Montenegró Montenegró

 • Utazási és közlekedési lehetőségek

  Közúti közlekedés

  A közúti közlekedés a legideálisabb mód, ahogy eljuthatunk Montenegróba. Ez a közlekedés igen olcsó, bár nem éppen  komfortos, mégis a legtöbben autóval, vagy busszal vágnak neki az útnak. Az utakon ajánlatos figyelni, mert a helyi lakosok nem az óvatos vezetésükről híresek, sőt legtöbbször figyelmen kívül hagyják a jelzéseket is. Főként a hegyi utak veszélyesek, nagyon keskenyek, és igen kanyargósak. Ha a saját autónk nélkül érkezünk Montenegróba, kihasználhatjuk a sűrű autóbuszforgalmat, a buszok még a távolabb eső városok között is közlekednek. A hazai buszvezetőkkel ellentétben az itteniek hajlamosak megállni a megállókon kívül is.

  A taxiszolgáltatás nem kevésbé elterjedt, nagyon gyakoriak, főként a tengerparti területeken. Több személy estében meg is éri, főként, ha csak kisebb távolságra utazunk.

  Vasúti közlekedés

  A múlt század hatvanas éveiben lett kiépítve az első vasútvonal, amely a mai napig használatban van, az ország fő és egyben egyetlen vasútvonalát alkotja. A part mentén halad, Podgoricától Szerbiáig. A vonal eredetileg a teherszállítás céljából lett kiépítve. Nem csoda, hogy változatos terepen vezet keresztül, a merész konstrukció Montenegró technikai indusztralizációjának fő műve. A személyszállítás színvonala csupán az utóbbi években nőtt, ezért nem csoda, ha a vonatközlekedés nem tartozik a legkényelmesebbek közé. Az ár azonban kompenzálja a színvonalat, pláne, ha az intervallumok nagyobbak, mint hazánkban.

  Tengeri közlekedés

  A jachttulajdonosok nagy örömére szolgál, hogy Montenegróban sok a kikötő. Ilyen a Marina Sveti Nikola 900 férőhellyel, a Marina Kaliman (220 hely), a Marina Budva (520 hely). Egész évben használható a kompjárat, amely nemzetközi útvonalon.Bar-Ancona (Olaszország) és Bar-Bari(Olaszország) között közlekedik. A kikötők között a helyi kompjáratokkal közlekedhetünk A Kotorska-öbölben egész évben, a nap 24 órájában rendelkezésünkre áll a komp, de pontos menetrend nélkül, az utazás azonban így sem vesz sok időt igénybe.

  Légi közlekedés

  Légi közlekedés esetében igénybe vehetjük a Montenegro Airlines légitársaság szolgáltatásait, amely Belgrádba indít járatokat, ahol átszállhatunk a belföldi  Yugoslav Airlines gépeire, de repülhetünk Dubrovníkba a Croatian Airlines –al is, majd a belföldi közlekedést vehetjük igénybe.

  A Montenegro Airlines napi három járatot indít Belgrádból Podgoricába, a Yugoslav Airlines Belgrádon keresztül biztosítja a járatokat Podgoricába és Tivatba.