Franciaország Franciaország

  • Állatvilág

    A természeti adottságokból kifolyólag Franciaországban a legkülönfélébb fajokkal találkozhatunk, a tengerparti élővilág éppoly gazdag, mint a hegyvidéki fauna. Az Alpokban kőszáli kecske, a Pireneusokban medve és farkas él, amelyek populációja növekedésnek indult. A Rhône deltája főként madárállományban gazdag. Gémek, flamingók, valamint költöző és gázlómadarak sokasága fészkel itt az ornitológusok nagy örömére.

    A fauna szempontjából Korzika rendkívül figyelemre méltó. A szigeten az évezredek alatt endemikus fajok alakultak ki, amelyek alkalmazkodtak a természeti körülményekhez. A magasan fekvő hegyvidéki területeken él a szakállas saskeselyű, amely szárnyainak fesztávolsága 2,8m. A szigeten él a szardíniai béka, amelyet igen nehezen vehetünk észre, mert tökéletesen képes beleolvadni környezetébe. Korzika rendkívül gazdag gyíkokban és hüllőkben. Moltifao településen hüllőrezervátum alakult, amely a fajok védelmére és gyarapítására szolgál.

    A Pireneusokban sem hiányoznak az endemikus fajok. Néhány faj az itteni puhatestűekből és rovarokból sehol máshol nem él a világon. Tipikus gerincesnek számít a zerge, vagy a pireneusi kőszáli kecske. A kétéltűek egyik legemlítésre méltóbb faja a pettyes gőte.

    Mivel Franciaország a mérsékelt éghajlati övben fekszik, faunáját döntő többségben olyan állatfajok alkotják, amelyek a lomblevelű és tűlevelű erdőkben élnek. Példaként megemlíthetjük a szarvast, vadmalacot, barnamedvét, fehér gólyát, a halak közül az angolnát, makrélát, szardíniát és a rákfajtákat.