Franciaország Franciaország

 • Fakultatív programok és szórakozási lehetőségek

  Franciaország oly sok érdekességet kínál a turisták számára, hogy évekbe telne, mire mindet végigjárnánk. Mégis rengeteg olyan időtöltést választhatunk, amelyen keresztül kicsit jobban megismerhetjük ezt a csodás országot.

  Elsőként a sport juthat eszünkbe, amelyhez Franciaországnak igencsak pozitív a hozzáállása, hiszen 1992-ben itt rendezték meg a Téli Olimpiát is. Egyre több ember kedvenc sportja a jogging, amely segítségével megszabadulhat a sterssztől és pihenhet a parkokban, amelyekből szinte minden utcasarkon található egy.

  Az ideális természeti feltételek turisták sokaságát vonzzák. A legigényesebbek kipróbálhatják az extrém sportokat, túrázhatnak a Pireneusokban,vagy sziklát mászhatnak.

  A ciklisztika kedvelőinek sem kell semmiről lemondaniuk. Franciaország területén mintegy 250 kerékpárkölcsönző található, rögtön a vasútállomások közelében. Jó ötlet kipróbálni a Champagne és Burgundia bortermelő vidékein való biciklizést, természetesen a kijelölt útvonalon.

  Ki ne ismerné a minden évben megrendezésre kerülő kerékpárversenyt, a Tour de France-t. Ezen kívül lovagolhatunk, halászhatunk, de akár vadászhatunk is.

  Ne feledkezzünk meg a vízisportokról sem. A szállodákban található luxusúszómedencéken kívül leginkább az Azúr-tenger csábít. Az utóbbi években sokat javult a tenger szennyezettségének mértéke és jelenleg is állandó felügyelet alatt áll. Ha nem szeretjük a turistaáradatot, inkább Bretagne és Normandia partjait érdemes felkeresni. A helyi kölcsönzőkben vízisí-felszerelést, sőt hajót is bérelhetünk, teljes legénységgel. Ha szívesebben maradnak a belterületeken, kipróbálhatják a vadvizi evezést. Az erdő mélyén való kenuzásnak is megvan a maga varázsa.

  Télen a legideálisabb hely az Alpok, ahol kedvünkre síelhetünk, a Pireneusokban pedig a sífutást gyakorolhatjuk. A legismertebb síközpontok Meg?ve és Val d´Is?re.

  A további sportesemények közé tartozik a júniusban Monte Carloban rendezett teniszverseny, a Grand Prix Monaco autóverseny, és a május végén Le Mans-ban rendezett sportverseny.

  Franciaországban színes éjszakai élet zajlik, főként a nagyvárosokban. Párizsban rengeteg éjjeli bárt találunk, amelyek közül a legismertebb a Blanche téren található Moulin Rouge. A helyi táncshow Európa legjelentősebbjei közé tartozik. Ismert a Rue des Martyrs-on található Chez Michu kabaré is, egyszóval biztosan nem jelent majd gondot számunkra megfelelő szórakozóhelyet találni.

  Május 21-én a franciák a zene napját ünneplik, ezért ne csodálkozzunk azon, hogy koncerttermek sokaságát találjuk itt. Akusztikai szempontból nagyra értékelt az Opéra Bastille. A klasszikus zenei koncerteket érdemes meghallgatni a híres Théâtre des Champs-Elyse?s, vagy a híres templomok egyikében. De a rockkoncertek kedvelői sem fognak csalódni, az ilyen jellegű rendezvényeknek a La Villette-ben található Zénith aréna ad otthont.

  Franciaországot joggal lehetne a fesztiválok hazájának is nevezni. A szórakozási lehetőség attól függ, hogy melyik évszakban látogatunk ide, de egész évben találunk számunkra megfelelő programot. Akár a februárban Nizzában megrendezett karnevál, vagy a májusi Cannes-i filmfesztivál, esetleg a nyári napforduló idején Nîmes városának amfiteátrumában megrendezett bikaviadalok jönnek számításba , vagy a novemberi borünnep Burgundiában, mindegyik program felejthetetlennek számít.