Kuba Kuba

 • Helyi konyha

  Bár Kubában szigorú szabályok vonatkoznak az ételvásárlásra, turistaként nem kell attól tartanunk, hogy esetleg éhen maradunk. A kormány speciális beszállítási hálózatot hozott létre, melynek feladata, hogy ínyencségekkel lássa el a dolláros szállodákat és az éttermeket. Így megkóstolhatjuk a frissen fogott halakat, langusztát, homárt. A szállodák szakácsai mesterei a nemzetközi ételek elkészítésének.

  Ha eredeti kubai ételre vágyunk, a szállodát elhagyva fel kell keresnünk az ún.paladeres-eket, amelyek magánkézben lévő kisebb éttermek, ahol megismerkedhetünk az eredeti kreol konyhával.

  Milyen az eredeti kubai konyha?

  Színes és illatokkal teli, akárcsak maga Kuba. Az eredeti menü első fogását grapefruitból, narancsból, ananászból és papayából álló gyümölcssaláta alkotja. Ez után fehérkáposztából készült friss saláta, főételként pedig csirke, vagy disznóhús kerül az asztalra. Kedvelt a süldő malac húsa is, amelyet párolva, füstölve, vagy sütve tálalnak. A leggyakoribb köret a fekete babbal gazdagított fehér rizs, amelyet moros y cristianosnak neveznek. Levesként leggyakrabban a sűrű frijoles negros, vagy a vörösbabos arroz congri kerül az asztalra.

  Desszertként megkóstolhatjuk a sült banánt, kandírozott papayát, amelyet péksüteménnyel fogyaszthatunk. Ajánlatos megkóstolni a disznóhúst kenyérszeletekkel, vagy zsemlével, valamint a tamales nevű ételt, ami hússal töltött kukoricatáskácskát jelent.

  A legismertebb étel, amit utcai árustól vehetünk, a sajtos pizza a pizza noc quesso. A pizza valóban fenséges, vétek lenne kihagyni. Az alap a sajt és a paradicsompüré, de sonkával és paradicsommal ízesített pizzát is kaphatunk. Minden árusnál más és más ízű, így érdemes végigkóstolni.

  A könnyű étel után időt szakíthatunk egy jó kis kubai koktélra. Az egyik legismertebb a mojito, amely fehér, hároméves rum, citromlé, szóda, cukor és jég hozzáadásával készül. Mentával ízesítve kínálják. A mojito volt Ernest Hemingway kedvenc itala. Biztosan ízleni fog.

  A következő ismert ital a Cuba libre, amely egy rész rum, egy rész kóla hozzáadásával készül. 1898-ban ezzel kínálták az amerikaiakat a spanyol gyarmatosítók felett aratott győzelem után.

  A kubaiak kísérletező nemzet, italaik száma egyre nő. Ilyenek a pina colada, a saoco, a cubanito, vagy a planter's punch. Ezen kívül kedvelt a Kubában gyártott világos sör, a Hatuey, Cristal és Búcanero.

  Érdemes megkóstolni a gyümölcsleveket és a limonádékat is. Figyeljünk oda az elkészítésükre, de helyesebb, ha palackozott formában vásároljuk meg őket.