Montenegró Montenegró

 • Nemzeti ünnepek és események

  Montenegró gazdag történelemmel rendelkezik, sok ünnepet tartanak számon, fesztiválokat rendeznek, a mindennapokat ünnepségekkel teszik kellemesebbé. A legfontosabb állami és egyházi ünnepek a következők:

  Ünnepek

  Újév: Január 1. – 2.
  Pravoszláv karácsony: Január 7.
  Nemzetközi nőnap Március 8.
  A munka ünnepe Május 1. – 2.
  A függetlenség napja Május 21.
  Az állam ünnepe Július 13. (a Montenegrói Köztársaság állami ünnepe)
  Karácsony: December 25. (Az itt élő muszlimok többsége betartja a ramadánt és megünnepli a Baham-ot, amely a ramadán végét jelenti.)

  A szerb pravoszlávok legszentebb ünnepe a Szent Vavra, ne csodálkozzunk, itt minden családnak megvan a maga patrónusa és védelmezője, amely tiszteletére egynapos ünnepséget szerveznek. Ilyenkor az egész családnak szabadnapja van, nem kell semmilyen házimunkát végezni, és mentesek a mezőn való munkálatoktól is.

  Fesztiválok és ünnepségek

  Montenegró lakói szeretik az ünnepségeket, a fesztiválok és ünnepek már hagyománynak számítanak.

  Januárban Žabljak városában rendezik a téli sportok országos versenyét a sportolni vágyók nagy örömére, ahol nem hiányozhat a zene, a finom étel és ital sem. Februárban Herceg Novi-ban szervezik a mimózafesztivált, amely sokszínű, vidám ünnepség, amely során halászünnepekre, álarcosbálokra, karneválokra, kiállításokra, versenyekre, virágkiállításokra és színházi előadásokra is sor kerül. Februárban karnevált és álarcosbált is rendeznek Kotorban, a Karnevál éjszakáját pedig Tivat öblében rendezik meg. A híres, nemzetközi színvonalú Durmitor síverseny Žabljak környékén kerül megrendezésre. Montenegró lakói márciusban sem unatkoznak. Itt, valamint Olaszországban kerül sor a nemzetközi kerékpárversenyre, amely Nikola király útja mentén halad végig. Kotorban ünneplik meg a kamélia napját. Ilyenkor virágkiállításokat , képkiállításokat, színházi előadásokat, kaméliabált rendeznek és megválasztják Miss kaméliát. Podgoricában rendezik meg a Naše radost és Zlatá snehová koule nevű gyermekdalfesztivált. Áprilisban Podgoricában színházi előadások sokaságára kerül sor. Májusban három fontos ünnepséget szerveznek. Az első a nemzetközi tévéfesztivál, amikor is tévéfilmeket vetítenek, ezt követi az ún. Vladimír kereszt ünnepe, amelyre május 30-án kerül sor. A keresztet a Rumija hegy tetejére viszik fel, ahol a legenda szerint régen egy templom állt. Az utolsó májusi fesztivál a Montenegro Cup, amelyet Kotorban és Nikšičán rendeznek meg. Ez egy verseny szabad stílusú mászásban. A június kulturális események sokaságában bővelkedik.Budvában rendezik meg a  Földközi Tengeri Dalfesztivált és a Földközi Tengeri Zene Nemzetközi Fesztiválját. A fiatalok a International Youth Camp és a júliusban Budvában rendezett Színház városa nevű eseményen szórakozhatnak. Ilyenkor klasszikus zenei és színházi előadást, balettet láthatnak az érdeklődők, énekkarok lépnek fel hazai és külföldi művészekkel karöltve.