Tunézia Tunézia

  • Helyi konyha

    A tunéziai konyha nagyon fűszeres, de nem csípős. Kitűnik változatosságával és sokszínűségével. Alapját a friss alapanyagok, halak, a birkahús, gyümölcs és zöldség alkotja. Az étlapok elengedhetetlen része a halakból készült finomságok, valamint a tenger gyümölcsei, mint a krevettek vagy a polipok. Nagyon kedvelt fűszer a római köménymag, sokszor használják a fokhagymát, babérlevelet, a sáfrányt, borsmentát vagy a zellert. Tunézia eldicsekedhet egy sor konyhaművészeti specialitással. Hagyományos csemegének számít az arab konyhában a kuszkusz. Ez a párában elkészített zabdara (dara kemény búzából) párolt zöldséggel és húsdarabokkal összekeverve tálalják. Következő klasszikus étel a brik ? tojással, tonhallal, őrölt hússal vagy hagymával és burgonyával töltött derelye levelestésztából. A briken és a kuszkuszon kívül a hagyományos tunéziai specialitások közé tartozik a salade tunisienne (saláta a szezon zöldségeiből finomra vágva), tajine (melegen és hidegen is tálalva, hús és tojás keveréke), marguez (nagyon erős virslikék bárányhúsból), mechouia (paradicsomból, paprikából, tonhalból, főtt tojásból és kapari bogyókból saláta) és a harissa (az ételekhez külön adott csípős szósz, chilli paprikából, fokhagymából és olajból készítve).

    Dezertként sokféleképpen elkészített, mindig friss gyümölcsöt tálalnak. A kínálat nagyban függ az évszaktól. Leggyakrabban narancsot és mandarint, almát, datolyát, epret és sárgabarckot, dinnyét és szőlőt kínálnak. Választani lehet a legkülönfélébb édességekből, amelyek mandulával, mogyoróval és pisztáciával vannak töltve, sokszor mézben, cukormázban vagy marcipánban megforgatva.
    Az igazi tradicionális tunéziai konyhát a népi éttermekben és a gyorséttermekben ismerheti meg a tunéziai városokban, sokkal inkább, mint a turistaközpontok éttermeiben. A gyorséttermek bódéjai a tésztaételeket, briket és a frikasét (kis táskák zöldséggel és párolt tonhallal töltve), vagy a ?keserű kenyeret? ? csípős szósszal töltött egymásba csavart lepények - kedvelt ételeket kínálják.

    Italok

    Legelterjedtebb helyi ital az ásványvíz ? mínőségi, általában ízmentes és csak nagyon kevés kénsavtartalommal. A buborékos italok, mint a Cola általában szokatlan műízzel rendelkeznek. Kitűnő és nagyon frissítő az ún. citronádé (friss citromokból készített ital) vagy az orzsádé (édes szirup manulából).

    Tunéziában a borválaszték széles. Kínálnak kitűnő vörös és fehérborokat is, fűszereseket és pezsgőeket is. A desztillátumokból megkóstolhatja a datolyalikőrt vagy az erős fügepálinkát. Sörből a leggyakoribb a Stella és a Celtia.

    A tunéziai kávé nagyon aromatikus és erős. Szükség esetén tejjel lehet enyhíteni az ízét. Mindegyik jobb étteremben ihat arab kávét, ami a mi ?török? kávénkat jutattja eszünkbe. A helyi tea érezhetően keserű. Ízét hosszú főzéssel nyeri és borsmenta levelekkel és píniamogyoróval szervírozzák.