad leölni, s csak az ily módon elpusztított állat húsát eszik meg. A disznóhúst, aminek fogyasztása az iszlám területeken tilos, csak nagyobb szállodák éttermében készítik el, kizárólag a turisták számára, s ezt az étlapon láthatóan fel is tüntetik.

  Fő italként vizet szolgálnak fel, ez illik leginkább a forró klímához és a fűszeres ételekhez. Sharjah emírségen kívül, ahol az alkoholfogyasztás tilos, nem lesz probléma bort, vagy más jellegű alkoholt rendelni , természetesen a nagyobb szállodákra és éttermekre gondolunk. Hagyományos ital a kávé, amelyet az Arab-félszigeten elsőként Jemenben kezdtek termeszteni a 14.században. Az arabok szívesen fogyasztják vízipipával, a sheesa nevű kávézókban. A Kínából behozott tea szintén nemzeti itallá nőtte ki magát.