Egyiptom Egyiptom

 • Gasztronómia, helyi konyha, nemzeti ételek

  Az eredeti egyiptomi konyha arab ételekből áll. Tilos disznóhúst , illetve alkoholt fogyasztani. Az ételek alapja a rizs , búza , zöldségek , birka-, kecske-, és bárányhús , szárnyasok (kacsa , liba , galamb , törpefürj ) , és természetesen friss halak , amelyek a Nílusból , Földközi-illetve Vörös-tengerből származanak.

  Ami a tipikus egyiptomi étlapot illeti , reggelire babot , tojást , rakott zöldséget , dzsemet és sajtokat fogyasztanak , ebédre különféle leveseket szolgálnak fel , a húshoz illő köret a rizsen és babon kívül friss rakott zöldség és kovásztalan kenyér-pita.

  Szinte az összes étlapon szerepel a grillezett csirke. Tipikus egyiptomi vacsorának számít a zöldségleves , fűszeres hús , vagy hal. Édességként különféle gyümölcsöket fogyasztanak , ezekből bőségesen terem , mint pl. a banán , narancs , füge , guava , datolya , mindezt friss , vagy szárított formában.

  A nagyobb szállodákban európai ételeket is felszolgálnak.

  Szomjat oltani ajálatos a helyi sörök egyikével , amelyet Stella néven kaphatunk meg ,vagy Marzen és Aswanli nevű barna sörökkel.

  A borkínálatban külföldi , illetve helyi borokat is találhatunk , az utóbbiakat nevükről ismerhetjük meg , hiszen a Pharaon , Nefertiti és Cleopatra nevet vieslik.

  A helyiek legnagyob mértékben mégis a teát fogyasztják , amelyet kis csészékben , forrón szolgálnak fel , leggyakrabban menta vagy fekete teát.Ezen kívül a helyiek a kávéfogyasztásnak is megadják a módját.Leggyakrabban erős és édes kávét isznak (zjada néven ismert) , ezen kívül megkülönböztetnek közepesen édes (mazbut) , és teljesen keserű kávét (sádeh).

  Végezetül íme néhány példa azok számára , akik szeretnének megkóstolni a tipikus egyiptomi konyhát:

  Kebab -nyárson grillezett hússzeletek
  Falafell -fűszerezett csicseriborsó-fasírt
  Kofta -korianderrel fűszerezett húsgolyó őrölt marhahúsból
  Svarmu -nyárson sült bárány , a nyársról levágott hússzeleteket répa- , vagy uborkasalátával
  és pita kenyérrel kínálják
  Molocheja-zöldségfőzelék fokhagymával , borssal , korianderrel fűszerezve
  Tabúla -darált búza mentával , petrezselyemmel , paradicsommal és hagymával ízesítve
  Támija -rántott, fűszerezett babos tészta zöldséggel és petrezselyemmel
  Baklava -vajas rétessütemény dióval és mézzel töltve