Kenya Kenya

 • Utazási és közlekedési lehetőségek

  Utazás az országba

  A leggyorsabb és egyben a legkényelmesebb közlekedési eszköz amivel az országba utazhatunk, a repülőgép. Kenyában két nemzetközi repülőtér található , ebből következik, hogy az országba való érkezéskor ezek valamelyikén landolunk. Az egyik a Jomo Kennyatta International Airport, ami Nairobi közvetlen közelében található. Ez a repülőtér bonyolítja le a legtöbb nemzetközi utat. Körülbelül 9 kilométerre Mombasától található a másik nemzetközi reptér. Erre a reptérre érkeznek mindazok a turisták, akik utazási irodán keresztül jutnak el az országba. A repülőtereken 24 órás szolgálat van.

  Kenya három légitársasággal rendelkezik. Ezek a Kenya Airways, az Air Kenya és a Regional Air. Ezek mindegyike szervez utat a turisták által kedvelt helyekre. Nagy előnynek számít az, hogy a reptéri illeték már benne foglaltatik a repülőjegy árában. Nem kell tehát félni a fizetésnél a kellemetlen meglepetésektől.

  Az országon belüli közlekedés

  A legegyszerűbb közlekedési mód Kenyában, ha bérelünk egy repülőt. Úgy tűnik , hogy ez nem igazán reális, vagy talán túlságosan költséges? Ez Kenyában nem így van. Az ár a bérlők számától és a bérlési idő hosszától függ, tehát ha távoli helyekre szeretnénk eljutni érdemes bérelni egy gépet.

  A másik lehetőség, ha autót bérelünk. Ez igazán olcsó , de figyeljünk a minőségre ,de a kölcsönző megbízhatóságára is és okvetlenül kössünk biztosítást. Ha az autóval bármi történik, a kárt a turistának kötelező megtérítenie. Autót csak a 23 évesnél idősebb, gyakorlattal rendelkező turista bérelhet. Nemzetközi útlevélre és a jogosítványra is természetesen szükség van. A főszezonban, ami karácsonykor és a nyári hónapokban van, az árak viszonylag magasabbak, de a szezon lecsengése után akár a felével is olcsóbbak lehetnek.

  Ha már az autókról beszélünk, megemlíthetjük a taxival való utazást is, amit azonban egyáltalán nem ajánlunk. Nemcsak, hogy a sofőrök nem vezetnek biztonságosan, de a fizetésnél is egész kellemetlenül meg szoktak lepődni az utasok.Ha azonban elkerülhetetlen a taxival való utazás, előre meg kell beszélni a feltételeket és az árat. Az ár felől akár a szállodában is lehet információt kérni, hogy azért nagyjából tisztában legyünk, mennyit is kell fizetnünk majd az útért.

  Szeretném megemlíteni az autóbuszt is, mint egy közlekedési lehetőséget, igazán modern buszokkal utazhatunk, akár nagyobb távolságokra is. Ha viszont ülni is szeretnénk, a helyet azért előre le kell foglalnunk.

  Alapjában véve itt nem léteznek buszmegállók , a buszok ott állnak meg, ahol az utas épp le- vagy fel szeretne szállni. Az ár természetesen az út hosszától függ, de még így is teljesen korrekt. Találkozhatunk itt színes, öreg buszokkal is, amik általában túlzsúfoltak, amit úgy kell érteni, hogy az emberek keze, lába,f eje szabályosan kilóg a buszból. Szinte kuriózumnak számít az efféle látvány. Talán meg sem kellene említeni, hogy nem ajánlatos az ilyen buszokkal utazni, amit matatunak hívnak a helybeliek, és amin a sofőr elég gyakran ittas.

  Nem ritka, hogy a turisták a vonatot választják, bár itt is, ha magasabb osztályon szeretnénk utazni, ami ugye tisztább is , akár egy héttel hamarabb le kell foglalni a helyet. A célállomások választéka elég gyér. 2001-től csak Nairobit a turistaközpontokkal összekötő vonalakon közlekedik a vonat. A vonaton soha ne aludjunk el és nagyon vigyázzunk a személyes tárgyainkra.

  Egy életre szóló élményben lesz részünk, ha úgy döntünk, hogy egy arab vitorláson szervezünk meg egy kirándulást Afrika partjainál. Az arab vitorlások Lamu és Mombasa kikötőiben is megállnak. A kisebb vitorlások motorral is fel vannak szerelve, arra az esetre, ha mégsem fújna a szél. A vízi forgalom is igen elterjedt, annak ellenére, hogy a kenyai kikötők katasztrófális állapotban vannak. Kerüljék a nagy hajókat és kompokat , ha már első ránézésre nem tűnik rendben biztonságosnak.