Franciaország Franciaország

 • Nemzeti ünnepek és események

  Franciaország híres kulturális életéről. Ez főként a turisták áradatának köszönhető, akik a szórakozás legkülönfélébb kategóriáit keresik, e mellett a mélyen gyökerező hagyományok és a hosszú történelem, amely alapján sok ünnep és fontos esemény alakult ki. Az állami ünnepek idején minden hivatal zárva tart. Érdekességnek számít, hogy ha egy ünnep hétfőre, vagy csütörtökre esik, akkor a hétvégét meghosszabbítják a hétfővel, vagy a péntekkel. Kinek ne jönne jól egy hosszú hétvége?

  Az állami ünnepek nagyjából megegyeznek az európai ünnepekkel. Január 1. -Újév (Jour d´An), május 1.-a munka ünnepe, és pontosan egy héttel később ünneplik a második világháború feletti győzelmet, azaz a Győzelem napját.

  A franciák nemzeti ünnepe ,a Fete Nationale július 14-ére esik, ekkor Bastille elestét ünneplik. Egy hónappal később, augusztus 15.-Nagyboldogasszony (Assomption), november 1-Mindenszentek ünnepe, (Toussaint).

  A karácsony hivatalosan december 25-én kezdődik. Az ünnepi hagyományok régióként változnak, de mindenhol kihagyhatatlan része az ünnepnek a szentmise és a kórusének. Párizs lakossága az ünnepek idejére gyakran elhagyja a várost és vidéken élő rokonoknál ünnepel, ahol tágasabb a hely és nagyobb a nyugalom. Különleges karácsonyi ételek a borban pácolt szarvasgomba és a buche de Noel, folyékony csokoládéval leöntött édesség.

  Ne feledkezzünk meg a változó ünepekről sem.Ilyan a húsvét, és az Aprószentek ünnepe.

  A hivatalos ünnepeken kívül más eseményeket is megünnepelnek. Pl. június 21.- a zene napja, augusztustól decemberig pedig borünnep zajlik Colmar és Dijon városaiban, valamint Burgundiában, ahol zenei kísérettel, táncosokkal és remek légkörrel ünnepelnek. A filmfesztiválok és egyéb zenei és művészeti bemutatók egész évben váltják egymást. A sportesemények, mint a Tour de France, a teniszversenyek és a monacói Grand Prix nagy közkedveltségnek örvendenek és nem csak a helyi lakosok, hanem a turisták szemszögéből is.