Kenya Kenya

 • Növényvilág

  Kenya felszíne szinte egész évben száraz és poros, ezért útközben csak egy-egy fát és néhány száraz cserjét láthatunk. Szerencsére, az esős évszak idején , ami tavasszal és ősszel jön el, Kenya felett beborul az ég és hatalmas esőzések kezdődnek. A víz beborítja a kiszáradt folyómedreket és a szavannák zöldbe borulnak. De az élet körforgásából adódóan , ezt a zöldet a növényevők gyorsan lelegelik.

  Kenya legtipikusabb növénye a baobab, azaz majomkenyérfa. Ezek a hatalmas fák már Krisztus idejében is léteztek. 30m magasra és 11 m szélesre is nőhetnek. A baobab a gyapotfélék családjából származik, legnagyobb számban Madagaszkár szigetén fordul elő.

  Minden turista szeretne látni baobabot. Miért is? Mert a baobabról köztudott, hogy szárában hatalmas mennyiségű vizet tárol. Ha a fa szomjazik, akár 120 000 l vizet képes felszívni. De sok fát tönkretettek az elefántok, akik szintén a vízhez szeretnének jutni, nem kis károkat okozva ezzel a fának. A fák kora nehezen meghatározható, mert nincsenek évgyűrűik. A szakértők azt állítják, ha a fa átmérője 8 m, akkor a fa 3000 éves.

  Afrika déli részén a baobabok védettek, és az ország egész területén nagy becsületnek örvendenek Talán azért is, mert sokféleképpen hasznosíthatóak. A fa termése ízletes és egészséges , megfelelő eljárásal még lázcsillapító gyógyszer is készülhet belőle. A gyümölcs magjából minőségi olajat lehet sajtolni. A levelek és a fiatal rügyek megfőzve spenóthoz hasonlítanak leginkább, a fából papír és kötelek készülnek.Útközben a fát akár búvóhelyként is felhasználhatjuk, néhány természetes toalettként is használható.

  Akáciák

  Az ernyőakácia Kenya szimbóluma. Magas, tövises száráról és lombkoronájáról könnyen megismerhetjük. Ezt a képet már sokszor láthattunk, főként naplemementét ábrázoló fényképeken. Az akáciák egy érdekes tulajdonsággal rendelkeznek. Csak néhány éhes száj tud jóllakni e fa levelével, ugyanis a fának védekezésül szolgálnak nagy tövisei, melyen hangyák élnek. Ha egy növényevő közelíti meg, a hangyák átmásznak rá és megcsípik. Néha még hangyasavat is fecskendeznek az áldozatra, aki aztán egy életre megtanulja, hogy nem érdemes a fa közelébe menni. Az akáciák pedig a levelek édes nedveivel, nektárjával táplálják a hangyákat.
  Kenya egyes részein esőerdők is találhatók. Ezeken a helyeken hatalamas pálmákat , csodás orchideákat, banánfákat és kókuszpálmákat láthatunk.