Kuba Kuba

 • Utazási és közlekedési lehetőségek

  Kubába utazva szükségünk lesz útlevélre, amely az odautazást követően még legalább fél évig érvényes lesz Ezen kívül ki kell tölteni egy nyomtatványt, melynek másolatát elutazás előtt fel kell mutatnunk, de szükségünk lesz turisztikai igazolványra is, ami a vízum szerepét tölti be. Az utóbbit utazási irodában szerezhetjük be. Az igazolvány 4 hétig érvényes, de a helyszínen meghosszabbítható akár további három hónapra is. Ezen kívül fel kell mutatnunk egy legalább 3 éjszakára érvényes szállási igazolványt. Hazafelé 20 USD illetéket is fizetni kell.

  Turistaként csak új, frissen vásárolt árut vihetünk ki az országból, legfeljebb 1000 USD értékben. Szigorúan tilos krorkodilbőrt, teknőspáncélt, fekete korallt és nagyobb méretű kagylókat kivinni az országból.

  Manapság az utazási irodák sokasága kínál kubai utat. Az országba legkönnyebben repülővel juthatunk el, mintegy 11 óra utazás után. A repülés a hosszú út ellenére kényelmesnek tűnik, köszönhetően a légiutaskísérők kedvességének és törődésének.

  Közlekedés az országon belül

  Kubában sokféleképpen közlekedhetünk. Leggyakoribb formája, ha autóbusszal utazunk, amelyet guaguasnak, vagy camellosnak neveznek.Ez elég időigényes és kissé megbízhatatlan közlekedési forma, a hosszú késések mindennaposnak számítanak. Ilyenkor nem marad más hátra, mint stoppolni, vagy gyalogolni. Csupán Varaderoban jár menetrend szerint a busz, amely a szálloda és a bevásáróközpontok között közlekedik.

  De utazhatunk akár vonattal is. A vasúthálózat minden fontosabb kubai várost érint. A fő vasútvonal Pinar de Rio-tól nyugatra Havannán keresztül egészen Guantánamaig húzódik. A vonatok négy kategóriára vannak osztva: servicio especial (gyorsvonat), primera expeial (elsőosztályú személyvonat), seguda clase (másodosztályú személyvonat) és a lechero, ami a leglassúbb vonatnak számít. Az utóbbinál nem igazán számíthatunk tisztaságra és színvonalra.

  Ha nagyobb távolságra szeretnénk utazni, tegyük inkább repülővel. A repülőjegyek annak ellenére, hogy drágábbak, hamar elkelnek, mert a legbiztonságosabb közlekedésnek bizonyul. A belföldi légi közlekedést a Cubana de Avianción, az Aerogaviota és a charterjáratokat üzemeltető Aerocaribbean biztosítja. A célállomások Baracoa, Bayamo, Cayo Coco, Cayo Largo, Havana, Guantánamo, Las Tunas, Manzanillo és Santiago de Cuba.

  Ha nem szeretnénk alkalmazkodni és nem szeretnénk, hogy időhöz legyünk kötve, akkor a legegyszerűbb, ha autót kölcsönzünk. Kubában 4 nagy autókölcsönző működik, a Cubacar, a Havanautos, a Nacional és a Transautos. A választék nagy, a régi veteránoktól egészen a komfortos modern autókig. Készpénz fizetésénél 200 USD kauciót kell fizetni, bankkártyával való fizetés esetén elég kitöltenünk egy nyomtatványt.
  Ezen kívül igénybe vehetjük a taxiszolgáltatást is, ennek ára 1 USD kilométerenként.