Montenegró Montenegró

 • Érdekes helyek

  Montenegró tele van csodás helyekkel, műemlékekkel és a táj is lenyűgöző.Ha idelátogatunk, nemcsak a part és a tenger az, ami felkeltheti az érdeklődésünket,ugyanis minél több oldalát ismerjük meg Montenegrónak, annál gazdagabbak leszünk ,nem szólva arról milyen izgatóan csábít az ismeretlen.

  Podgorica

  Podgorica Montenegró fővárosa. Lakosainak száma 159 000. Az elnevezés még a törököktől származik, azt jelenti, hogy a város a Gorica hegycsúcs alatt fekszik. A város adminisztratív, ipari, ekonómiai és kulturális központ. A város a modern építményeivel, a széles utcákkal, parkokkal és reprezentatív építményeivel az egykori azonos nevű város romjain épült, amelyet még a II. világháború idején tettek a földdel egyenlővé.

  Az óvárosból az óratorony, a római akvadukt és az egykori erődítmény romjai maradtak fenn. A település eredeti alapítói a rómaiak voltak. A Gorica hegyen a hazaszeretetükről híressé vált lakosok mauzóleuma és emlékműve található, akik a II. világháborúban életüket áldozták az országért.

  Pljevlja

  Montenegró északi részén fekvő iparváros. A város neve a szegfű szóból ered, amit a szél hordott szét. A szerb határtól az első, amit észreveszünk, a szénlelőhely, de néhány kanyarral odébb szép látkép nyílik a városra, ami a minaretek miatt keleti hangulatot idéz.. Több mecset is található itt, ilyen a Husajn Pašov, amely a minaretei révén vált egyedivé. Ez ugyanis a legmagasabb az egész Balkánon, 42 m.Egykor alacsonyabb volt, de 1911-ben villámcsapás érte, a javítás után pedig még magasabbra építették.1 km-re a város fölött található a Szentháromság kolostor. A kolostorhoz egy freskókkal gazdagon díszített templom is tartozik, az areálban pedig egy kút is található, melyből ivóvíz csordogál.

  Kotor

  A 15.-19. században a velenceiek által felépített ókori város, amely a Kotorska-öböl végénél fekszik.

  A városfalak, amelyek helyenként 16 m szélesek, egészen magasan a Sveti Ivan erődítményig húzódnak.A központ az utóbbi években renoválás alatt áll, új kanalizációt építenek. De még így is sok történelmi látnivalót, kastélyt, házat és templomot láthatunk.

  Érdemes megnézni a román stílusban épült Sveti Tripun katedrálist, amely a 12. századból származik. Tornyai 35 m magasak. A katedrális Szent Tripun nevét viseli, aki Kotor patrónusa.Maradványait 809-ben szállították át Konstantinápolyból. Mivel ekkor rossz volt az idő, az emberek ezt jelnek tekintették, a maradványokkal nem mentek tovább, itt, ezen a helyen temették el és később kápolnát emeltek fölé.

  Kotor érdekessége, hogy szinte mindenütt megtalálhatók a macskák. A bozótban, az utcán, egyszóval mindenütt. Kotor nem alkalmas hely a fürdésre, a víz szennyezett, a helyi lakosok sem fürödnek itt.

  Morača kolostor

  A kolostor Montenegró talán legszebb középkori építménye. A kolostor temploma a 13.századból származik, csodás freskókkal és ikonokkal van díszítve. Az eredeti díszítést a 16.században átfestették, mivel amikor a törökök kirabolták a kolostort, tönkretették a tetőt, így a templomot mintegy 70 éven keresztül áztatta az eső és a hó, ami tönkretette a különleges festményeket, többségük megsemmisült. A fennmaradt freskók legjelentősebb darabja az Eliás próféta életét bemutató ciklus.

  A kolostorkomlexumot a Szűz Máriának felszentelt templom, a kolostor épülete, a csodás kert, méhkasok és Szent Miklós kápolnája alkotja, amely valószínűleg régebbi, mint maga a kolostor. A kolostorban egykor az ikonkészítők iskolája működött. Ha szívesen csodáljuk meg az építészeti műremekeket, mindenképpen látogassunk el ide.

  Tara folyó árterülete

  A Tara folyó által kialakított kanyon remek helynek bizonyul mindazok számára, akik szeretnek kajakozni, vagy raftingolni. Ez Európa legmélyebb kanyonja, a világon is a legmélyebbek közé tartozik helyenkénti 1300 m mélységével. A Tara elnevezés illír eredetű, amely pontosabban az autartiátus törzstől származik. A kanyon Mojkovac és Šcepan Polje városok között, mintegy 78 km hosszan terül el.

  Ezen kívül látványosságnak számít a Tara feletti híd Žabljak közelében. A híd 135 m magas és 155 m hosszú.1937-ben, még a II. világháború előtt építették.1942-ben, amikor is megtámadták a területet, a híd megrongálódott, de 4 év múlva ismét felújították.Ezekre az eseményekre emlékeztet a híd új részénél található emlékmű. A folyón raftingversenyeket rendeznek, s ez alól a híd alól startolnak minden évben a raftingverseny indulói.