Tunézia Tunézia

 • Pénznem, árak, vásárlások

  Pénzegység Tunéziában a tunéziai dinár (tD), amely 1000 millimre osztódik. A bankjegyek 5, 10 és 20 dináros értékben léteznek. Hotelokban és jobb üzletekben a kreditkártyákat is elfogadják. A bankok és hotelok egyazon árfolyamban váltják az eurót, nincs azonban megengedve a tuniszi pénznem behozatala vagy kivivése. Az országból való elrepülés előtt a repülőtéren lehetséges maximálisan 10 tD beváltására, szükséges azonban bemutatni az átváltásról szóló igazolást.

  Vásárlások és az árak

  A szállásért számított árak szezontól függőek, a legalacsonyabbtól a legmagassabb árig a különbség lehet akár kétharmados is. A legtöbb turisztikai területe nagyon jól ellátott, probléma csak a távolabbi területeken léphet fel. A legjobb gyümölcsöt és zöldséget a termesztő vidékek kínálják. A kínálat itt a legsokrétűbb. Nagyobb városokban az ananász és a banán a legelterjedtebb. A Monoprix és a Magasin Général üzlethálózatoknak egész országban vannak kirendeltségei, és az élelmiszeren kívül kaphatóak náluk textíliák és a háztartáshoz szükséges eszközök. A városokban gyakoriak a nagyon széles áruválasztékkal rendelkező kis önkiszolgálók. Minden alapélelmiszert valóban alacsony áron be lehet szerezni és áraik mindenhol egyformák.

  Cipőt és textilíát aránylag magas mínőségben lehet vásárolni, a nagyobb városokban luxusbutikok is vannak. Nagy kár lenne elhalasztani egy helyi elhíresült piac meglátogatását. Nem ajánlott drágább tárgyak vásárlása, mint az ékszerek és a szőnyegek (ezeket alkalmasabb ellenőrzött állami üzletekben megvenni), de a tradicionális tunéziai, sokszínű piac teljesen egyedi és ha birtokában van az alkudozás művészetének, biztos, hogy megtalálja számítását. Mint ajándéktárgyat a felejthetetlen nyaralásból, hozhat egy terméket a tradicionális tuniéziai kézműves termékekből. Dícsérve vannak például a gyönyörű selyemsálak, korall nyakláncok, madárkalitkák, kerámia, bőrövek és táskák, kovácsolt tárgyak rézből vagy bronzből, takarók, illatesszenciák kis üvegcsékekben vagy különböző fajtájú fűszerek.

 • Tájékoztató árak

  pékárú - 0,15 až 0,25 TND

  tej 1l - 0,6 TND

  vaj - 0,,5 TND

  sör - 0,7 až 0,85 TND

  palackozott víz -0,28 až 0,5 TND

  képeslapra béllyeg Európába - 0,6 TND

  napágy és napernyő bérlése - 1,5 až 2 TND  A piactereken az alkudozás úgymond kötelező.