Kenya Kenya

 • Éghajlat

  Kenya távoli ország, amelyet az Egyenlítő szel ketté.Ezért érthető, hogy ide érkezve szokatlanul nagy hőség fogad. Mindez azonban függ attól, hogy az ország melyik részére látogatunk.Kenya éghajlata egyenlítői, ami nagyon változékony időjárást eredményez. Ezért a fürdőruhán kívül ne feledkezzünk meg az esőkabátról vagy egy vékony kiskabátról sem. Az időjárást azonban nemcsak az Egyenlítő befolyásolja, hanem a szelek, a topográfia ,a tengertől való távolság és a tengerszint feletti magasság is.

  Ahogy azt már az Egyenlítő menti országokban megszokhattuk, két évszakot különböztethetünk meg, az esős és a száraz évszakot. A legkellemesebb időjárás a tengerparton uralkodik, ahol a hőmérséklet 30 °C körül mozog és nem létezik száraz évszak. A tengerparton csapadékra leginkább áprilisban és májusban számíthatunk, a levegő pedig egész évben párás és forró. A part közelében évente 1000 mm csapdék hull alá, a legtöbb májusban és júniusban. Ezt főként a délkeleti monszun okozza.

  Magasan a hegyekben meglepő lehet a számunkra a  hőmérséklet, ugyanis nem számítunk rá,hogy akár  nulláig is süllyedhet. A legmagasabb csúcsokon állandó a hótakaró. Jó példa erre a Kenyai-magasföld. A hőmérséklet 18°C és egész évben csapadékos az idő. A hegygerinceken szintén több csapadékkal találkozunk az átlagosnál. A Kenyai-fennsík nagyon kellemes klímával rendelkezik, a túrák alatt is igen kellemesen érezhetjük magunkat, de éjszaka azért ajánlott jó alaposan betakarózni. Jellegzetes időjárási feltételek uralkodnak Északnyugat-Kenyában. Ez főként az Uganda területéről áthúzódó hegység miatt alakult ki. A csapadékmennyiséget a tengerszint feletti magasság befolyásolja.Az 1500 m-nél magasabban fekvő területeken évente akár 2000 mm csapadék is eshet.

  A Viktória-tó környékén szintén sajátságos időjárási feltételek uralkodnak.Egész évben valószínű a csapadék, szinte egész nap esik, a hőmérséklet 30°C körül mozog. A legnagyobb zivatarokra a március-november közötti időszakban lehet számítani.

  Észak- és Kelet-Kenya jellegzetes sivatagi klímával rendelkezik. A hőmérséklet itt túllépi a 30°C -ot, itt számíthatunk a legkevesebb csapadékra, átlagosan 250 mm-re évente. Észak-Kenya felett tiszta és felhőtlen az ég, amelyet időről időre homokviharok által felkavart homok borít be.

  Általánosságban elmondható, hogy a legkellemetlenebb, legerősebb és leghosszabb ideig tartó esők áprilisban és májusban vannak, zivatarokra főként októberben és novemberben van kilátás.

  A hőmérséklet Kenyában a tengerszint feletti magasság és a terület fekvésének függvényében változik. A parton és az alacsonyan fekvő belterületeken 29°C van kilátás, és 35°C fokos hőség a Turkana-tó közelében lephet meg bennünket.

  A napsütéses órák száma Kenyában nagyobb a száraz évszakban, amikor is a nap akár 12 órán keresztül is süt.

  Váratlan tényezők

  Jégeső

  Kellemetlen jégesőre főként a Viktória-tó környékén és Nyugat-Kenyában számíthatunk, amely évente nagy károkat okoz mind a házakban, mind pedig a termésben, főként a 2500 m-nél magasabban fekvő területeken.

  Árvizek és aszály

  Az árvizek és az extrém szárazság számunkra ismeretlen fogalomnak számítanak, Kenya lakosai azonban gyakran kénytelenek megtapasztalni. A klíma sokfélesége és a csapadékmennyiség azt idézi elő, hogy néhány területen mértéktelenül sok csapadék hull alá, míg máshol aszály van. A legutolsó pusztító áradásra 1997-ben és 1998-ban került sor, pusztító aszály pedig utoljára 1984-ben volt.

Hőmérséklet jellege havi bontásban

Nem ajánlott Kitűnő

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12

Malindi

Levegő Tenger

Mombasa

Levegő Tenger

Watamu

Levegő Tenger