Kuba Kuba

 • Egészségügy

  Kubába utazva nincs szükség kötelező védőoltásra, de a saját érdekünkben érdemes magunkat beoltatni A típusú hepatitis ellen. Fontos odafigyelnünk az ételekre és italokra.éppúgy, mint bármely más országban , amit nem ismerünk. Vigyünk magunkkal megfelelő mennyiségű széntabletttát, Smectát, Endiaront, Brufent és Imódiumot.Valószínűleg a gyomorbántalmak jelentik a legnagyobb veszélyt, ami Kubán fenyeget.Ha nem találnánk a közelben gyógyszertárat, a helyi tee tree olaj biztosan hatásos a kellemetlen szúnyogcsípések ellen.

  Ha mégis olyan helyzetbe kerülnénk, hogy kórházi ellátásra lenne szükségünk, keressük fel az ún. dolláros klinikákat, amelyek a külföldiek számára létesültek. A szolgáltatásokért fizetni kell (CUC-ban), ennek ellenében színvonalas ellátásban lesz részünk.

  Bár Kuba biztonságos helynek számít, érdemes előre informálódnunk a lehetséges rizikófaktorok felől.

  Napszúrás: Túlzásba vitt napozás után jelentkezik,  fő tünetei a hőemelkedés, izzadás, vörös bőr, egyensúlyproblémák és agresszió. Legtöbb esetben elég kerülni a napsütést, pótolni kell a folyadékveszteséget és ajánlatos vizes lepedőbe burkolózni.

  Kimerültség: Fejfájással, letargiával, hidegrázással és fáradtsággal jár, sok folyadékot kell inni, valamint pótolni kell a sóveszteséget.

  Prickly heat: Viszkető kiütés, amit a forró klíma okoz, főként, ha télen látogatunk ide. Leghatékonyabb ellenszere az üzletben kapható púder, amely csökkenti a viszkető érzést.

  Gyomorbántalmak: A csapvíz minősége, az étel és a klíma is okozhat gyomorbántalmakat. Egy csipetnyi cukorral ízesített fekete tea, szódavíz és száraz sütemény fogyasztása elegendőnek bizonyul a tüneti kezelésre. Elsősorban a vízre kell odafigyelni.

  Az egészségügyi problémákat legegyszerűbben úgy kerülhetjük el, ha egyáltalán nem fogyasztunk csapvizet, mert fennáll a veszély, hogy parazitákkal fertőzött. Épp ezért nem ajánlatos frissen facsart gyümölcslevet sem fogyasztani, ugyanis ezek is csapvízzel vannak higítva. Ajánlott palackozott vizet vásárolni.

  Ha a védőoltás mellett döntenénk, érdemes hónapokkal az elutazás előtt érdeklődni felőle. A járási higiéniai központokban, a körzeti orvosoknál és a járványügyi hivatalnál is igényelhetjük az oltást.

  Érvényes a mondás, mely szerint egészségünk kulcsa a saját kezünkben van, épp ezért mindenkinek saját magának kell odafigyelni az UV sugárzásra, a csapvízre és az élelmiszerekre, melyeket elfogyaszt.