Kenya Kenya

 • Gasztronómia, helyi konyha, nemzeti ételek

  A kenyai hagyományos konyha teljes mértékben különbözik a miénktől. Mi megszoktuk, hogy szinte mindig minden nyersanyag a rendelkezésünkre áll, Kenyában viszont meg kell elégedni sokszor azzal, ami van. Ez a kijelentés azonban ellentétben van azzal, amit a luxuséttermekben tapasztalhatunk.

  A bennszülöttek és a szegény lakosok fő étele az ugali nevű kukoricakása, amit azzal fogyasztanak, ami épp rendelkezésükre áll. Ez lehet gyümölcs,vagy egyes növények szárai. Csak ritkán fordul elő, hogy hús kerül az asztalra, leggyakrabban babbal, zöldségmártással és kukoricával fogyasztják.

  Ezzel ellentétben az éttermekben a legkülönfélébb specialitásokat szolgálják fel. A választék igen széles, megkótolhatjuk a tenger gyümölcseit, a vadból készült ételeket vagy a hagyományos Nyama Chomu nevű ételt, ami sült marhahúsból, vagy ürühúsból készül. Ha a Nyama Chomu mellett döntenénk, kedvünkre kiválaszthatjuk, hogy az állat mely részét szeretnénk elfogyasztani, amit aztán külön nekünk készítenek el. A következő kedvelt étel a Kuku Chomu nevű sült csirke zöldségkörettel és rizzsel, burgonyával, vagy chapatival, ami hevített kemencében sült kenyérpalacsinta. A tipikus köretek közé tartozik a matoken nevű pépesített banán és az ugali nevű banánkása. Az étteremben meg kell kóstolnunk a Githery nevű bab- és kukoricakeveréket, ami a szegények étele. Ne feledkezzünk meg a vegetáriánus Irio nevű ételről sem, ami krumpli, bab, kukorica és zöldség keveréke.

  Nem csak az éttermekben, de az utcán is kedveltek a rétestésztából készült, hússal, vagy zöldséggel töltött háromszögek, amelyek Sambusas néven kaphatók. Kiadós étel a Mkate Mayai névre keresztelt hússal, vagy tojással töltött pékáru is. Az étkezés után desszertként exotikus gyümölcsöt fogyaszthatunk. Ilyen az ízletes papaya, banán, mangó, kókuszdió, dinnye vagy a guava.

  Ha melegünk lenne és le szeretnénk magunk valamivel hűteni, kóstoljuk meg a kenyai Pombe sört, amely banán, köles, cukor és illatos növények erjesztésével készül.

  A nálunk megszokott kellemes ízekre ne számítsunk, a helyi sör nem túl jó és ez vonatkozik a borokra is. Az üzletben azonban kaphatók minőségi külföldi borok, többek között dél-afrikai márkák. A helyiek kedvenc itala a tejből, levelekből és vízből készült Chai.

  Hol lakhatunk jól?

  Ha jól szeretnénk lakni Kenyában, több lehetőségünk is adódik. Ha utazási irodával utazunk és szállodában szállunk meg, akkor összkomfortos ellátásra számíthatunk. A reggelit angol stílusban tálalják, tojás, szalonna, toast, kolbász, gyümölcslé, kávé, valamint további ízletes finomságok közül válogathatunk svédasztal formájában.

  A hagyományos kenyai specialitások az olasz, indiai, kínai és görög specialitások mellett vannak tálalva.

  A szállodákon kívül éttermekben is jóllakhatunk. A luxuséttermek egész nap nyitva tartanak és a legjobb minőségű ételeket és italokat kínálják. Módunkban áll megkóstolni a zsiráfból, struccból, antilopból, krokodilból készült ételeket is. Az olcsóbb éttermek csak ebédidőben tartanak nyitva és kisebb a kínálat. Csakúgy, mint nálunk, Kenyában is vannak gyorsbüfék, amelyek hihetetlenül olcsók és ízletesek. Megkóstolhatjuk a tojást, kolbászt és a ketchuppal leöntött hasábburgonyát, csakúgy, mint nálunk.!

  Előfordul, hogy olyan helyen járunk, ahol nem jutunk szálloda és étterem közelébe.Ezért ügyeljünk arra, mit eszünk és iszunk. Itt a víz összetétele is egészen más, nem olyan tiszta. A kellemetlen emésztési bántalmakon kívül súlyosabb megbetegedések is fenyegetnek, amelyek mosatlan étellel és szennyezett vízzel terjednek. Ezért tartsuk be az előírásokat!

  Ami a vizet illeti, csak palackozott, vagy legalább átforralt vizet igyunk és soha ne tegyünk az italunkba jeget! Az utcán vásárolt ételek esetében ügyeljünk arra, hogy jól át legyenek főzve. Reggel és este igyunk tömény alkoholt, ami kiűzi a szervezetből az esetleges parazitákat. Étkezésnél kerüljük a tejszínt, joghurtot és majonézt tartalmazó ételeket. Ha kedveljük is a tenger gyümölcseit, félreeső területeken ne fogyasszunk belőlük, mert akár romlottak is lehetnek és így újabb veszélyt jelentenek számunkra.