Görögország Görögország

 • Utazási és közlekedési lehetőségek

  Görögországi utazást szinte az összes cseh utazási iroda kínál. Az országba való lépéshez érvényes útlevél szükséges. 2004 - től a cseh állampolgároknak az Európai Unió többi tagországának területére lépni és ott tartózkodni, belleértve Görögországot is, érvényes útlevéllel, vagy személyigazolvánnyal lehet (gép által olasható adatokat tartalmazó személyigazolványról van szó).

  Az utazási iratok minimális érvényességi ideje nincs meghatározva, de érvényesnek kell lenniük a görög területre lépés idején.

  Abban az esetben,ha három hónapnál hosszabb ideig szeretnénk az országban tartózkodni, EU állampolgárként ezt kérvényeznünk kell. Az engedélyt igazolvány formájában kapjuk meg, melyet a többi irattal együtt a helyi idegenrendészet ad ki. Az engedély kiadásának díja 1 EUR körül mozog.

  Utazás Görögországba

  És körülbelül mennyit kell fizetnünk a görögországi kirándulásért? A legolcsóbb, 7 napra szóló utazási ajánlatok már 9000 Kč-tól kezdődnek. Az utazás árában benne foglaltatik a repülőjegy, transzfer a szállodáig és vissza, szállás a kiválasztott szállodában, étkezés igények szerint, a kísérő szolgáltatásai és a kötelező biztosítás.Görögországba készülve szükséges még számolni a kötelező reptéri és biztonsági illetékkel.
  Hétnapos utazásért all inclusive ellátással, minden illetékkel együtt kb. 15000 Kč-t kell fizetnünk. Az ár természetesen az ott töltött napok hossza, a szállás minősége, és az önök által választott hely függvényében változik.

  Görögországon keresztül utazási iroda nélkül

  Az út Görögországba és az országon belüli közlekedés nem túlságosan kockázatos. Görögországban utazhatunk belföldi repülőjáratokkal, autóbusszal, vonattal, vagy taxival.

  A belföldi légi közlekedést az Olympic Airways légitársaság biztosítja, amely minden görög repülőtérre indít járatokat, továbbá a konkurens magántársaság, az Aegean Airlines .A járatok a nagyvárosok többségébe repülnek, de a turisták által legfrekventáltabb szigetek többségére is.

  Görögországban vasúton, vagy autóbusszal is közlekedhetünk. A két fő vasútvonal -Athénból északra Solunig és délre a Peloponézoszi-félszigetig húzódik.Az InterCity vonatok viszonylag gyorsak, a lassabb vonatok ugyanezen az útvonalon azzal az előnnyel rendelkeznek, hogy autót is szállítanak.

  A turisták által kedvelt a fogaskerekű a Diakotto-Kalavryta útvonalon.

  Az autóbuszközlekedés itt kényelmes és megbízható. A városok között közlekedő autóbuszokat a zöld színükről lehet megismerni, a városiak kék színűek.

  Ha Görögországon belül az utakon taxit szeretnének igénybe venni, jó tudni, hogy az árakat az állam határozza meg, ezért az ár viszonylag garantált. Felár csupán 10 kg- tól nehezebb poggyászért van felszámítva, valamint a következő esetekben: behajtás kikötőbe, állomásra, autóbuszmegállóra, a repülőtérre és rádióval való híváskor.Az éjjeli utakért dupla árat számolnak fel.

  Görögországban autóval

  A cseh sofőrök görögországi útjuk során használhatják az érvényes jogosítványt. A görög hatóságok 2004-től nem követelik meg a nemzetközi jogosítványt.A fent említett jogosítványon kívül még szükségük lesz a gépjármű technikai igazolványára és a zöld kártyára-a gépjármű bitosításának igazolványára.

  Ami az autópályákat illeti, globálisan az érvényes, mint a Cseh Köztársaságban.Ha a "volán mögötti alkoholra" kérdeznek, érdemes mejgegyezni, hogy az elfogyasztott alkoholmennyiség Görögországban 0,2 ?-ig van tolerálva a professzionális és kezdő gépjárművezetők körében, a többieknél ez 0,5 ?. Ha nem tartják be az előírt maximális értékeket, vagy más előírást, nem kis büntetés várhat önökre.

  Vigyázat az autópályák emelkedett igénybevételére a turisztikai szezon idején.Ekkor az utakon sok kétkerekű gépjármű közlekedik, melyek a személygépkocsik közé keveredve mindkét oldalról akadályozzák a forgalmat.Ezért elengedhetetlen az egymásra való maximális odafigyelés.

  A teljesség kedvéért említsük meg az autópályadíjat.A konkrét szakaszokért külön kell fizetni, amely egy személygépkocsi esetében egy szakaszon 2-3 EUR körül mozog.

  Görögországban, mely az EU tagállama, szinte ugyanazok a közlekedési szabályok érvényesek, mint nálunk vagy más EU tagállamokban (persze Nagy-Británia kivételt képez). A különbség az előírásokat és a jelöléseket illetően minimálisak, nem is érdemes tovább foglakozni vele. Fontos a görög sofőrök mentalitása. Ez azt jelenti hogy a viselkedésük laza, megtörténhet pl. hogy valaki folytonos vagy dupla folytonos vonalon kezdi önt előzni. Nem érvényesek itt a sebességkorlátozások. A sebesség csupán a városokban vagy különleges jelzésekkel korlátozott. A korlátozások ellenére a görögök sokkal gyorsabban vezetnek nálunk, tehát ha betartják az előírásokat, fenntartják majd ezzel a forgalmat. De megéri fenntartani a forgalmat, mert a kiszabható büntetés nagyon magas főleg a külföldieknek, a gondtalan kirándulásukon kellemetlenségeket okozhat.

  Az utóbuszok Görögország egész területén hasonlóan működnek, mint nálunk, azzal a különbséggel, hogy a hasonló korú buszok jobban felszereltek. Általában ez idősebb Mercedest vagy DAF-ot jelent. Természetesen a távolsági buszok modernek és újak, csupán a helyi vonalakon járnak az idősebb buszok. Nem kell félni a járatoktól, megbízhatóak. Az átlagturistának ezek a járatok megfeleőek, ha a szálláshelyétől nem messze fekvő pl. emlékműt szerete megnézni és meg azon a napon visszautazni. Kérdéses, hogy a taxisofőr, aki egy csomó érdekességet mutat , hajlandó megmutatni-e nekünk kicsit a műemlékeket.

  Gyakori jellegzetessége a görög idegenforgalomnak az autókölcsönzés. A magyarázat egyszerű. Görögország számos gyönyörű helyet kínál, melyeket érdemes megnézni és autó nélkül nincs esélyünk a megközelítésükre. Ezért található minden nagyobb turista központban több autókölcsönző is, amelyek a bérlőkért versengenek. Vigyázni kell néhány fontos dologra. Először is, soha nem szabad a legolcsóbb ajánlatot választani. Meg kell vizsgálnunk melyik ajánlat mit takar. A legolcsóbb ajánlatok általában azt jelentik, hogy az árban nincs benne a biztosítás vagy csak részleges biztosítást takarnak. Könnyen adódhat , hogy egy felpattanó kavics megsérti a szélvédőt, ebből adódóan feleslegesen felárat kell fizetni, vagy a gyenge minőségű utakon, melyek gyakoriak a hegyes területeken, tönkreteszi az autó alvázát. Némely kölcsönző kilométerkorlátozás nélkül kölcsönoz járművet, ez azt jelenti, hogy bármennyi kilométert vezetünk le , csak a benzinért fizetünk. Némelyek viszont kisebb bérletért azonban a kilométert korlátozzák. E két lehetőség közti döntést érdemes már indulás előtt otthon átgondolni, az autókölcsönzők gazgag kínálata az interneten megtalálható. A mi oldalunkon is található autókölcsönző hálózatok listája minden régioban, ahol úgy gondoltuk szüksége lehet rá. Külön említést érdemelnek a szigeteken működő autókölcsönzők. A szigeteken pl. Krétán saját tapasztalatból mondhatom, az autóbérlés és visszaadás is rendkívül egyszerű. Felhívja a kölcsönzőt, hogy szeretné visszaadni a járműt és a tulajdonos az mondja, elég a reptéren hagyni a kulcsal együtt. Ott nem félnek attóll, hogy valaki autót lop, mert nem tudja a szigetről elszállítani.

  Természetesen mindeb görög városban működik taxiszolgálat. Biztos találunk készséges taxisofőrt. Ennek ellenére a taxi használat vitatható, mert gyakran megesik, hogy érdekesebb autót kölcsönözni rövidebb időre ami állandóan a rendelkezésükre áll. Taxit használni érdemes egyszeri használatra pl. reptérről a hotelba, vagy hasonló alkalmakra. Az autókölcsönzők Görögországban viszonylag olcsók, mindenhol probléma mentesen hozzáférhetők, és a bérlés is problémamentes.