Franciaország Franciaország

 • Érdekes helyek

  Franciaország egyik tipikus építményét csupán 21 km-re találjuk a fővárostól. A XIV.Lajos király által éppíttetett Versailles kastélya mestermű, a legkülönfélébb alapanyagokból épült, luxust és fényűzést sugall. Az épület legdominánsabb része az Apollon szalon, ahol a mennyezeti freskón maga a Napkirály látható hintójában, ezen kívül a Tükörterem, melynek falai között fontos politikai döntések születtek és ahol naplementekor szép fényjáték figyelhető meg a tükrökben. Néhány terem, pl. a király hálószobája csak egészen különleges alkalomkor nyílik meg a kíváncsi tekintetek előtt.

  Versailles kívülről is elragadó.A mesés kertek, a franciapark mesterien elrendezett látványa, a megannyi szökőkút és mesterséges tó lenyűgöz. Nem kis turisztikai attrakció a Grand Canalu, vagy Hamenau falvacska megtekintése.

  A következő turistacsalogató a 12.század végéből származó Chartres katedrálisa, ahol a román és a gótikus stílus keveredése figyelhető meg. Az épületen 170 színes ablak található.

  Azok számára, akiket a természet szépsége vonz, ajánlott cél lehet a les Fontainebleau. A fák között sétára invitáló sétányok vannak, ezen kívül több szilkafal is található itt, ahol hegymászók is gyakorolhatnak.

  Chantilly kisváros, amely kb.50 km-re északra található Párizstól, fő érdekessége a kastély, amely egy kisebb és egy nagyobb épületből áll.

  Ha Párizsra fókuszálunk, muszáj kiemelni a legérdekesebb építményeket, ha mindet számba vennénk, talán a végére sem érnénk. Említenünk sem kell a világhírű Louvre-t, ahol a reneszánsz géniusz, Da Vinci Mona Lisája is található. Ki tudná elképzelni Párizst a 300 m magas Eiffel-torony nélkül, amely az amerikaiak ajándéka volt 1886-ban és amely a legkeresettebb turistalátványosságok közé ratozik. A Notre-Dame, a Diadalív, a Champs-Élysées azok a helyszínek, amelyek Párizst megemlítve kapásból eszünkbe jutnak.

  De nem szabad csupán a fővárosban gondolkodnunk, Franciaországban egyéb érdekes helyeket is találunk. A Pireneusokban található Lourdes kisváros, amely idén ünnepli Szűz Mária megjelenésének 150.évfordulóját, évente több millió hívő keresi fel, hogy lelki és testi erőt merítsen.

  Burgundia területe a világ egyik legnagyobb bortermelő vidékét rejti. Régebben e terület gazdag volt, semmiben sem szenvedett hiányt, ezért még a kisebb városokban is impozáns templomokat és csodás építményeket találunk.

  Valamivel északabbra, Bretagne vidékén érezhető az erős kelta hatás, amely a mai napig fontos szerepet játszik a kultúrában.Ennek bizonyítékai a kelta tematikájú fesztiválok, pl. Lorentinoban.

  A legatraktívabb területek a Provence- Alpok- Azúr-tenger alkotta háromszögben találhatóak. Akár az Alpokban járunk, ahol Európa legmagasabb hegye a Mont Blanc is található, akár az Azúr-tenger partján, ahol egyedi szépségű partszakaszokat láthatunk, vagy Marseille, St. Tropez és Lyon városok környékén, esetleg a monacói törpeállamban, nem fogunk csalódni. Délnyugatra innen várak, építészeti műemlékek és egyébb attrakciók várják az odaérkezőket. Bordeaux szintén ámulatba ejt. Hatalmas kikötőiben a világ minden tájáról érkező tankerek vesztegelnek, a belvárosban a Saint-André katedrális nyűgöz le, amely a Franciaországra oly jellemző gótikus stílusban épült. A helyi és Képzőművészeti Múzeumban van Dyck és Veronese alkotásaiban gyönyörködhetünk.

  Ezen kívül meg kell említenünk a földközi-tengerben található Korzikát, amely fehér homokos strandjaival egy igazi földi paradicsom. Földrajzi fekvésének köszönhetően Korzika mindig olasz fennhatóság alá tartozott, erről az építészet is tanúskodik. Filitosa régészeti lelőhely különleges légkörrel rendelkezik. A terület már i.e. 6000 körül lakott volt.