Görögország Görögország

 • Nemzeti ünnepek és események

  A görögországi ünnepek szorosan összefüggenek a vallással és az ortodox naptár szerint ünneplik őket. A napot illetően nagy többségben megegyeznek a keresztény katolikus ünnepekkel, kivétel a húsvét, amit 5 héttel korábban, vagy később ünnepelnek, mint nálunk szokás.

  Ezen kívül év közben különböző kulturális ünnepségek és fesztiválok kerülnek megrendezésre, melynek csúcspontjai a régi ókori színházakban előadott színdarabok. Kultúrális programként moziba,vagy színházba is ellátogathatunk-főleg a metropoliszban-Athénban.

  Görögországi ünnepek

  Január 1.-Újév és Ágios Vassélis ( Szent Vaszil ) ünnepe, ezen a napon az emberek kölcsönösen megajándékozzák egymást apróságokkal, a gyerekek házról házra járva dalokat énekelnek, az idegenek bazsalikomköteggel ajándékozzák meg egymást.
  Január 6.-Az Úr megjelenésének ünnepe, Jézus megkeresztelésének ünnepe a Jordán folyóban. Ezen a napon a tengerbe, tóba, vagy folyóba keresztet szoktak dobni, a fiatal férfiak pedig azon versengenek, kinek sikerül hamarabb kiemelnie a vízből.
  Január 7.-Keresztelő Szent János ünnepe
  Március 25-Szűz Mária jelenésének ünnepe és a Függetlenség napja. Három héttel a böjt kezdete előtt kezdődnek az ünnepségek, estélyeket rendeznek, melyeken a vendégek álarcot viselnek.
  Tiszta hétfő-A böjt első napja. Ezen a napon sárkányt szokás eregetni, és speciális böjti ételeket fogyasztanak.
  Húsvét-Nagypéntek, Húsvét vasárnap, Húsvét hétfő. Nagypénteken gyertyás körmenettel Jézus képmását hordják körbe, szombat éjfélkor a pap kihirdeti, hogy Jézus feltámadt, és az ő égő gyertyájáról a többi hívő is meggyújtja a magáét, az élet lángját, amit hazavisznek otthonaikba. Vasárnap a rokonok látogatják egymást, roston sült bárányt készítenek és versenyeznek a pirosra festett, keményre főzött tojások széttörésében.(Csúcsosabb végükkel egymáshoz koppintják őket).
  Május 1-A tavasz és a munka ünnepe. Ezen a napon szokás a bejárati ajtókat virágcsokorral díszíteni.
  Május 25-Jónok napja. A Jón-szigetek Görögországhoz való csatolásának ünnepe
  Június eleje-a Szentlélek ünnepe
  Június 30-Szent apostolok ünnepe
  Augusztus 15-Szűz Mária mennybemenetele
  Október 28-"Óchi" napja, az olasz ultimátum elutasításának ünnepe, 1941-ben (az akkori miniszterelnök, Metaxas, elutasította Mussolini kérvényezését, hogy az olaszok bevonuljanak Görögország területére, a görögök okupáció elleni harcának kezdete).
  December 25-26- karácsony

  Ünnepi események

  A görögök minden alkalmat megragadnak az ünneplésre, megünnepelnek minden esküvőt, születésnapot, névnapot, keresztelőt, de az egyes falucskák patrónusainak ünnepét is tartják. Ezeket a helyi falusi ünnepségeket főleg nyáron tartják, pontosabban júliustól szeptemberig. A turisták is gyakran felkeresik a legkülönfélébb folklórelőadásokat. A helyi ünnepségek és kulturális fesztiválok különböző időpontban és programmal vannak megrendezve, a helytől függően.

  Csak néhány példát megemlítve:

  Július-szeptember-Kulturális fesztivál a krétai Iraklionban, operett-és balettelőadások, klasszikus zene, népdal és népéneklés, kiállítások és szimpóziumok váltják egymást.
  Július-szüret a krétai Rétymnonban - a hónap utolsó két hetében kerül rá sor, zenével, tánccal és krétai borok kóstolójával összekötve.

  Augusztus-zenei fesztivál-"zenés augusztus" a krétai Chaniában, ez alkalomból kiállításokat és koncerteket szerveznek.

  Augusztus-szeptember- Nyár Fesztivál a krétai Palaiochóra nevű városban, ahol egyaránt hallhatunk hagyományőrző és klasszikus zenét, valamint bábjátékot is láthatunk.

  A görögök számára az ünnepségek főleg a tánccal és zenével fonódnak össze. A táncban általában a férfiak a dominánsak, de természetesen a nők is részt vesznek benne. Főleg körtáncról van szó, amely a ritmus és tempó szempontjából területenként változik. A sigalós-nagyon lassú tánc, sirtós-eredeti krétai tánc, ahol férfiak és nők együtt táncolnak, és egymás vállát fogják, a sústa az egyetlen olyan tánc, ahol a férfi a nővel párban táncol.