Tunézia Tunézia

  • Állatvilág

    A tunéziai sivataggal kapcsolatban mindenkinek a dromedár jut természetesen az eszébe. Vad tevéket azonban Tunéziában nem talál, mindegyiknek van tulajdonosuk. A többi tipikus sivataglakó közé tartozik a róka, varánusz, különböző fajtái a kígyóknak, skorpióknak és bogaraknak. A tengeri állatvilágot Tunézia tengerpartján a polipok, languszták, murénák, szardíniák, makrélák, tonhalak és más állatok képviselik.
    A tunéziai élőlények között találunk néhány nagyon veszélyeztetett fajt is. A legtöbbet ezek közül a nemzeti parkok próbálnak megvédeni a kihalástól.

    Tunézia területén az utolsó időben 8 nemzeti park alakult. Legfontosabbnak az Ichkeul ? t tartják, amely Bizerta területéhez tartozik, és 12 600 ha területet foglal el. Az UNESCO emlékek listájára van sorolva. A tunéziai nemzeti parkok otthont nyújtanak a vidráknak, gazelláknak, hiénáknak, muflonoknak és szarvasoknak, sündisznóknak, hiúzoknak, sakáloknak és rókáknak, teknősbékáknak és főleg több fajta madárnak. Éppen Tunézia nagyon kedvelt állomása a vándorló madaraknak, azt írják, hogy 360 fajta fordul meg itt. Gyakran láthatóak itt cinegék, sasok, jégmadarak vagy a gyönyörűen színezett flamingók.

    Néhány nemzeti parkba a belépés azonban valamiféleképpen nehézkes. Néhányuk közvetlenül a katonai övezetben található. Egy közülük a Zembra - Zembretta, amely a katonai bázistól nem messze fekszik, és a turistáknak a park nem látogatható. A kicsi Meknassy város mellett terül el a Bou Hedma Nemzeti Park, amely arra szolgál, hogy a veszélyeztetett állatfajokat segítse visszatéríteni a természetbe. Főleg struccokról, szarvasokról és muflonokról van szó. A Feija Nemzeti Parkban, amely a Líbia határánál fekszik, nemcsak vadmacskák, gazellák és sakálok élnek, hanem a nagyon értékes sivatagi róka is. Tunéziában a rókák eléggé veszélyes állatoknak vannak véve. A déli területeken gyakran élnek skorpiók és pár mérgeskígyó-faj. Ajánljuk nem lekicsinyleni ezt a veszélyt és a természetben való barangoláskor magasabb cípőket és hosszú nadrágot hordani.