Montenegró Montenegró

 • Egészségügy

  Montenegró a biztonságos helyek közé tartozik, nem fenyeget különösebb egészségre veszélyes tényező. Ha a kirándulás mellett döntünk, védőoltás beadása nem kötelező, de indulás előtt érdemes felkeresni az orvost, pláne, ha valamilyen krónikus betegségben szenvedünk. Az orvoslátogatást legalább 3 hónappal a tervezett elutazás előtt érdemes megejteni, hogy be lehessen adni az esetleges védőoltásokat, ha amellett döntünk és elvégezni a szükséges kivizsgálásokat. Az ország nem tartozik azon területek közé, ahol trópusi betegségek fordulnának elő, európai ország révén semmilyen komoly betegség nem fenyeget. Az oltás nem kötelező, azonban érdemes fontolóra venni, hiszen jobb kiutazni azzal a tudattal, hogy egyes betegségek ellen védve vagyunk.

  Ajánlott védőoltások:

  Hepatitis B ellen : az oltás 3 lépésből áll, az utolsó adag elutazás előtt egy hónappal adandó be.

  Hepatitis A: A védőoltást 1 hónappal az elutazás előtt.kell beadni, főként, ha kevésbé ismert területre utazunk.

  Tetanusz : Érdemes megfontolnunk, hogy fenyeget-e minket idegen tárgytól való sebesülés.Ha utoljára 10, vagy 15 éve voltunk beoltva, újra kell magunkat oltatni.

  Kullancsok által terjesztett encefalitis: az oltás főként akkor ajánlott, ha sokat tartózkodunk a természetben, az oltási procedúra12-15 hónapig tart. Figyelembe van véve a tartózkodás hossza és helye. Az oltás nagyon fontos mind a gyerekek, mind pedig a felnőttek számára, mivel kullancsok szinte mindenhol előfordulhatnak.

  Annak ellenére, hogy Montenegró biztonságos országnak számít, fertőző betegségek itt is előfordulhatnak, főként a nyári hónapokban. Legtöbb esetben gyomorbántalmakra, hasfájásra számíthatunk, de ezek gyógyszerekkel gyorsan megszünetethetőek. Előfordulhat, hogy csak majonéz, vagy húsételek elfogyasztása után jelentkeznek a panaszok, ez valószínűleg szalmonellafertőzésre utal. A mosatlan, nyers zöldség fogyasztása után parazitafertőzést kaphatunk, pl.galandférget, amelynek tojásai főként a leveles zöldségre tapadva találhatóak meg. Ezeket a betegségeket is hasmenés kíséri. Ugyeljünk arra, hogy mindig hőkezelt húsokat fogyasszunk, a nem megfelelően hőkezelt ételektől trichinelózát kaphatunk, amit egy bizonyos Trichinela spiralis nevű parazita okoz., de galandféreggel is fertőződhetünk.

  Orvosi ellátás

  Az elsősegély Montenegró területén ingyenes, de csak az állami egészségügyi intézményekben. A magánrendelőkben az egészségügyi ellátásért fizetni kell. Súlyosabb esetekben érdemes a nagykövetséghez fordulni, amely segít a tanácsadásban, melyik kórházhoz érdemes fordulnunk.Extrém helyzetekben akár a hazaszállítást is ajánlhatják. Magas láz esetén gyógyszerek, diétás készítmények, higiéniai eszközök a gyógyszertárakban is beszerezhetők. Néhol azonban nehéz hozzájutni bizonyos gyógyszerekhez, így nem árt, ha ezeket otthonról visszük magunkkal. Ha nem beszélünk bolgárul, fel kell készülnünk, hogy a gyógyszerészek valószínűleg nem fognak érteni, ezért sokszor csak mutogatásssal értethetjük meg magunkat. Az ellátást követően ne feledkezzünk meg felírni a panaszainkat, az elvégzett vizsgálatokat és a felírt gyógyszerek neveit, valamint tartsuk meg a gyógyszerekhez mellékelt betegtájékoztatót. Ne feledkezzünk meg a biztosításról sem, amely szinte minden biztosítóban megköthető. Nem kerül sokba, tehát mindenképpen ajánlott, külön megköthető a betegellátásra, vagy akár a poggyászra is.