Kenya Kenya

 • Nemzeti ünnepek és események

  Az állami és egyházi ünnepeket illetően, Kenyában kombinálják a keresztény és a muszlim ünnepeket. A hivatalos ünnepeken kívül egyes törzsek ünnepeit is megtartják. Íme a legfontosabb állami ünnepek.:

  Január 1. Újév
  Március és április Nagypéntek, húsvéthétfő
  Változó ünnepek Tabasaki muszlim ünnep
  Május 1. A munka ünnepe
  Június 1. Madaraka napja
  Október 20. Az első elnök, Keni bebörtönzésének ünnepe
  December 12. Az 1963-ban kikiáltott függetlenség évfordulója
  December 25. és 26. karácsonyi ünnepek
  Változó ünnep a Ramadán vége

  Legyen szó bármilyen ünnepről, nagyszabású keretek között zajlik - ilyenkor menetet rendeznek, istentisztelre kerül sor és megvendégelik a résztvevőket.
  Ezen kívül sok fesztivált, karnevált és sporteseményt rendeznek. Íme a legjelentősebbek:

  Karnevál Nairobiban és Mombasában

  A Nairobiban és Mombasában megrendezett karnevál az év legjobban várt eseménye, amikor is Kenya két legnagyobb városának alapítását ünneplik. Ilyenkor nagyszabású, vidám ünnepségeket rendeznek, zenei koncertek, divatbemutatók, sportesemények, valamint színházi és egyéb művészeti előadások váltják egymást. A szervezők minden résztvevőért hálásak, a társadalmi rangtól és vallástól függetlenül. Mombasában a karneváli menet a Moi Avenue-tól, pontosabban a Fort Jesus erődtől indul és Mombasa utcáin folytatódik.

  A kenyai turisztika hete

  A rendezvényre a World Tourism Organisation támogatásával kerül sor. Szeptember 27 –e körül kezdődik és egy héten át minden kirándulás ingyenes, csak élveznünk kell a kulturális és szórakoztató programokat. Az ország számára ökonómiai szempontból nagyon fontos ez az ünnep, az idegenforgalom ugyanis nagyban befolyásolja az ország fejlődését.

  Érdekesek a tánccal és a kenyai ételek felszolgálásval egybekötött zenei fesztiválok is. Minden év októberében Kenya több részén megrendezik a Kulturális Zenei Versenyt a kormányfő támogatásával. Az országos fordulóra augusztusban kerül sor a Kenyatti Nemzetközi Konferencia-központban. A versenyszámok közé tartozik a hagyományos tánc, néptánc, népzene , ének és az akrobatika. Ha ellátogatunk az országos fordulóra, jellegzetes kenyai ételek és italok kóstolója vár ránk.

  Júliusban az Utelili College Egyetem hatalmas egynapos ünnepséget szervez, az Uhundo Afrika ételfesztivált.

  Ilyenkor nemzetközi ételeket és kenyai nemzeti ételeket szolgálnak fel, de megkóstolhatjuk az egyes törzsek jellegzetes ételeit is, ami számunkra egészen kulinális élménynek számíthat.

  Az év sporteseménye

  Ha Kenyáról van szó, biztosan eszünkbe jutnak a kitűnő sportolók, akik az olimpiákon az egyik aranyérmet a másik után szerezték.A távfutók az egész világon elismertek, és a hazájuk is büszke rájuk.Ezért Kenya elkülönített egy nagyobb összeget és Rift Valley környékén kiépítette a világ egyik legjobb atlétikai iskoláját.

  Mivel az atlétika Kenyában nemcsak a hivatásos sportolók körében nagyon kedvelt, minden év júliusában Mombasában maratont szerveznek.Ez egy speciális sportszám, az érdeklődőknek ugyanis 42 km-es távot kell legyőzniük. Legelőször 1985-ben rendezték meg, mára pedig már a világ minden tájáról érkeznek sportolók.

  Ralley szafari

  Ez egy előkelő esemény, amit a Motorsport Világszövetsége rendez. A ralleyt minden évben megrendezik, legtöbbször február végén és mondhatni nagy visszhangnak örvend. Az egész világból érkeznek sportolók, akiknek 3500 km-es távon kell teljesíteniük. A Nairobiból indulókat igényes pálya várja. Az út szavannákon, sivatagokon és bozótokon halad keresztül.

  Repülőnap Nairobiban

  A minden év szeptemberében és októberében megrendezett repülőnap a kontinens egyik legjobban megszervezett repülőnapjához tartozik. Több repülőgéptípust is bemutatnak, de sor kerül légiparádéra és ejtőernyőbemutatóra is.

  Tevehajtó verseny

  Augusztusban és szeptemberben kerül megrendezésre a kedvelt International Camel derby. Az esemény fő célja támogatni a tevetenyésztést és megmutatni az állatok szépségét és képességeit.
  A versenypálya félsivatagon és sivatagon vezet keresztül, és csak hivatásos tevetenyésztők vehetnek rajta részt. Nézőként biztosan nagy élmény ez az esemény.

  Lamu városában Kenya északi részén évente rendeznek öszvérhajtó versenyt és külön ünnepséget rendeznek a tengeri szirének részére. A tengeri szirénnek nevezett állat leginkább az elefánthoz hasonlít. A part mentén található szigetek környékén él és a védett állatok közé tatozik. Az öszvérversenyek is nagyon népszerűek, Afrikában az öszvér olyan, mint nálunk a ló. Lamu városában az egyetlen közlekedési eszköz, ami számunkra igen érdekes ténynek számít.

  A további kenyai eseményekhez tartozik a vitorlásverseny, divatbemutatók a tengerparton és a városokban, valamint a vásárok és a kiállítások.