Franciaország Franciaország

 • Utazási iratok

  Érvényes úti okmány vagy személyi igazolvány. A magyar állampolgárok az Európai Gazdasági Térség tagállamaiba az 1991. április 1-je előtt kiállított személyi igazolvánnyal (kemény borítójú, népköztársasági címerrel), az 1991. április 1-je után kiállított személyi igazolvánnyal (puha borítójú, köztársasági címerrel), a 2000. január 1-je után kiállított személyazonosító igazolvánnyal (kártya formájú, műanyag), illetve 2000. január 1-jét követően kiállított ideiglenes személyazonosító igazolvánnyal is utazhatnak.

 • Vízum

  Az EU tagállamokkal a 80-as és 90-es években kötött vízummentességi megállapodások alapján a magyar állampolgárok - turizmus, látogatás vagy üzleti célból történő - rövid idejű (maximum 90 napos) tartózkodása már hosszabb ideje vízummentes. 2004. május 1-jét követően a magyar állampolgárok 90 napon túli tartózkodása is vízummentes lesz az EGT tagállamaiba; továbbá letelepedési jogot élveznek és - a jogcímtől függő feltételek teljesítése után - kérhetik ún. EGT tartózkodási engedély kiállítását.

  Az Európai Unióhoz történő csatlakozás napjától a közösségi jog szerint a magyar állampolgárok is élvezhetik a személyek szabad mozgása alapszabadságának fontos részjogosítványát, a személyazonossági igazolvánnyal történő utazást: az Európai Gazdasági Térség tagállamai területére a beutazás, ill. ezen államok területén történő utazás érvényes magyar személyazonossági igazolvány birtokában is lehetővé válik.

  Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a személyazonosító igazolvánnyal nem rendelkező kiskorú magyar állampolgárok (tehát a 14. életév betöltése előtt) továbbra is csak önálló, érvényes útlevél birtokában utazhatnak külföldre

 • Vám- és devizaelőírások

  Vám-tól mentesített nem haszoncélú behozatal. Ha kutyával, macskával vagy vadászgörénnyel utazik, kötelező az állatorvos által kiállított Európai útlevél. Ezenkívül az állat azonosságának felismerésére szolgáló tetoválás vagy microchip és veszettség elleni oltás kötelező. Benzínt csupán az autó tartályában és max. 10l-es tartályban szállíthatunk.

  Bevitel illetve kivitele: állatoknak, növényeknek, gyógyszereknek (saját használatot meghaladó adag), fegyvereknek és művészeti tárgyaknak különleges szabályok alapján történik. Az utazás előtt ajánlott szintén információt kérni francia képviselettől és kérvényezni a engedélyt.