Montenegró Montenegró

 • Gasztronómia, helyi konyha, nemzeti ételek

  Az ízletes étel minden nemzet alapja, de a dél-európai államok valahogy jobban értenek ehhez, a jókedvüknek és temperamentumuknak köszönhetően. Montenegrónak is megvannak az eredeti ételei. Mint a Balkánon bárhol, a legfontosabb helyet itt is a halak és a tenger gyümölcsei foglalják el, mint a ponty, pisztráng, angolna, tengeri héjasok, és egyéb húsfélék, amelyek leggyakrabban grillezett formában kerülnek az asztalra.

  Hagyományos ételek

  Az ételek alapja az olivaolaj. A déli államok polgárai nagyon egészségesen táplálkoznak, az asztalról nem hiányozhat a nagy adag zöldség, mint a spárga, póréhagyma, hagyma., csalán, petrezselyem, oliva és cikória.

  Pršut

  A pršut egy jellegzetes szárított sonka, amelyet kis szeletekre vágva kínálnak és 900 m magasan, a Lovčen hegységben szárítják. Két hétig sós lében áztatják, majd 5-8 hónapig egy helységben szárítják. Az első három hónapban bükkfával fűtenek alá, hogy távol tartsák a legyeket. A pršut disznó-, vagy marhahúsból is készülhet, az utóbbi sötétebb színű.

  Pljeskavica

  A pljeskavica ízletes, rántott palacsinta, amely darált húsból készül. Omlós, reszelt kecskesajttal megszórva kínálják. A hússpecialitásokra a Vörös-tónál fekvő étterem szakosodott, amely a Durmitor Nemzeti Park bejáratánál található. Itt szemügyre vehetjük, hogy készül az étel nyílt lángon.

  Čevapi

  A čevapčiči könnyedebb variációja. Zsemlemorzsa hozzáadása nélkül, húsból készül. Az éttermekben mustárral és hasábburgonyával kínálják, de kenyérrel is fogyasztható.

  Džigerica

  Ez kiadós, roston sült máj kenyérrel, vagy tetszés szerint bármilyen körettel.

  Balkáni saláta

  Az Európa szerte kedvelt saláta szeletelt paradicsomból és uborkából áll. A tetején balkáni sajttal megszórva kínálják, amely puhább a nálunk kapható sajtnál.

  Čorba

  Kiadós sűrű zöldségleves, hús- és zöldségdarabkákkal.

  Hagyományos italok

  Rakije

  Egy híres és nagyon erős pálinka, ami több alapanyagból is elkészíthető, főként terményekből, szőlőből, vagy egyéb gyümölcsből. Montenegró lakosai legtöbbször otthon készítik el. Gyógyítja a megfázást, az ízületi fájdalmat és az ekzémát.

  Juhtej

  A kecsketej a fehér joghurthoz hasonló, frissítő ital, kesernyés, kissé sós ízzel és fantaszikus illattal.

  Néhány jótanács

  Ha helyi éttermek mellett döntenénk, a zsúfolt pizzériákkal szemben érdemesebb inkább ellátogatni a tipikus éttermekbe. Itt megkóstolhatjuk a specialitásokat, a durmitori báránysültet, a sült kalmárt, a zöldséges lazacot vagy a fennséges Crnogorski palacsintát.