Kenya Kenya

 • Érdekes helyek

  Kenya sokféle szépséget kínál, a csodás partszakaszok, nemzeti parkok, szavannák és történelmi helyek országa. Kezdjük a nemzeti parkokkal.

  Kenyában járva a vad és színes nemzeti parkok megtekintése szinte kötelező. Sok nemzeti park található itt, mi csupán a legismertebbeket mutatjuk be.Területükön zebrák, zsiráfok, antilopok élnek, valamint a  Nagy Ötös. Azt az öt állatfajt nevezik így, amikre a turisták leginkább kíváncsiak. Ez az elefánt, a bivaly, a tigris , az orrszarvú és a leggyorsabb, a leopárd. Az őslovak mintegy másfél milliós csordájának vándorlása  a Tanzániában található Serengeti Nemzeti Parkból a Maasai Mara Nemzeti Parkba a világ egyik legkülönlegesebb látványa közé tartozik., amit mi is megfigyelhetünk.

  Minden nemzeti parknak megvan a saját nyitvatartási ideje, és belépőt is szednek. Egy felnőtt turista néhány tíz dollárból bejárhatja a parkokat, a gyermekjegy ennek kevesebb, mint a felébe kerül. Ezen kívül autót is kell bérelnünk, ami 30 USD körül mozog. A kenyai természet megtekintése nem kis pénzbe kerül, de mindenképpen érdemes áldozni rá.

  Amboseli Nemzeti Park

  A méltán csodált Amboseli Nemzeti Park hívogató turistaszenzáció, hiszen itt található a legmagasabb afrikai csúcs, az 5985 m magas Kilimandzsáró, ami már a határ túloldalán, Tanzánia területén fekszik.

  A hegyről sok legenda született. Már az arabok is tudták, hogy Afrika szívében van egy hegy, amelynek tetejét különös, hideg képződmény borítja- hó. A benszülöttek ez úgy magyarázták, hogy a Kilimandzsárót egy kegyetlen istenség lakja, aki mindenkit megbüntet, aki csak közel merészkedik hozzá, fagyhalállal súlytja.

  A nemzeti park az Amboseli nevű kiszáradt tóról kapta a nevét., ezt látja meg a látogató először. A helyiek nyelvén az Amboseli szó alkalikus, lúgos földet jelent. A helyi talaj tényleg lúgos, ezért ne számítsunk zöld növények vegetációjára. De a nemzeti park virágzó rétekkel, pálma- és akácialigetekkel, cserjésekkel és végtelen szavannákkal. is büszkélkedhet.

  Az Amboseli Nemzeti Parkban az állatok királya nem az oroszlán, nem is a leopárd, vagy a gepárd, hanem az elefánt, amivel gyakran találkozhatunk.

  A nemzeti park 1974-ben alakult, a legszebb látványban hajnalban, vagy napnyugtakor lehet részünk. A reggeli fényben láthatjuk a Kilimandzsáró körvonalait, délután már felhőkbe burkolózik, hogy este már lilás színben tündökölhessen. A reggeli és a késő délutáni kiruccanás előnye, hogy vadállatokat is láthatunk. Dél körül, amikor a nap perzselően éget, minden élőlény búvóhelyet keres az árnyékban és nehéz őket megtalálni, nem még lefényképezni.

  Az elefánton kívül több tucat más emlősfajt, és madarak százait láthatjuk, pelikánok, flamingók, struccok és keselyűk is élnek itt. Az antilopok vékonyka lábaikon szökdelnek, nyomukban hiénák, sakálok és karakálok. A szafari sokszínűségét zebrák, zsiráfok, bivalyok és az említett elefántok tarkítják.

  Masai Mara

  A Masai Mara Rezervátum Kenya legismertebb és leglátogatottabb nemzeti parkja. 1977-ben alapították. Ez a csodás terület időtlen idők óta a maszáj törzshöz tartozik, ezért nem csoda, hogy megkapták az engedélyt, hogy továbbra is itt éljenek. A maszáj egy azon törzs közül, amelynek tagjaival Kenyában találkozhatunk. Hagyományos életet élnek, szinte kőkorszaki körülmények közt. Falujuk nem messze a park bejáratától található. Az évek során hozzászoktak a turistákhoz, ezért számoljunk azzal, hogy fizetnünk kell, ha meg szeretnénk tekinteni a lakhelyüket.

  Masai Mara-t sok turista keresi fel, ezért tartsuk tiszteletben a kijelölt útvonalakat és vegyük figyelembe az állatok életterét is . Masai Mara eddig ellenállt a civilizáció hatásának és megőrizte az érintetlen természet érzetét, de tennünk kell annak érdekében, hogy ez így is maradhasson.

  A főszezon karácsony környékén van, de ha felejthetetlen élményre vágyunk, akkor látogassunk ide a július-október közötti időszakban., ugyanis ekkor a Masai Mara rezervátumba bivalyok, zebrák és őslovak hatalmas csoportja érkezik a tanzániai Serengeti Nemzei Park területéről. A milliós nagyságrendű csorda legelőt keresve vándorol, majd egy bizonyos idő után ismét visszatér Tanzániába.

  Ezen kívül oroszlánnal, gepárddal és leopárddal is találkozhatunk. A Mara és Talek folyók mentén vizilovakat, krokodílokat, majmokat láthatunk, ha szerencsénk van, akkor fehér, vagy akár fekete orrszarvút is, valamint hiénákat, sakálokat , gazellákat, vadmalacokat és antilopokat.

  Nemzeti park Nairobiban

  Nem messze a fővárostól található egy nemzeti park, ami 1946-ban lett alapítva. A rezervátum érdekes látnivalót kínál, a turistákat azonban taszítja a szmog , a felhőkarcolók és a város gyárainak látványa. Ennek ellenére bőven akad itt látnivaló. Sok kis tavacska található itt, ahol vizilovak és madarak napoznak. Gazellák, zebrák futkároznak, de él itt zsiráf és antilop is, akik az éhes oroszlánok, gepárdok és leopárdok elől menekülnek.

  Tsavo Nemzeti Park

  A Tsavo a legnagyobb nemzeti park Kenya területén. Gazdag folyóhálózattal rendelkezik, források, oázisok és akácialigetek tarkítják. A Nairobit Mombasával összekötő főút mentén terül el, amely a rezervátumot két részre osztja.Tsavo West és Tsavo East részekre, azaz Kelet- és Nyugat-Tsavora.

  Tsavo West jobban megközelíthető és ezért sokkal látogatottabb. Akkor a legszebb, amikor a táj eső után zöldbe borul. Tsavo East sem elhanyagolható, a kalandvágyó utazók a vad és zabolátlan természet miatt értékelik nagyra. Érdemes megemlíteni az itt található Muima vulkanikus forrásokat. is. Közelükben pálmaligetekkel tarkított oázis található, ahol vízimadarak, krokodílok és vizilovak sütkéreznek.

  A Tsavo Nemzeti Park keleti részénél járva látogassunk el az Aruba gáthoz. A Voi folyó vad vizén építették, és habár műgát, sok vadállat keresi fel. Tsavo East területén található a világ legnagyobb lávafolyama –Y a atta Plateau. Nem kevésbé érdekesek a Lugards és Galana nevű vízesések.

  A következő nemzeti parkok közé tartozik Meru, ahol a híres Elsa oroszlán él, Nakuru az orrszarvúi által vált híressé , valamint Samburu és Sibiloi nemzeti parkok.

  Fürdőzés

  Watamu

  Ha kíváncsiak vagyunk a víz alatti világra, látogassunk el Watamuba.Ez a tengerparti üdülőhely Malindi városától délre, 24 km-re található. Watamu saját tengeri nemzeti parkkal rendelkezik, ahol megcsodálhatjuk a korallzátonyokat és minden csodát, amit a víz alatti világ kínál.

  Vízalatti Nemzeti Park

  Méltán csodált hely. Ideális, sőt exkluzív feltételeket teremt a búvárkodáshoz. Az itteni csodás korallzátonyok tarka színekben pompáznak, a színes halak és tengeri növények látványa felejthetetlen pillanatokat teremt. A színes korallhalakon kívül hatalmas delfineket, a bátrabbak akár cápákat is láthatnak.

  A főváros Nairobi

  Kenya fővárosa a Kenyai-magasföld központi részén fekszik, 1800 m tengerszint feletti magasságban. Nairobi modern világváros sok szállodával, étteremmel, bárral, és bevásárlóközponttal. Lükető itt az élet. Egy afrikai nagyváros tipikus példája. Az emberek sietnek, futnak az autóbusz után, kiabálnak egymással. A hangzavar és a színkavalkád forgatagában minibuszok közlekednek hihetetlen gyorsasággal, lavírozva az autók és a tömegközlekedési eszközök között.

  Mintegy 7 millió ember él itt, ami nagyban befolyásolja a levegő minőségét és a környezetet. A város felett kékes szmog kering. A lakosok megoszlása eléggé egyoldalú, döntő többségét főként középosztálybeliek alkotják. A lakosság magas száma miatt nagy a munkanélküliség, így az emberek az utcán árulnak mindent,amit lehet.A városközpontban üveggel borított felhőkarcolók állnak, a város szélén azonban nyomornegyedek apró viskói .

  Ha Nairobi eredeti légkörével szeretnénk találkozni, látogassunk el a maszáj piacra. A maszáj egy azon kenyai törzsek közül, akik betartják a régi szokásokat, de már tudatában vannak a modern világnak és igyekeznek hasznot húni ebből. Ezért ha le szeretnénk őket fényképezni, számoljunk azzal, hogy nem lesz ingyen. A maszáj piacon vásárolhatunk is – gyöngyből készül karkötőt, nyakláncot és gyűrűket.

  További érdekesség a Nemzeti Múzeum. Régészeti, etnográfiai és természettudományi gyűjteménnyel is rendelkezik.

  Nairobi egyik legérdekesebb negyede a Karen negyed, amely a híres Karen Blixen-ről lett elnevezve. Az Emlékezés Afrikára című filmben Meryl Streep játsza a hölgy szerepét. Ki is Karen Blixen? A Nairobiban élő asszony a harmincas években alapította az első iskolát, kórházat , valamint kávé és teaültetvényeket . Ezzel munkát teremtett a lakosok számára és javított az egészségügyi ellátáson. A házban, ahol egykor élt, ma már múzeum található, csodás kerttel. Itt található a zsiráfközpont is, ahol egy belépő ellenében etethetjük a zsiráfokat, hivatásos gondozókkal beszélhetünk, megnézhetünk egy róluk szóló videót és szuveníreket is vásárolhatunk.

  Malindi paradicsom

  Malindi egy Mombasától északra fekvő kisváros. Igazi paradicsom, ahol relaxálódhatunk. Pálmákkal szegélyezett hosszú strandokkal büszkélkedik, amelyeket az Indiai-óceán kristálytiszta vize mos. Érdemes megtekinteni az itteni tenger alatti nemzeti parkot, amely 6 km2-en terül el. Watamuval együtt az a hely, ahol sokat láthatunk a víz alatti világból.

  Malindi közelében található a híres Crocodile Farm and Snake Park, ahol mintegy 60 kígyófajt és 1500 krokodilt tekinthetünk meg.Igazi élmény az állatok etetésének megtekintése.

  Ahogy azt láthatjuk, Kenyában sok figyelemre méltó hely található. Csak rajtunk múlik, mennyit fedezünk fel az ország szépségeiből.