Görögország Görögország

  • Növényvilág

    Ami a növényvegetációt illeti, Görögország viszonylag zöld területnek számít. Az ország kb. 50%-át borítja erdő, nagyon tarka vegetációval-hegyi tűlevelű fákat, de tengermelléki növényzetet is fellelhetünk.
    Görögország legjellegzetesebb fája, főleg Krétáé, az olajfa és a ciprus. Az eredeti növényzet itt ciprusokon kívül cédrusokból, platán-és eukaliptuszfákból is állt, de ezek az olasz lakosok által ki lettek vágva, házaik és hajóik építésére lettek felhasználva, ezért ezekből már csak néhányat találunk meg. Ha keresnénk őket, akkor érdemes inkább a part mentén, a félreeső, nehezen megközelíthető vízesések közelében, vagy a hegyekben keresni.

    Görögország területén ehető gesztenyék is nőnek, kocsányos tölgyek, valamint aleppófenyők.Az alacsonyabb növényzetből fontosak a cserjék, pl. cserjés hanga, mirtusz vagy farkaskutyatej. A hegyekben gyógynövények és aromatikus növények is nőnek, ezek közül ismert az oregano, timián, levendula, majoranna, rozmaring. Korfun megcsodálhatjuk az orchideákat, amelyekből itt 40 fajta található.

    A haszonnövények közül Görögországban szőlősöket, citrusfákat, olajfákat, gránátalmákat és mezőgazdasági terményeket találhatunk. A zöldség itt a mezőn, de a fóliák alatt is megterem.A gyümölcsfák közül érdemes felfigyelni a banánfákra, amelyek termése valamivel eltér a nálunk ismert klasszikus banánoktól, mivel édesebbek és kisebbek. Ezen kívül a kertekben láthatunk még mandulafákat és diófákat.