Franciaország Franciaország

 • Utazási és közlekedési lehetőségek

  Ahhoz, hogy autóval közlekedhessünk, szükségünk van a jogosítványra, az autó forgalmi engedélyére és a befizetett biztosítást igazoló okiratra. A gépjárművezető és az autóban ülő összes személy csak becsatolt biztonsági övvel közlekedhet. A sofőr melletti ülésen nem ülhet 10 évnél fiatalabb gyermek. Az út jobb oldalán kell közlekedni, a településeken a maximális megengedett sebesség 50 km/h, a város szélén 80 km/h. A városon kívül 90km/h, a nemzetközi autóutakon 100 km/h, az autópályán 130 km/h a megengedett sebesség felső határa. Érdekességnek számít, hogy ha vizes az út, akkor a maximális megengedett értékek 10 km/h-val lejjeb szorulnak,az autópályán 20 km/h-val. A véralkoholszint megengedett értéke 0,5 ezrelék. Az autópályadíj meglehetősen magas. Alternatív autópályák is léteznek, ezeken csak egy irányban lehet közlekedni, pl. észak-déli irányban zöld nyíl mutat, de az ellentétes irányban piros a jel. Meglehetősen magasak lehetnek a büntetések, amelyek elérhetik a néhány ezer eurót.

  Ami az üzemanyagot illeti, a Natural elnevezésű egyáltalán nem kapható. Gyakrabban kaphatunk Super, ólommentes és Diesel üzemanyagfajtát. A kiszolgálásnál illik borravalót adni. Mikor a légszennyezettség túllépi a megengedett határt, akkor bizonyos napokon csak a páros, más napokon csak a páratlan rendszámú autók közlekedhetnek. Ilyenkor a városi tömegközlekedés ingyenes, a franciák viszont kerékpárral közlekednek.

  Franciaországban világhírű a vasúti közlekedés. A mintegy 32 000 km hosszú vasúthálózaton a 300km/h órát elérő TGV vonatok, vagy az Eurostar járatai közlekednek, amelyek az Euroalagúton keresztül Franciaországot Nagy-Britanniával kötik össze. A kedves személyzet is a vasúttársaság jó hírét öregbíti. A közlekedési hálózat radiális, ami azt jelenti, hogy a fővárosba vezetnek. A 26 évnél fiatalabb utasok igénybe vehetik az InterRail kedvezményes jegyeit, ahol egy hónapig korlátlan mennyiségben utazhatnak másodosztályon.

  Ha repülővel érkezünk Franciaországba, minden bizonnyal az ország legnagyobb repülőterén, a Roissy-Charles-de-Gaulle -on fogunk landolni., amely 15 km-re található Párizstól, esetleg a 25 km-re levő Orly reptéren, vagy Lyon, Nizza környékén.

  A legnagyobb francia kikötő Marseille, amely egyben a Földközi-tenger legnagyobb kikötője. A közlekedést megkönnyítik a csatornák, amelyek a Garron folyó által a Földközi-tengert kötik össze az Atlanti-óceánnal.