Egyesült Arab Emírségek Egyesült Arab Emírségek

 • Érdekes helyek

  Az Emírségek exotikus látnivalót kínál a turisták számára, mint a táj, mint az építészet, a történelmi műemlékek és az arab kultúra szempontjából. Inspirációképpen íme néhány tipp, melyek a leghíresebb történelmi helyszínek az országban, ahová érdemes ellátogatni.

  Dubaiban járva biztosan nemcsak napozni szeretnénk, hiszen a városközpont egyszerűen magával ragadó. A nagyszabású, modern építményeknek nincs párja az egész világon. A hatalmas szállodák és bevásárlóközpontok anyagi hátterét gazdag sejkek és külföldi befektetők biztosítják. Csupán néhány városnegyedben maradt meg az eredeti keleti hangulat, ilyen Bastákíja és Dejra, ahol a fűszerek illata és a piacokon való alkudozás határozza meg a mindennapokat. Bastákíja történelmi negyedét szinte alig érintették a 20.század 70-es éveiben kezdődő építkezések. Itt agyagházakat, széltornyokat láthatunk, amik klimatozációként működtek. Itt a perzsa bevándorlók éltek, a városnegyed neve is a hazájuk nevéből van levezetve. Az 1902-ből származó történelmi épületek földszintjén jelenleg eredeti arab portékát árulnak.

  Az olajláz előtti idők mindennapjait, a gyöngyhalászatot, a kézműves műhelyek világát tárja elént a Heritage és a Diving Village skanzen. A Jumeirah negyedben található régészeti komplexumban, a Jumeirah archeological site karavánszerájt a 10.századból származó mecsetek és lakókomplexum alkotják, melyet a 18.században átépítettek. Jumeirah városnegyed jelképe az azonos nevű mecset. Többet tudhatunk meg a történelemről, és a kultúráról, ha ellátogatunk a Dubai Museum-ba, amely egy 19. századbeli erődítmény falai között kapott otthont. A Gold and Diamond Park Museum-ban arab és indiai ékszereket tekinthetünk meg és megismerkedhetünk a drágakövek történetével és csiszolási folyamataival.

  Dubai szimbólumai közé tartozik az Etisalat felhőkarcoló, amelyben a kommunikációs hivatal székel, az épület tetejét egy hatalmas golfütő díszíti. A 321 m magas vitorlás alakú Burj Al-Arab, a világ legmagasabb és egyben egyedüli hétcsillagos szállodája. Arab toronynak is nevezik és Dubai új szimbólumának számít. Az épületet egy mesterséges szigeten emelték, a betonalapok 45 m mélyen a föld alatt húzódnak. A drága belső tér kialakításánál nem spóroltak az arannyal, márványal sem. A befektetők szerint még a drága szállás sem hoz 50 évig nyereséget a szállodának, mégha egész idő alatt teltház is lenne. Ezt a luxust csak az igazán gazdagok engedhetik meg maguknak Város a városban-így nevezik a Medinat Umeirah negyedet, amely varázslatos szállodáival és arab palotáival az ezeregyéjszaka hangulatát idézi.

  Az esti sétához és a baráti találkákhoz ideális hely a Dubai Creek sétány, amely az öböltől egészen a városközpontig húzódik. A régi arab vitorlások, a mólón hagyott régi ládák és a kártyázó tengerészek látványa a régi kalózkorszakot juttatja eszünkbe. Ha belefáradnánk a gyaloglásba, utazhatunk abras nevű taxival, vagy akár egy kisebb hajóval is, amely egyszerre 20 ember szállítására alkalmas. A kastély, amely a Dubai Creek közelében található eredetileg agyagból épült, ma már rekonstruálva van, a mostani uralkodó nagyapja építtette, aki az üzleti dinasztiát alapította.

  Sharjah emírség igyekszik növelni az idegenforgalmát, pl.azzal, hogy egy nagy halászközpontot hoz létre a Chálid-öbölben. Szintén csalogatóak a barátságos árak, a komfortos szálláslehetőségek, a történelmi és a modern arculatú városközpont is. Pihenésképpen ellátogathatunk a Rolla Square térre, amely egy művészeti plasztik alkotásról lett elnevezve-a „Rolla tree“-ről. A szobrot indiai eredetű kőoszlopok fogják körül. Jelentős műemlékek közé tartozik a Heritage area, az öreg városrész, amely lakóházak és kereskedők házainak tökéletes rekonstruálásával a régi időket juttatja az eszünkbe. Ezek közül néhány épület múzeumként működik. Az egykori halászfaluban, Al-Khan-ban agyagból és a korallzátonyokról származó mészkőből épült házakat és őrtornyokat láthatunk. Az Ittihad Square-en az arany kupolájú mecset dominál. Két magas minaret is található itt, ezen kívül az egyesítés emlékműve, amely hét kagylót ábrázol, a hét emírséget jelképezve. Az arab művészet gyűjteménye a Sharjah Art Museum-ban található, ahol arab festők és az uralkodói család gyűjteménye tekinthető meg. Az egész Emírségek területéről származó régészeti leletek az Archeológiai Múzeum épületében tekinthetőek meg, amelyet 1992-ben építettek. A régebbi, mintegy 200 éves épületekben az iszlám vallás tárgyai, régi kéziratok, a Korán kötetei, és egyéb régiségek találhatók. A kisgyermekes családokat a Természettudományi Múzeum, a Sharjah Science Museum várja, amelynek 5 kiállítótermében saját gyermekrészleg is található. Nagy különlegességnek számít az itt található dinoszaurusz fosszíliája, a tengeri őskövületek.és egy igazi meteorit maradványai.

  Sharjah emírségből a szomszédos emírségek könnyen megközelíthetőek. Ajman emírségben található az 1775-ből származó történelmi erődítmény, ahol az iszlám hagyományok és kézművesség múzeuma kapott helyet. Fujairah emírség azonos nevű fővárosa érdekes városközponttal rendelkezik. A legimpozánsabb a város nyugati részén található, emír tulajdonában levő palota. A legtermékenyebb emírség, Ras Al-Khaimah a történelem szerelmeseinek és a régészet kedvelőinek nyújt izgalmas élményt, főként az északi területen található Julfaru ásatásai érdekesek. Itt található az Al-Fulayyah erődítmény, amely egy mecsettel szomszédos, vagy a Ras al-Khaiman Nemzeti Múzeum. Az eredeti kézművesség rejtelmeibe a 6 km-re fekvő Wadi Haqil falucskában nyerhetünk betekintést, nem messze innen található a 16.századból származó, ma már elnéptelenedett Al-Halla nevű település.

  Az emírségek fénylő metropolisza Abu Dhabi, amely mecsetjeivel, felhőkarcolóival, hipermodern épületeivel és építészetének újiszlám elemeivel egészen lenyűgözi a nyugati turistát. A történelmi idők maradványai az Al-Bateen öbölben maradtak fenn leginkább, habár egyre nagyobb helyet kapnak a modern építkezések. Innen csodás kilátás nyílik a 4 éppségben fennmaradt mecsetre, amelyek az öböl partján épültek. A kikötőben arab, fából készült hajók horgonyoznak, legtöbbjüket már régóta nem használják.

  A hagyományos kézművességgel a Heritage Village skanzenben ismerkedhetünk meg, legyen szó fafeldolgozásról, ezüst vagy réztárgyak készítéséről. Nem hiányoznak az állatok sem, tevehátra pattanhatunk, de ellátogathatunk a történelmi fényképeket és tárgyakat bemutató múzeumba is.

  A 20.század 80-as éveiben lett rekonstruálva az Al-Hosn Fort , amely a 18.századból származik. A fehéres színéért White Fort-nak is nevezik. Az épületet csodás park övezi, itt található az újiszlám kulturális központ is.

  Az emírségben nem akarnak elmaradni Dubai fényűző pompájától, itt sem fukarkodtak az impozáns építményekkel, ilyen a 800 méter hosszú, 100 kupolával rendelkező palota, hatalmas parkkal és saját partszakasszal. A legnagyobb kupola átmérője 42 m. Van itt szálloda, kongresszusközpont, márvánnyal díszített, arannyal bevont mennyezet, üzletek, éttermek, kávézók, bárok és két nagy úszómedence is.