Franciaország Franciaország

 • Gasztronómia, helyi konyha, nemzeti ételek

  Franciaország ínyenc konyhája világhírű. Itt járva nem megkóstolni a jellegzetes finomságokat már-már bűnnek számít. A vendéglátói egységeket, éttermeket a pénztárcánk, vagy a kedvünk alapján választhatjuk ki. Viszonylag drága éttermek, családi éttermek (brasserie), vagy árban barátságosabb bisztrók, borozók és kávézók közül választhatunk.

  Ami a tipikus ételeket illeti, a reggeli ( petit d'jeuner ) főként péksüteményből, kifliből, briósból vagy kenyérből, valamint hozzá illő vajból, kávéból, teából, csokoládéból és frissen facsart narancsléből áll. Ebédre szintén péksüteményt, sajtot és salátákat fogyasztanak. A legfontosabb szerepet a vacsora tölti be, amely több fogásból áll. Előételnek több zöldségfajtából választhatunk (crudités), füstölt ételeket, halat, zöldséglevest, pástétomot fogyaszthatunk. A halételek önálló helyet foglalnak el a francia konyhában. Akár pisztrángról, csukáról vagy kambaláról van szó, többféleképpen el lehet készíteni. A halat leginkább mandulával,vagy hollandi mártással szokják tálalni.

  Ne feledkezzünk meg a sajtokról sem, amelyek az egész világon híresek. Az eredeti francia Roquefort-ot és Camambert-et mindenki ismeri. A francia édességek sora is végtelen. A könnyű csokoládékrém, a gyümölcstorták, szorbet, vagy a tarte Tatin nevű édesség, ami édes tésztában sütött almát takar, csak töredéke a francia szakácsok találékonyságának.

  A francia konyha egyes régióként eltérő. Függ a földrajzi fekvéstől és az időjárási viszonyoktól.Például Elzász vidékét erősen befolyásolja Németország és a zsidó kultúra.

  Burgundiában készül állítólag a világ legjobb párolt marhasültje,amit vörösborban főznek.A tejtermékek paradicsoma Normadiában található. Ajánlatos megkóstolni a tejfölös, omlós almáskalácsot. Bretagne vidékén a tengeri ínyencségeket kóstolhatjuk meg.De itt finom a palacsinta is,akár az édes, akár a fűszerezett változatot kóstoljuk meg.

  A Loire völgyében édesvízi halakat szolgálnak fel.A borban főtt angolnát matelote d´anguille név alatt találjuk az étlapon.Périgord város környéke híres a szarvasgombáról,amelyeket sertésekkel kutatnak fel. De itt járva ehetünk békacombot és csigát is.

  Amint látjuk,a francia konyha nagyon sokoldalú. Hogy igazán megismerhessük, saját magunknak kell megízlelnünk az ételkülönlegességeket.