Kuba Kuba

 • Pénznem, árak, vásárlások

  Kuba területén rendhagyó módon két pénznem is forgalomban van: a PESO NACIONALE és a PESO CONVERTIBLE. Érdemes tisztázni, melyikkel, hol fizethetünk.

  A peso convertible (CUC), az a pénznem, amit a pénzváltóban pl.EUR-ért kapunk.Ez a tursiták által használt pénznem, amellyel a kubai lakosok is fizethetnek. A helyi lakosok azonban egy másik pénznemben, pesos nacionale-ban kapják a fizetésüket, ezen vásárolnak élelmiszert, és az ebédjegyeiket is ilyen címletben kapják. Turistaként is fizethetünk ezzel. A problémát az jelenti, hogy a jó bevásárlóközpontokat csak a helyiek ismerik. A turisták számára előnyösebb CUC-ban fizetni.

  1 CUC 24 pesos

  Pénzt bankokban, szállodákban, pénzváltókban és a nagyobb turisztikai központokban válthatunk. Itt hívnánk fel a figyelmüket, hogy a szállodák jóval magasabb felárat számolnak.
  Ha pénzváltót keresünk, még jól jöhet az alábbi mondat: „Hay una cadeca cerca de aquí?“
  (aj una kadeka serka de akí)

  Milyen pénznemért mit vehetünk?

  Pesos nacionale-ért vásárolhatunk zöldséget és gyümölcsöt a piacokon, újságot az árusnál, pizzát, esetleg sajttal és sonkával töltött zsemlét az utcai árustól, vagy némely étteremben, dobozos üdítőket, és helyi kenyeret, ami cadena cubana de pan néven kapható. De találkozhatunk olyan üzletekkel is, ahol turistaként nem vásárolhatunk, itt csak ebédjegyekkel lehet fizetni, és az ún.fejadagot lehet kiváltani, ami rizsből, babból, zsemléből áll. CUC-ért azonban bárhol bármit vehetünk.

  Ha esetleg problémát okozna eldönteni, hogy az ár milyen pénznemben is van feltüntetve, segíthet, ha tudjuk, hogy a  tizedes számokat is jelző ár CUC-t, míg a tizesekre kerekített összeg pesos nacionale-t takar. Ha még ezek után is gondban lennénk, az árusok szívesen segítenek eligazodni. Figyelnünk kell a pénznem megjelölésére is. Ha dollár jelet látunk, az peso convertible.(CUC)

  Az árak Kubában

  Bár Kuba első látásra olcsó helynek tűnhet, egyáltalán nem az. Minden, ami a helyi lakosok számára átlagon felüli, vagy luxuscikknek számít, tehát a rizst, babot és kenyeret kivéve, drága. Pesoban olcsóbban vásárolhatunk, de csak bizonyos mennyiségű élelmiszert. Azonban remek ételeket szolgálnak fel, ezért, ha egy mesés reggelit szeretnénk, érdemes igényelnünk a szálláshelyünkön, bár magasabb árért, de csodás élményben lesz részünk, s biztosan nem maradunk éhesen.

  Bankok

  Kubában három bankhálózat található . Minden nagyobb városban találunk bankfiókot. Ez a Banco Financiero International, Banco Crédito y Comercio (Banco National de Cuba), Caja de Ahorros. Bár a bankautomaták kiépítése elkezdődött, jelenleg még nem funkcionálnak, a pénzt a bankokban vehetjük le hitelkártyánkról, min. 100 USD értékben.

 • Tájékoztató árak

  Az élelmiszerek irányárai:

  1,5 l ásványvíz 0,70 CUC
  sör: 1 CUC, 18 pesos nacionále
  üdítő: 0,50 CUC, 10 pesos nacionále
  kenyér: 3,50 pesos nacionále
  1 kg banán: 1 CUC
  1 kg narancs: 1 peso nacionále
  Pizza: cca 4 pesos nacionále
  Tortilla keyérrel: 4 pesos nacionále
  Családi vacsora: cca 5 CUC
  Koktél: cca 3 CUC
  Bőséges reggeli: 4 CUC
  Taxi a repülőtérről Havannába: 30 CUC
  25 db COHIBA szivar: 450 CUC, a fehetepiacon 15 CUC
  Belépő a szivargyárba: 5 CUC

  Egy kubai átlagember havonta 300 pesot keres, ami 15 CUC.