Kenya Kenya

 • Állatvilág

  Kenya főként csábító állatvilága miatt olyan közkedvelt úticél. A Kenyában élő állatfajok védettek, tehát látni egy oroszlánt, leopárdot, vagy elefántot életre szóló élményt jelent. A helyi szavannákon zsiráfok, gepárdok, bivalyok, elefántok és oroszlánok élnek. Ezért Kenyában járva ne hagyjuk ki a szafarit. Ismerkedjünk meg közelebbről Kenya vadvilágával.

  A kenyai szafari életre szóló élményt jelent. Terepjáróban ülve, a feketebőrű kísérőnk segítségével a legvadabb tájakat is felfedezhetjük. Szerencsés esetben a Nagy Ötös mind az öt állatfaját láthatjuk. Ez az elnevezés Kenya 5 legveszélyesebb állatfajára vonatkozik, ez az oroszlán, leopárd, orrszarvú , bivaly és az elefánt. A szűnni nem akaró orvvadászat miatt, ami a tiltás ellenére mindig jelen van, ez az 5 állatfaj egyre közelebb sodródik a kihalás széléhez.

  Sivatagi oroszlán, Panthera Leo

  Ez a fennséges állat csak Afriákában és Indiában él. Habár a kis oroszlánok édes teremtmények, egy  kifejlett példányt biztosan nem szeretnénk hazavinni. Ha a kicsinyét védi, egyetlen harapással képes megölni az embert. A hímek végtelenül lusta állatok, így nem csoda, hogy a vadászat a nőstényekre marad. A hím ezért cserébe megvédi a territóriumát és ha a nőstények a kicsikkel törődnek, szívesen átveszik a vadász szerepét. A kisoroszlánok két hétig születésük után teljesen védtelenek, vakok és kicsik.Ezért szükséges az állandó védelem és gondoskodás. Előfordulhat ugyanis, hogy hiénák támadnak a kicsikre.

  Foltos leopárd, azaz Panthera Pardus

  A következő csodás állat a nem kevésbé veszélyes leopárd. Ha szafarin járva leopárdot szeretnénk látni, érdemes a fákat figyelni, nap közben ugyanis az ágakon pihennek. Az életük alvás, vadászat, emésztés és pihenés kombinációjából áll. A leopárd leggyakrabban antilopra vadászik, a zsákmányt képesek egészen magasra felvinni az ágra. Az antilopok nagyon gyors állatok, és a leopárdok a megerőltető hajsza után szeretik nyugodtan kiélvezni a zsákmányt.

  Gepárd

  A gepárd a bolygón élő  leggyorsabb szárazföldi állat. Izmos és elegáns testével 115 km/ó gyorsasággal mozog, ami egyszerűen bámulatos. Szinte mindig elkapja kiszemelt áldozatát, ha ez mégsem sikerül neki, csak másnap próbálkozik újra, mert ilyen gyorsaságnál nagyon kifárad.

  Orrszarvú és bivaly

  A hatalmas orrszarvúak a kihalás szélén vannak. Az orrvadászok bőrükért és agyarukért vadásznak rájuk. Az agyarukat aztán porrá őrlik és afrodiziákumként értékesítik. Milyen kár az ilyen csodás állatokért! A kifejlett példányok négy tonnát is nyomhatnak, és bár termetükből erre nehezen lehet következteteni, gyorsan tudnak futni. A bivalyok sok helyen a mezőgazdasági állatok közé tartoznak, de Kenyában nagy tiszteletnek örvendenek és csak ritka esetekben ölik le őket a húsukért.

  Zsiráfok

  A csodás zsiráfok a bolygónk legmagasabb állatai, 5,5 m magasra is megnőhetnek. A fiatal zsiráfok szinte ugyanolyan nehezek, mint szüleik, néhány év alatt éppoly magasra nőnek. És majdnem egy tonnát nyomnak. A magas fák leveleivel táplálkoznak.Érdekes a hímek versengése a nőstényért. Két hím, aki megküzd a nőstényért, hangokat kiadva egymást húzzák. A győztes párosodik a nősténnyel.

  Afrikai elefánt , azaz Loxodonta Africana

  Az afriaki elefánt jellegzetes képviselője a kenyai faunának. Méretei igen ijesztőek. Egy felnőtt példány 4 m –es is lehet és 7 tonnát nyom.Nagyon érzékeny a szaglásuk,minden illatot, de hangot és az infravörös hullámokat is érzékelik. Ennek segítségével érzékelik, hogy mennyi állat mozog a közelükben , akár 80 évig is elélhetnek.

  Zebra alias Eguus

  Ez a szerethető állat leginkább a lóra hasonlít, bár testfelépítése jóval egyszerűbb.Rövidebb lábai vannak, és nagyobb a feje. A fekete-fehér csíkjai megvédik a ragadozóktól , mivel azok futás közben egy nagy foltként érzékelik őket.

  Ha szafarira indulunk, legyünk nagyon óvatosak. Be kell tartanunk a kísérő előírásait, pl. nem szabad kilépnünk a terepjáróból. Az állatok nem szeretik az idegeneket, főként nem a Nagy Ötös állatai.