Görögország Görögország

 • Pénznem, árak, vásárlások

  Görögországban európai pénznemmel, euróval (EUR) lehet fizetni, ami 100 centből áll.

  A nyaralóhelyeken szinte minden sarkon találunk pénzváltót. Pénzt szállodákban, vagy a bankban is válthatunk (felár nélkül). A bankok hétköznapi nyitvatartási ideje általában 8:00-14:00.

  A szállodák, üzletek, utazási irodák, éttermek de az autókölcsönzők is elfogadják a következő bankkártyákat (Dinners Club, Visa, American Express, EuroCard, MasterCard). A bankautomaták viszonylag jól megközelíthetőek és minden nemzetközi kártyát elfogadnak.

  Görögországba utazva és ott tartózkodva gondolnunk kell az elegendő financiális tartalékra, az apró kiadásokra, helyi kirándulás befizetésére, gyógyszervásárlásra, esetleg orvosi ellátásra. Azt kérdezik, mennyi lehet az ajánlott összeg egy egyheti kirándulásra személyenként? Az összeg megközelítőleg 100 EUR körül mozog személyenként, de természetesen függ az illető igényeitől.

  Az alapélelmiszerek irányárai

  Mennyi az alapélelmiszerek irányára? Nos, más összeget fizetünk az alapélelmiszerekért és italokért a boltban, mást az éttermekben. A vedéglátóipari egységekben különböznek az árak, ezért most csak a bolti árat ismertetjük:

  víz (1,5 l) = 0,50 EUR-tól
  sör (0,3 l) = 1 EUR-tól
  gyümölcslé = EUR 0,25 - 0,60
  tej (1 l) = EUR 1,50
  kóla = EUR 0,55
  kenyér = EUR 0,80
  bagett = EUR 0,50
  vaj = EUR 1,50 - 3,25
  barack = EUR 1 - 1,50
  narancs = EUR 0,80
  nektarin = EUR 1,30
  olivaolaj = EUR 3,50 - 5,00

  Vásárlás

  Az üdülőhelyeken korlátlan vásárlási lehetőségre nyílik alkalom. A nyitvatartási idő nincs betartva, egészen estig tart, szombaton és vasárnap is. A piacokon lehet alkudni, de korántsem olyan mértékben, mint az afrikai, vagy arab országokban szokás.

  Ha eredeti görög szuvenírt keresnénk, érdemes pillantást vetni a kézzel szőtt takarókra, szőnyegekre, tradicionálisan hímzett takarókra és terítőkre, kerámiára (vázák, tálak, cserepek), bőrtáskákra, övekre, pénztárcákra, egyedi ékszerekre, de Görögországban vásárolhatunk fametszeteket is, amelyek főleg olajfából készülnek. Szintén kedveltek az olivabogyós szappanok, tengeri fürdőszivacsok, különféle fűszerfajták, borok és likőrök, mandulás édességek, zselék, a chalva (szezámmagos édesség), sajtok, valamint timián, dió vagy mandula ízesítésű méz.

  A ételek közül kimondottan görögként tartják számon a cseresznyéből, szilvából, fügéből és egyéb gyümölcsökből készült lekvárokat. A turisták megkedvelték a görög zenét tartalmazó CD-ket és a kagylóból készült tárgyakat is.

 • Tájékoztató árak


  kenyér 1 kg 1 - 1,5 EURO
  görögdinnye 1 kg 1 - 1,5 EURO
  sör 1 EURO
  hal, porció 10 - 15 EURO
  pizza 2,5 - 3 EURO
  gyros 2,5 - 5 EURO
  autókölcsönzés/nap 45 - 65 EURO

  Jó tanács: zöldséget piacon vegyenek