Tunézia Tunézia

 • Utazási és közlekedési lehetőségek

  Tunéziába Csehországból a Tunis Air repül, rögtön néhány célállomással (Djerba, Monasztir, Tunisz és Tabarka). Olcsóbbak a charter járatok, repülőjegyeiket azonban néhol csak az utazási irodákon keresztül lehet megvenni és csak Djerbára és Monasztirbe repülnek.

  Tunéziába lehetséges jahcton is beutazni ? Tunéziában három nagy jachtkikötő és néhány kisebb is létezik. Mivel azonban ez a lehetőség az utolsó években egyre közkedveltebb, jó előre informálódni kell a szabad helyekről, kapacitásról.

  A belső közlekedés a nagyobb városok között szintén repüléssel megoldott (rendszeres összeköttetés van a fővárosból, Tuniszból, Tozeur és Sfax városával, továbbá Djerba szigetével) vagy hajóközlekedéssel. A hajóösszeköttetés Sfax városa és Kerkennah szigete közt, továbbá a szárazföld és Djerba szigete közt működik, ahol az átvitel komphajóval biztosított minden 30 és 60 percben, és a gyalogosknak ingyen van.

  A különböző városok közötti közlekedést Tunéziában a távolsági autóbuszok, taxik és vonatok biztosítják. A vasúti útvonal körülbelül 2 000 km ?en át vezet. Vonattal való utazás körülbelül ugyanolyan költséges, mint az autóbusz igénybevevése.

  A városi forgalom szintén autóbuszokkal biztosított. Az állami vállalat autóbuszára a jegy olcsóbb, viszont a magáncég autóbuszával való utazás sokkal kényelmesebb. A városokban elég számú taxi van, és kihasználásuk sem drága. A csomagokért külön kell fizetni, és 21. a 5. óra között egy speciális, ötvenszázalékos pótlékot is kell fizetni.

  Tunéziában sok autókölcsönző létezik. Az autó kölcsönzésének árába nincs beleszámolva a benzin. Az autót csak a 21 évnél idősebb sofőr kölcsönözheti ki, ezenfelül minimum 2 éve kell rendelkeznie vezetői igazolvánnyal. A töltőállomások száma elegendő és a hét minden napján nyitvatartanak, némelyik nonstop üzemeltetéssel. Tunéziában az önkiszolgáló rendszer nincsen bevezetve, a tankolással a töltőállomás alkalmazottjai törődnek. A nemzetközi közlekedési szabályok betartását az autópályákon a rendőrség és a nemzeti gárda felügyeli, akik szintén kézségesek segíteni, ha az autónk meghibásodott. Egy különleges rendelet érvényes a sivatagba való utazáskor, amelyet csak a kellőképpen felszerelt terepjáróval lehet abszolválni. A Szaharába irányuló individuális utat a nemzeti gárda állomásán kell bejelenteni, a tervezett útvonallal együtt.