Egyiptom - Kairó Egyiptom

 • Repülési menetidő

  04:10

 • Leírás

  Egyiptomot az arab kultúra központjának tekintik, Kairót pedig a kultúra bölcsőjének. A város Egyiptom fővárosa, egyúttal Afrika és a Közel-Kelet legnagyobb és legnépesebb városa is. A lakosság többsége Egyiptom elmaradottabb részeiből érkező, itt munkát vállaló emberekből tevődik össze. A város az egyiptomi civilizáció hazája, egyúttal a legnagyobb urbanizációk egyike is. A modern metropolisz az ország adminisztratív központja, egyúttal a kulturális műemlékek közelében fekszik, amelyekből szinte lüktet a történelem. Ez egészen i.e.3000-ig nyúlik vissza, akkor kezdett ugyanis íródni a város történelme. A 10.századtól Kairó az ország vezetésének hatalmi központja. Jelenleg Egyiptom pulzáló szíve.

  Ebben a hatalmas metropoliszban nem probléma szállást találni. Megszámlálhatatlanul sok szálloda, panzió és egyébb szálláslehetőség található itt. Illusztrációként megemlíthetjük a rekonstruált Cosmopolitan szállodát, amely a börzenegyedben található, ahol a kellemes környezeten kívül az árak is viszonylag alacsonyak. A Hotel Four Seasons egy hatalmas fürdő-illetve wellnesskomplexum. A nők többségét biztosan megörvendezteti, hogy a bevásárlónegyedben található. A Hotel El-Salam nevű szálloda szintén újonnan renovált. A szálloda a vendégei számára az úszómedencén kívül moziteremmel is szolgál, ahol angol nyelvű filmek tekinthetőek meg. A Le Royal Meridian nevű szálloda 2001-ben nyitotta meg kapuit. Ennek a magas épületkolosszusnak rengeteg szobája van, amelyek mindegyike a Nílusra néz. Az épület tetején UFO alakú forgó étterem található. A Marriott nevű szálloda, amely az egykori Nílus menti palotában kapott helyet, kaszinót, éttermet, kerthelységeket és egy kis úszómedencét is üzemeltet.

  A Nílus közepén található szigeten áll a Longchamps szálloda, amely a családias és kellemes környezet miatt nagy közkedveltségnek örvend. A Mena House Oberoi szálloda az egyetlen olyan szálláshely, amely ennyire közel található a piramisokhoz. A Roma panzió, olcsó és közkedvelt szálláshely és egyenesen a város központjában található. A Sheraton Royal Garden-t két villa alkotja, amelyek a egyiptomi művész, Yussif Wahbi alkotásai. A trópusi areál közepén szép éttermek találhatóak. A Victoria Hotel jelenleg nagyon modern berendezésű és van egy specifikuma is- a szoba, ahol egykor Ernest Hemingway szállt meg.

  A városba megéri repülővel látogatni, a kairói repülőtér ugyanis a legnagyobb az egész országban. A reptéri autóbuszszolgálat az 1. termináltól elérhető. Az autóbusz a Midan Tahrir-Mohandessen járat útvonalán közlekedik, Kairó centrumától a gízai piramisokig. Kairóból klimatizált autóbusszal Egyiptom bármely más részére eljuthatunk. De ülőhelyet érdemes már két nappal indulás előtt foglalni. A Kairóból Felső-Egyiptomba vezető autóutak a leghosszabbak és legzsúfoltabbak. A saját biztonságunk érdekében nem ajánlatos éjszaka vezetni, mert kivilágítatlan, öszvérek által húzott kocsinak ütközhetünk.

  Kairó a turisták számára sokféle aktivitást kínál. Sok galéria, koncertterem, kulturális központ, múzeum, étterem és bevásárlóközpont áll rendelkezésre, valamint egyéb szabadidőprogramok. Nyáron kifejezetten a turisták számára rendeznek vásárokat, ilyenek például a tevevásárok. A Khan El Khalili Bazaar szintén közkedvelt, itt régiségek, szőnyegek, réztárgyak és egyébb keleti áru között válogathatunk. Ami a sportot illeti, nagyon közkedvelt a squash és a tenisz. A nemzeti sport a fotbal. A városban sokéves hagyománya van a kinematográfiának is. Kairó egyenesen a Közép-Kelet Hollywoodjaként volt ismert. Minden évben megrendezik a Kairói Nemzetközi Filmfesztivált.

  Ha más szemszögből szeretnénk látni a várost és magát Egyiptomot, erre szolgálnak a nílusi hajókirándulások. A folyóban azonban higiéniai okok miatt nem ajánlatos fürdeni.

  A műemlékek többsége reggel 9:00-től délután 16:00-ig tart nyitva, úgy, mint más egyiptomi városokban is. Péntek délben azonban a heti imádságok miatt átmenetileg minden bezár. Kairóban székel az Egyiptomi Nemzeti Múzeum, amely a legnagyobb óegyiptomi gyűjteménnyel rendelkezik. A múzeum, amely 1857-ben lett megalapítva, legfőbb büszkesége a Tutanchamon fáraóról szóló kiállítás. Továbbá keresett hely az Al Azhar, azaz virágzó mecset. A 10.században egyetemet is alapítottak. Az itteni teológiai egyetem híres, nagy hangsúlyt fektet a Korán magyarázatára. A tanulmányok mintegy tíz évig tartanak, ezért a diákokat 15-17 éves korukban veszik fel.

  Az Ibn Tulun mecset, amely a 9. századból származik, a világ legnagyobbjai közé tartozik. Kívülről a látogató számára inkább erődítményhez hasonlít, de bent hatalmas, szökőkúttal ellátott udvart találunk. Az egyik legismertebb kairói mecset Hassan szulán mecsete a 14.századból. A bejáraton keresztül a terjedelmes udvarba érkezünk, innen nyílnak a bejáratok az iszlám jog négy iskolájába.-malikov, hanbalov, hanfij, safij. Itt találjuk a szultán mauzóleumát a szarkofággal és a Korán számára kialakított állvánnyal. .Ugyanebből a korszakból származik az el Nasir mecset a perzsa stílusban díszített minaretekkel. A citadella északi részében található három múzeum ( Hadtörténeti-, Rendészeti Múzeum és a Kocsis Múzeum). A 19.században lett befejezve a magas költségekből, isztambuli stílusban épített Alabástrom mecset. A bejárat mellet egy aranyozott kerítésen keresztül megtekinthetjük Muhammad Ali sírját.

  Következő kairói látnivalóként említsük meg a kör alakú toronnyal rendelkező Babylon erődítményt, amelynek az volt a történelmi feladata, hogy védje a nílusi kikötőt. Keresztény szimbólumok a Szent Borbála templom, illetve a Szent Szergej templom.

  A város nyugati részén fekszik az ókori város, Memphis (Gíza), amely eredetileg az ókori Egyiptomi Birodalom fővárosa volt, jelenleg pedig a monumentális piramisok által ismert világszerte. A terület két részre osztódik és egy kiemelkedő helyen található.A terület nagyobb részén találhatóak a piramisok, a Szfinx és a hozzájuk tartozó templomok, a kisebb pedig a magánsírhelyeket rejti.

  A Chufev piramisegyüttes legdominánsabb része a Chufev piramis (Nagy Piramis). Eredeti magassága 146,5 m volt, jelenleg 137 m magas. A terjedelmes Királyi kamra a benne található szarkofággal az egyiptomi ókori építészet újabb kincse. A Chufev piramisegyüttes részét képezte a túlvilági templom és három kisebb piramis, amelyek a feleségek számára készültek. A Nagy Piramistól délnyugatra fekszik Rachev fáraó piramiskomplexuma. A legmagasabb piramis eredetileg 143,5 m magas volt. A terület domináns részét képezi a Nagy Szfinx, amely általános kíváncsiságot ébreszt az emberekben. Ugyanis a mai napig rejtély, mikor, ki és főleg miért építtette. A dombok őrzőjének nevezett Szfinx egyetlen darab mészkőből lett kivésve.

  A Szfinx 60 m magas és 20 m széles. A legelterjedtebb magyarázat alapján Rachev fáraót ábrázolja, vagy Hatrmachise istent. A harmadik, legkisebb piramis Gízában a Menkaure piramis, amely 66,45 m magas. Úgy, mint a többi piramis esetében is, a központi rész építésénél használt alapanyag a közeli kőfejtő mészköveiből származik.

Legújabb értékelések Egyiptom - Kairó

Összesen:: 9 Kellemes élmény volt. Imádom a piramisokat.

 • 8,5 Szállás
 • 10 Ellátás
 • 10 Környék
 • 8 Alapár

Összegzés
Kellemes élmény volt. Imádom a piramisokat. Teljes értékelés megtekintése

Elhelyezés
A hotel szép, rendezett. Kedvesek az emberek.

A szobában ( csak most tapasztaltam) kicsit kopottak voltak a szoba szövetek, nem volt kis asztalka. Egyebekben tiszta és szép. Minden eszköz működött.

Ellátás
Az ellátás megfelelő volt.

Hotel szolgáltatások
Rendben volt.

Kéréseimet teljesítették.

Tengerpart
A hotelben medence volt. Tiszta, rendezett - kellemes vizzel.

Majláthné Lippai Éva, 2019.09.29., Tartózkodás dátuma: 2019.09.20 - 09.24.
Régió: Egyiptom Egyiptom, Kairó, Szálloda: Mercure Cairo Le Sphinx

Hasznosnak találta az értékelést? Igen (1) Nem (0)

Összesen:: A szálloda kb. 20 percnyire fekszik az ismert piramisoktól. A környezet nagyon szép‼ Egy ismeretterjesztő nyaraláson voltunk és...

Bevezetés
A szálloda kb. 20 percnyire fekszik az ismert piramisoktól. A környezet nagyon szép‼ Egy ismeretterjesztő nyaraláson voltunk és a szálloda nagyon szép volt. Teljes értékelés megtekintése

Elhelyezés
Nagyon szép bungalókban laktunk. Egy ágyon akár hárman is elfértek volna.
A fürdőszoba tiszta volt, naponta cseréltek törölközőt.

Ellátás
Az étel...naponta elhatároztam, hogy nem kóstolok meg mindent‼ De mindennek olyan finom illata volt és olyan csábítóan nézett ki‼ 2 étterem volt, ha a központi étteremben sokan voltak, a másikba küldtek bennünket. Mindenki választhatott.

Hotel szolgáltatások
Ahogy említettem, nem sokat voltunk a szállodában, de senki sem panaszkodott, sőt... éppen ellenkezőleg.

Tengerpart
A szállodának van medencéje és este a szökőkút gyönyörűen kivilágított.

Összegzés
Gyönyörű szálloda, igényes vendégeknek is megfelel.

Průchová Kristýna, 2007.12.05., Tartózkodás dátuma: 2007.11.24 - 11.27.
Régió: Egyiptom Egyiptom, Kairó, Szálloda: Oasis

Hasznosnak találta az értékelést? Igen (9) Nem (1)

3 fénykép

Összesen:: 4,5 1. A repülőtéren nem volt csehül beszélő idegenvezető. 2. Csak vasárnap kirándulhattunk, szombaton a szállodában kellett maradnunk. 3. Az...

 • 2,9 Szállás
 • 7,4 Ellátás
 • 4,7 Környék
 • 1 Alapár

Bevezetés
1. A repülőtéren nem volt csehül beszélő idegenvezető.
2. Csak vasárnap kirándulhattunk, szombaton a szállodában kellett maradnunk.
3. Az elején úgy kellett kiharcolnunk az előre megfizetett vacsorát.
4. Egész idő alatt elérhetetlen volt a cseh idegenvezető‼ Teljes értékelés megtekintése

Elhelyezés
Ennek az 5 csillagos szállodának max. 3 csillagot adnék‼ A szociális helyiség borzalmas állapotban volt, a szoba poros volt és kellemetlen volt benn a szag. Két kis lámpán kívül, nem volt más világítás. A bár üres volt‼

Ellátás
Az étel majdnem tökéletes volt.

Hotel szolgáltatások
A recepciósok alkalmatlanok, a személyzet többi része megfelelő.

Tengerpart
Ha nem lett volna a kellemes, vasárnapi kirándulás, nagyon rosszak lennének a benyomásaim‼

Říha Pavel, 2007.12.04., Tartózkodás dátuma: 2007.12.03 - 11.30.
Régió: Egyiptom Egyiptom, Kairó, Szálloda: Grand Pyramids

Hasznosnak találta az értékelést? Igen (8) Nem (0)

Összesen:: Kitűnő színvonalú.

Bevezetés
Kitűnő színvonalú. Teljes értékelés megtekintése

Elhelyezés
Bungalókban laktunk, nagyon szép, tágas szobánk volt, gyönyörű volt a fürdőszoba is, ahol zuhanysarok ill. kád van. Ami zavart, az az ehanyagolt kád volt. Különben minden tiszta volt.

Ellátás
Mi egy egyiptomi körutazáson vettünk részt, sok helyen laktunk, de sehol sem volt olyan tökéletes és jó az étel, mint ebben a szállodában. Sokféle ételből választhattunk - előétel, főfogás, sokféle sütemény, torták, kalácsok , amit csak el lehet képzelni. Csak az zavart, hogy elég hűvös volt, dzsekiben jártunk. Állandó helyünk nem volt, egyszer elfoglaltunk egy asztalt, de a pincér átültetett, mert ázsiai vendégeket ültetett az asztalhoz. Nem tudom ennek mi értelme volt, de különben nem számított. Az italokért külön fizettünk és eléggé drágák voltak. Egy üveg ásványvíz kb. 10 egyiptomi fontba került.

Hotel szolgáltatások
Mi csak 2 nap voltunk a szállodában, sok mindent nem vettünk igénybe , így nem is nagyon tudom értékelni. Problémánk azonban nem volt. Volt valami gyerekprogram, bábszínház, Mikiegérrel táncoltak,stb.

Tengerpart
Strand nem volt, de volt egy medence, ahol kevés volt a hely és a nyugágy. A napernyőt és a nyugágyat egyedül kellett felállítanom.

Összegzés
Egész Egyiptomból - amit bejártunk - ez volt a legjobb szálloda, kivéve a Hurghadában lévő szállodát. Itt nem volt ebédünk és az italok sem tartoztak az árhoz, holott teljes panziónk volt. Ami a bungalókat illeti, nehéz volt közöttük a tájékozódás, nem tudtuk, hol keressük a miénket, később nem találtam el a recepcióra - rossz a tájékozódó képességem, - de a sok bungaló között nem tudtam merre menjek. Nem voltak jelzőtáblák, a bungalók csak számozva voltak.

Rašmanová Katarína, 2007.11.06.
Régió: Egyiptom Egyiptom, Kairó, Szálloda: Oasis

Hasznosnak találta az értékelést? Igen (8) Nem (0)

6 fénykép

Összesen:: 1,5 Ezt a szállodát nem kéne ajánlani. A két kétágyas, befizetett szoba helyett egy pótágyas szobát kaptunk, azzal a magyarázattal, hogy a...

 • 1,6 Szállás
 • 1 Ellátás

Elhelyezés
Ezt a szállodát nem kéne ajánlani. A két kétágyas, befizetett szoba helyett egy pótágyas szobát kaptunk, azzal a magyarázattal, hogy a duplaágyon egy gyerekkel is aludhatunk és a másik elfér a pótágyon. Hajnali 4-kor, egyórás vitatkozás után a szobára hoztak még egy pótágyat. Nagyon kevés volt a hely. Miután az idegenvezető megérkezett a szállodába, azt felelte minden rendben van, mindent ellenőrizett és elment. A szálloda személyzete azt állítótta, nem érti a nyelvet... Teljes értékelés megtekintése

Hotel szolgáltatások
A lift csak akkor működött ha a liftboy beindította. Egyszerű halandó nem tudta elindítani.

Összegzés
Katasztrofális.

Sternberg Jiří, 2006.09.29., Tartózkodás dátuma: 2006.09.25 - 09.13.
Régió: Egyiptom Egyiptom, Kairó, Szálloda: Europa

Hasznosnak találta az értékelést? Igen (4) Nem (0)

1 fénykép

összes ajánlás Egyiptom - Kairó