Kuba Kuba

 • Érdekes helyek

  Kuba szinonimája a megismerésnek. Ugyanis itt szinte nem is létezik olyan hely, amit ne lenne érdemes megnézni. Mindenhol található valami, ami elbűvöl, legyen az a természet, építészet, vagy az emberek kedvessége.

  Amit érdemes megtekinteni:

  Havanna

  A csaknem kétmillió lelket számláló városban sok építészeti műremek található, házai sokéves történelemmel rendelkeznek. A város hűen tükrözi a jellegzetes kubai életet.

  Havanna legérdekesebb látnivalói:

  Plaza de la Catedral
  Az óváros legszebb tere, sok gyönyörű rekonstruált épület található itt, valamint a Catedral de San Cristóbal de La Habana katedrális.

  Plaza Vieja
  Ezen a hatalmas téren mindig sok a turista, sok étterem és bár is található itt, de érdemes pillantást vetni a régi épületekre is, amelyek különleges légkört kölcsönöznek a térnek.

  Capitolio
  A Parque Central tőszomszédságában található ez az impozáns épület. Első ránézésre ismerősnek tűnhet, hiszen a washingtoni Fehér ház mása. A forradalom előtt a Capitóliumban a parlament és a szenátus székelt. Ma a tudomány, technológia és környezetvédelmi minisztérium székhelye. A nyilvánosság számára csupán az első emelet látogatható.

  Obispo
  Tökéletes helynek bizonyul, ha tipikus kubai szuvenírt keresünk, esetleg be szeretnénk térni egy hagyományos étterembe, bárba, vagy egyszerűen csak szeretnénk elmerülni a színes portékák tengerében. Itt található az Ambos Mundos szálloda, ahol megtekinthető az a szoba , melyben Ernest Hemingway Akiért a harang szól c. regényét írta.

  Plaza de la Revolucion
  A régen Plaza de la República néven ismert téren sok, jó állapotban fennmaradt épületet találunk, amelyek még Fulgencio Batista uralkodása idejéből származnak. A teret Fidel Castro itt tartott beszédei tették híressé. Ez egy hatalmas, monumentális tér, melyet az ide ellátogató turista sokáig őriz emlékezetében. Itt látható José Martí szobra is.

  Museo de la Revolución

  Ennek a múzeumnak a megtekintésére ha lehetséges, minimálisan fél napot szánjunk. A kiállítás rendkívül lenyűgöző és magával ragadó. Sok érdekesség látható itt, többek között az a varrógép is, melyen még a forradalmár Hernandez édesanyja varrta az egyenruhákat a katonák számára, akik megtámadták a Moncada nevű laktanyát 1953-ban, vagy a lakás makettjét, melyben a forradalom terveit szőtték. Ne hagyjuk ki a múzeum megtekintését sem, érdekes képet fest a kubai történelemről és prezentálja a jelenlegi politikai helyzetet is.

  Necrópolis Cristobal Colón

  A Havana Vedado negyed egyik érdekessége.Ez a legfontosabb kubai temető, és egyben az egyik legnagyobb temető is Dél- és Észak-Amerikában. A temető hatalmas, majdnem 5 km2-nyi területen terül el, a kis utcácskák el vannak nevezve, akár a városokban. Több híres ember sírjára bukkanhatunk, mint pl. José Martí szülei, vagy Máxim Gomez sírjára. Talán a legismertebb emlékmű egy szülés közben elhunyt nőé, akinek hatalmas szobra egy anyát ábrázol, aki egyik kezében keresztet tart, a másikban gyermekét.

  Baracoa-Kolumbusz Kristóf városa

  Ez a város Kuba délkeleti részén terül el, itt szállt partra 1492-ben Kolumbusz Kristóf. 1511-ben itt alakult az első kubai város, amit Diego Velasquez alapított. A városban mind a mai napig élnek a helyi indiánok leszármazottjai-a tainok.

  Baracoa első látásra lenyűgöz. A helyiek békében és nyugalomban élnek, a szűk utcák egyszintes házai sosem láttak még ablaküveget. A környéket pálmák, kakaóültetvények és kristálytiszta tenger öleli körül.
  A látogatásra nem elég egy nap. Nem elég arra, hogy beteljünk a hely szépségével, bejárjuk a partszakaszt és megmásszuk az El Yungue hegyet.

  Ezen kívül érdemes megtekinteni az itt található Catedral Nuestra Senora de la Asunsión katedrálist. Itt található a La Cruz de al Parra kereszt, amelyet Kolumbusz Kristóf partraszálláskor kitűzött a parton.

  Santiago de Cuba-a forradalmi város

  A forradalom városának lakosai büszkék a történelmükre, büszkék arra, hogy a forradalom itt kezdődött.

  Santiago egyike a hét „villas“-nak, ami a sziget eredeti települését jelenti. A 16.század elején alapították, s egyben a sziget fővárosa is lett egészen a 16.század közepéig. Alapításától kezdve nagy riválisa Havannának Ez a hatás a mai napig érződik. Lakosság szempontjából Kuba második legnagyobb városa.

  Santiago de Cubában járva látnunk kell a Moncada laktanyát, és a Parque de Cespédés teret, ahol szinte mindig élő zenét hallhatunk és sok kávéház található. A tér közelében található a Balcon de Velasquéz erődítmény. Innen csodás kilátás nyílik a városra és a tengerre, sötétedés után csodásan kivilágított panoráma tárul elénk, s igen romantikus élményben lehet részünk. Eredetileg ez volt a város első erődítménye. Santiagoban járva útba kell ejtenünk a Calle Heredia utcát az utcai árusokkal együtt.

  Trinidad

  Trinidadot kár lenne kihagyni. Egyedüli atmoszférája sehol máshol nem érződik Kubában.

  Nagyon romantikus hely és nem csak este. Nappal a színes házak és a kanyargós utcácskák csábítanak sétára. 1988-ban az UNESCO Világörökségének részévé lett nyilvánítva, ezzel megnőtt az idegenforgalmi érdekeltség és a rekonstruálásra is jelentős összeg folyt be.

  Akár hajnalban, akár délután teszünk egy kis sétát, este mindenképpen menjünk el a Casy de la Musica lépcsőire. Itt élő zeneszót hallhatunk, melyet akár egy mojito vagy egy Cuba libre koktél mellett is élvezhetünk. Annyira varázslatos a hangulata, hogy egyszerűen nem tudunk majd innen tovább menni.