Egyiptom Egyiptom

 • Érdekes helyek

  Kairó

  Kairó Egyiptom fővárosa és egyben Afrika legnagyobb városa is , amelyet érdemes meglátogatni.

  A metropoliszt Midan el-Tahrir nevű terével együtt a "városok anyja" jelzővel illették. A metropolisz képletesen tekintve három kontinens határán fekszik - éppen ezen a helyen fonódtak össze mintegy 5000 éves múltra visszatekintve Európa, a Közel-Kelet, Ázsia és Afrika kultúrái.

  Megszámlálhatatlan egyházi emlékmű található itt - mecsetek és kopt templomok, az Egyiptomi Múzeum Tutanchamon aranytárgyait rejti, nem beszélve az Al-Gazíra szigetén található lótusz alakú toronyról és a leghíresebb keleti bazárról, a Khan al-Khalili-ről.

  Ezen kívül érdemes meglátogatni a dupla bástyás Citadellát, az Amr-ibn.-el-As mecsetet, mely Egyiptom legrégebbi mecsete, az Al-Azhar és Mohamed-Ali mecseteket, az utóbbit ún. alabástrommecsetként tartják számon, amely a 19.században épült. Ezen kívül érdekességnek számít az Al-Moallaqua templom, az ún. Függőtemplom, amely eredeti része az 5.századból származik és amelynek alapjai a római Babilon erődítmény maradványaira épültek. További látványosságként tartják számon Mária fáját , amely alatt a monda szerint Mária és Jézus pihent meg a Szent Család Egyiptomba érkezésekor, valamint Szent Sergius templomát, amely Kairó legrégebbi temploma és amely falai között rejtőzött a Szent Család Egyiptomból való menekülésük idején. Kairóban található Afrika legnagyobb modern temploma is, a Szent Márk katedrális, amely Szent Márk maradványait rejtik. A felsoroltakon kívül egyéb csodás építmény is található a városban, többségük egyházi jellegű.

  Amennyiben elfáradnánk a városnézés során, érdemes betérni valamelyik étterembe, vagy kilátogatni a Nílus partjára, ahol a folyón hagyományos felukák és modern úszó éttermek sorakoznak.

  Gíza

  Mindenképpen látogassanak el a különleges gízai piramisokhoz - az Óbirodalom uralkodóinak rejtélyes sírjaihoz. Ha nem tudnák, merre találják Gízát , emlékeztetőül megjegyeznénk, hogy ma már Kairó elővárosát alkotja.

  Itt megcsodálhatjuk Chufev fáraó piramisát (más néven Cheops piramis), Chefren (más néven Rachev), valamint Menkaure (Mykerin) piramisát. A környéken ezen kívül több kisebb piramis is található, a családtagok és magasrangú közjogi méltóságok sírhelyei.

  Itt található a Szfinx, a fáraófejjel és oroszlántesttel ábrázolt alak, amely valószinűleg Chefrén fáraót ábrázolja.

  Memphis

  Memphis a legrégebbi egyiptomi metropolisz, amely Kairótól 25 km-re délre fekszik. Itt tekinthető meg az egyedülálló mészkőszobor , II. Ramszesz 13 m magas és 120 tonnás szobra, valamint II. Amenopszisz alabástromszobra is.

  Alexandria

  Alexandria Egyiptom legjelentősebb kikötője, amely az alapító Nagy Sándor nevét viseli. Ez a város szintén tele van impozáns építményekkel - többek között említésre méltó a Görög-Római Múzeum, a Római Színház tíz félkörös sorával és Pompeus 25m magas szobra.

  Az egykori Montazah palota ma már hotellé van átalakítva, amely kellemes szálláshelyet biztosít, hiszen a legszebb alexandriai tengerpart mentén fekszik.

  Asszuán

  Asszuán városának jelenleg 150.000 lakosa van. A városban lehetőség adódik ellátogatni a fűszerpiacra, vagy a Kitchener szigeten található csodás botanikus kertbe, amelyben szubtrópusi és trópusi növények gyüjteménye található.

  A Nílust úszó hotelek és fehérvitorlás felukák tarkítják.

  Erre járva érdemes kirándulást tervezni az asszuáni víztározóhoz. Az első a jelenlegi gát alatt található, a második pedig a Sadd el Ali nevet viseli, amelyet Nasszer tónak is neveznek. Ez a jelenleg 4. legnagyobb víztározó a világon és egészen Szudán területére nyúlik át. Érdekesség , hogy a víztározó környékét sóval szórták be , ezért ezen a területen semmit nem lehet termeszteni.

  Karnak , Luxor , Királyok Völgye

  Karnakban megszámlálhatalanul sok vallási építmény és emlékmű közül válogathatunk, amelyek a 2000 éven keresztül egymást követő dinasztiák uralkodói részére épültek. Egészen egyedinek számít tíz, jó állapotban megmaradt oszlop, Hatszepszut királynő két obeliszkje és II. Ramszesz kolosszális szobra.

  Luxor Kairótól mintegy 700 km-re délre fekszik és Egyiptom legnagyobb turistaközpontjának számít. A paloták városának is nevezik. Közvetlenül a Nílus partján áll Amon temploma, ezen kívül betérhetünk a Luxor Múzeumba, ahol Echnaton fáraó uralkodásának idejéből származó régészeti leletek tekinthetőek meg. Ö volt az egyetlen fáraó , aki elutasította az istenek panteonját és hivatalosan csak Aton istent ismerte el.
  A Királyok Völgye rejtélyes és mágikus hely, ahová a 18. és 20. dinasztia uralkodóit temették. 25 fáraó és 37 magasrangú közjogi méltóság sírhelye található itt, többek között I. Seti, Tutanchamon, II.Ramszesz és I. Thutmose fáraók sírhelyei.

  Nem messze innen taláható a Királynők Völgye, ahol 70 királynő sírhelye található a 18. és 20. dinasztia uralkodónői közül. A legjelentősebb Nefertiti sírhelye.

  A Vörös-tenger vidéke

  A Vörös-tenger partvidéke turisztikai szempontból nagyon keresett hely. A Vörös-tenger egyike a legészakabbra fekvő koralltengereknek, mely egész évben kellemes klímával rendelkezik, ami ideális lehetőséget nyújt a fürdőzésre és búvárkodásra.

  A Vörös-tenger a legsósabb tengerek közé tartozik, nevét a tengerfenéken élő vörös színanyagot kibocsátó puhatestűekről kapta, valamint a környező sivatag színéről, amit a naplemente fest vörössé.

  Nyugati partján Hurghadán kívül több üdülőhely is található pl. Ain-Sukhna egyike a legszebb tengerparti helyeknek, Al Qussair pedig a Vörös-tenger fő kikötője egy 12. században épült mecsettel és nagy kiterjedésű érintetlen tengerpartttal. A legdélebben fekvő üdülőhely Marsa Alam, a halászok és búvárok ideális paradicsoma.

  A nyári szabadságot El Gounában is tölthetjük. Az egykori kis halászfalu és kikötő az egyik legelegánsabb üdülőhellyé nőtte ki magát, amely apró szigetek csoportján lett kialakítva, amiket türkizkék lagúnák öveznek.
  A legfényűzőbb hotelek találhatóak itt, amelyek Hurghada részének számítanak.