Montenegró Montenegró

 • Állatvilág

  Montenegró faunája nagyon sokszínű. A zordabb területeken medvékkel, farkasokkal, sakálokkal találkozhatunk, de sok rovarfaj és kígyófaj is él itt. A karsztvidéken gyíkok fordulnak elő.

  Halak

  Montenegró halfajait három csoportba sorolhatjuk, tengeri, tavi és folyami halakra, amelyek nagy számban fordulnak elő.

  Madarak

  Bár Montenegró kis területen helyezkedik el, sok madárfaj él itt.

  Nagy részüket a gázlómadarak alkotják. Főként a Skadar-tó környékén fészkelnek, ami a mocsaras lápvidéknek köszönhetően kitűnő vadászterület. A partnál gázlómadarak, kormoránok, pelikánok fészkelnek. A Biogradska Gora Nemzeti park területén sasokat, esetleg baglyokat láthatunk. A Durmitor Nemzeti park területén167 madárfaj él.

  Medvék

  Bár az utóbbi években jócskán megfogyatkozott a medvék száma, még mindig kb. 150 él az ország területén. A mevék Montenegró területén általában 900 és 2200 m közötti magasságokban élnek.Távol élnek a  lakott területektől és a lomblevelű fák között bújnak meg. Nyáron kecskét vagy tehenet fogyasztanak, de szeretik a gyümölcsöt, pl. szilvát is. Nem kell tartanunk medvetámadástól, ha tiszteletben tartjuk a távolságot. Csak akkor támad, ha a kicsinyét, vagy az élelmét félti, vagy ha megijesztjük, amitől ő veszélyben érzi magát.

  Farkasok

  A farkasok az északi, főként hegyes területeken élnek, 200-300-as létszámú populációban. Legszívesebben az erdőben, vagy a tisztásokon tartózkodnak, de gyakran ejtenek el bárányt, vagy egyébb háziállatot. Emberre csak a legritkább esetben támadnak. A farkas csodálatos állat, sajnos Montenegróban nem tartozik a védett állatok közé, így néha pénzjutalomért még vadásznak is rá.


  Hiúzok és sakálok

  A balkáni hiúz kis populációja Plužine környékén él, 500-2500 m-es magasságban. Kedvelik a lakott területeket, a sziklákat és a bükkerdőket. Emberre nagy ritkán támadnak, kutyára viszont annál inkább. A sakálok főként délen élnek, a Földközi-tenger parvidékénél, nyugodt állatok, akik főként magukkal törődnek.

  Kígyók

  Mint bárhol máshol a világon, az itteni kígyók is szívesen melegednek a napos köveken és kerülik az embert. De ez nem ok arra, hogy ne vigyázzunk a magas fűben. Ugyanis ártalmatlan siklókkal és vízikígyókkal is találkozhatunk, de akár mérgeskígyóval is.