Görögország Görögország

 • Érdekes helyek

  Azokból a helyekből, amelyeket érdemes meglátogatni, Görögországban igazán sok található. Közéjük tartozik Athén, Solun (Thesszaloniké), Korinthosz, Olympia, Delphoi, Athos, Meteora.stb.

  Athén

  Athén a maga 3,7 millió lakosával Görögország fővárosa. Az antik műemlékek többsége a török Plaka negyedben található. Itt található Dionüsszosz színháza, amely i.e. a 4.századból származik, vagy Olümposzi Dia (Zeusz) temploma. Ez volt Görögország legnagyobb temploma, összesen 104 korintoszi oszlopra épült. Mára viszont csupán 15 maradt meg belőle éppségben. Sajnos az a két, aranyból és elefántcsontból készült szobor sem maradt éppségben, amelyeket Hadrianus parancsára helyeztek el a templomban.

  A Syntagma - téren található a régi királyi palota, ( a mai parlament épülete), amely előtt minden vasárnap 11:00-kor tradicionális öltözékben őrválás tekinthető meg. Az őröket evzones-nak nevezik.Az athéni kikötő a Pireus, ahová Athén központjából busz és metró is közlekedik. A megannyi komphajóterminálból hajók indulnak a különböző szigetekre.

  Érdemes meglátogatni az itteni Olimpiai Stadiont, amely a régi, i.e. 330-ban épült stadion helyén áll. Ez a stadion az első újkori olimpiára készült, amely 1896-ban került megrendezésre Görögországban.Az új stadion közel 70 000 embert képes befogadni-el lehet tehát képzelni a méreteit.

  Figyelmünket nem kerülheti el a 4 hektárnyi területen fekvő szikla sem, amely 90 m magasba emelkedik, mintegy uralkodva Athén felett. Természetesen az Akropoliszról van szó, melynek jelentése a görög "acro" (a legmagasabb pont), illetve a "polis"(település vagy város) szóból van levezetve).

  Athos

  A "Szent Hegy,Athos",a Chalkidiki - félsziget legkeletibb pontján fekszik. Athos egy szerzetesi köztársaság, ahol a legelső kolostor, Megístis Lávras 963-ban lett megalapítva. 100 évvel később el lett rendelve, hogy Athosba csak férfiak léphetnek be, ez a rendelet, a nők belépésének tilalma a mai napig érvényben van. A tiltott területet a nők legfeljebb hajóról szemlélhetik meg. Az erdészlakok, valamint a 20 kolostor, ahol hozzávetőlegesen 1700 szerzetes él, és amelyek felbecsülhetetlen kincseket őriznek, romantikus környezetben, erdők, sziklák és szorosok között elszórtan helyezkednek el.

  A nőkön kivül turisták sem látogathatják a helyet. Csupán felnőtt férfiak léphetnek be, ők is csak külön engedéllyel, amely kérvényezése akár egy évig is elhúzódhat.A kolostorokat azonban a hajóról egy hajókirándulás alkalmával meg lehet csodálni és fényképezni.


  Olympia, Delphoi

  Olympia a központja a görög főisten, Olümposzi Dia (Zeusz) isten kultuszának. A történelmi feljegyzések alapján i.e.776-ban itt kerültek megrendezésre az olimpiai-játékok, amelyek minden négy évente ismétlődtek. A görögök ettől az időponttól mérték az időszámítást. Ezen a helyen rendkívül érdekes régészeti terület taláható két múzeummal. Héra istennő templomának oltára előtt a mai napig meggyújtják az olimpiai lángot.

  Delphoi a Parnasszus-hegység lábánál fekvő antik város. Régen Görögország legszentebb helyei közé tartozott, amelyet hatalmas urakodók és szegény vándorok egyaránt felkerestek, hogy a jósdában tanácsot kérjenek Pýthia papnőtől. Delphoi legmagasabb pontján megtekinthető a stadion, ahol a Pýthia?játékok zajlottak. A delphoi stadion, amely 500 személy befogadását tette lehetővé, az egyik legjobb állapotban megmaradt stadion Görögországban.

  Olümposz

  A legmagasabb görögországi hegy tetején az istenek lakhelye található. Hét csúcsa közül a legmagasabb a Myrtikas 2950 m-el. 1938-ban itt lett megalapítva az első görög nemzeti park. Az alapkiindulópont a turisták számára a hegy megmászásához Litochoro, amely a Solunt Athénnal összekötő autópálya közelében fekvő kisváros.

  Meteora

  A 14.-16.századból származó Meteora kolostorok a Thesszáliai-alföldön fekszenek, Kalambáka várostól északra.
  A homokkősziklák tetejére eredetileg 24 kolostor lett felépítve a görögkatolikus szerzetesek által. A meteora szó jelentése fordításban "levegőben függő". Szerzetesek ma már csupán az utolsó 5 kolostorban élnek.
  A kolostorokhoz legtöbbször nem vezetett út, mivel az építkezés befejezése után az állványok el lettek távolítva. Ha a szerzetesek el szerették volna hagyni a kolostort, ez csak kosárban volt lehetséges, vagy hálóban, ami csigán áthúzott kötél segítségével valósult meg. Hasonló módszerrel lettek a kolostorba szállítva az élelmiszerek is. Ma már a kolostorokhoz lépcsők vannak kivésve. 1988-ban Meteora az UNESCO Világörökség részévé vált.

  A nyilvánosság számára megnyitott kolostorokban a turistáknak belépőt kell fizetniük. Minden látogatótól decens öltözetet követelnek, mindenkinek el kell fednie a vállát, a férfiaknak hosszú nadrágot, a nőknek térd alatti szoknyát kell viselniük.

  Solun

  Solun 750 000 lakosával a második legnagyobb görög város. Két főtere van-Eleftehrias és Aristotelus. Az Archeológiai Múzeum értékes tárgyak gyűjteményét rejti a macedón dinasztia királyi sírhelyeiből. A Fehér toronyban található a Bizánci Múzeum freskókkal és ikonokkal. Sok római emlékművet taláhatunk itt, bizánci templomokat és kolostorokat.A város központjában található a komphajókikötő. Mindenképpen érdemes ellátogatni Solunba!

  Korfu

  A görög sziget, Korfu a legközkedveltebb úticélok közé tartozik-már azért is, mert komphajó segítségével ide autóval is el lehet jutni. A sziget csak valamivel nagyobb, mint Csehország fővárosa Prága,tehát egyheti üdülés alatt bejárható.

  Semmiképp sem szabad kihagyni az atraktív kastélyt - Achilliont. Egy Gastouri nevű falucskában található, a fővárostól 10 km-re délnyugatra, melyet az osztrák császárné, Erzsébet, azaz Sissi építtetett.

  Kréta

  A mintegy 280 km hoszzú sziget, Kréta, gyönyörű természeti adottságokkal rendelkezik, hosszú partszakaszokat, szép és értékes műemlékeket és kitűnő görög konyhát találhatunk itt. A házak kék-fehérek, az egész sziget megismételhetetlen varázzsal rendelkezik.

  Krétán gyönyörű tengerparti üdülést tölthetünk el, akár egy helyen tartózkodva is, de ha széltében-hosszában szeretnénk végigjárni a szigetet, érdemes ezt kölcsönzött autóval megtenni, vagy befizetni egy környékbeli kirándulásra.

  A sziget északi része a fővárost, Herakliont beleszámítva hektikus, túlzsúfolt és turistákkal teli hely, ezzel szemben a déli rész sokkal szabadabb-kevesebb látogató utazik ide.
  Itt halászfalucskákat és mindentől távol eső helyeket találhatunk. De bármelyik partra is tévedünk, nem bánjuk meg. Kréta tengerpartja 1050 km hosszan húzódik, és mint turistákkal hemzsegő részt, mint pedig eldugott partszakaszokat találhatunk, ahová az idegenforgalom még nem ért el. Ezek után érdemes délre, vagy a sziget nyugati részére utazni.
  A krétai tengerpartok többségében homokosak, a tengervíz Kréta körül a legtisztábbak közé tartozik Görögországban.